header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

K povolebnímu vývoji v Ruské federaci

Vývoj politických rozporů v souvislosti s průběhem a výsledky parlamentních voleb v Ruské federaci z 4. prosince 2011 si zaslouží  pozornost českých a moravských komunistů. Pro informaci a také pro možnost srovnání úrovně zpravodajství zařazujeme tři texty. Prvním textem ukazujícím zoufale nízkou zpravodajskou úroveň je redakční zpráva Haló novin s nutnými poznámkami KSM, druhým je text Dmitrije Sedova, spolupracovníka Fondu strategické kultury, který je zajímavý popisem zájmů, cílů a zahraničního napojení tzv. liberální opozice a třetím je přehled obsahu referátu Gennadije Zjuganova, předsedy KS Ruské federace z posledního 14. sjezdu strany ze 17. prosince tohoto roku.    

Redakční kolektiv www.ksm.cz

Vlna protivládních protestů v Rusku

Ruskem v sobotu od východu na západ prošla vlna protivládních demonstrací proti údajně zmanipulovaným parlamentním volbám. Většinu z nich zorganizovala Komunistická strana Ruska (Co to je Komunistická strana Ruska? Správně se ve skutečnosti jedná o Komunistickou stranu Ruské federace. Pozn. KSM).

Největší demonstrace se uskutečnila v Moskvě, kam přišly desetitisíce nespokojených Rusů; odhady počtu účastníků se velmi různí, ale i podle čísel policie se jednalo o nejmasovější protest proti Vladimíru Putinovi od jeho nástupu k moci v roce 2000. Podle ministerstva vnitra v sobotu v hlavním městě demonstrovalo 30 000 osob, organizátoři ale odhadují, že účast byla čtyřnásobně větší. Tak či onak je vlna současných protestů největší od rozpadu Sovětského svazu.  (Tedy i tuto manifestaci zorganizovala "Komunistická strana Ruska"? Pozn. KSM)

V Moskvě vystoupila řada předních opozičních vůdců a intelektuálů, pozornost na sebe strhl Alexej Kudrin, který v září přišel o křeslo ministra financí kvůli kritice prezidenta Dmitrije Medveděva.

V závěru moskevské manifestace vyzvala opozice vládu k revizi průběhu voleb do parlamentu, uspořádání nových voleb, odstoupení a prošetření aktivit předsedy volební komise Vladimíra Čurova, povolení všech politických stran a přijetí demokratických zákonů do února 2013.

Jen několik hodin před moskevským protestem doporučila kremelská rada pro lidská práva Čurovovi, aby odstoupil, a Medveděvovi, aby vypsal nové volby. Stanoviska tohoto grémia, které je poradním orgánem prezidenta, ale nejsou závazná. (Co je to kremelská rada pro lidská práva, HaNo žel nevysvětlily. Pozn. KSM )

"Hrobař SSSR" prý má mlčet

Mezi řečníky měl být i bývalý sovětský prezident Michail Gorbačov, ale svou účast kvůli zdravotní indispozici odvolal; účastníkům demonstrace byl pouze tlumočen jeho pozdrav. Gorbačov v sobotu v moskevském rozhlasu vyzval Putina k demisi a Putinův mluvčí Dmitrij Peskov se v neděli na něj v rozhovoru s novináři obořil. "Bývalý vůdce ohromné země, který ji v podstatě zlikvidoval", nemá podle Peskova právo kritizovat Putina jako člověka, "který dokázal Rusko před takovým osudem ochránit".

"Jako politik a prezidentský kandidát má Putin stále podporu většiny. A my bychom měli s názorem většiny zacházet s respektem," řekl mluvčí.


redakční zpráva


Zdroj: Haló noviny

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .