header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Kaddafího syn hovoří o úloze Paříže v Libyjské válce

Stručný profil Saif al-Islam KaddafíSaifa al-Islama Kaddafiho

Saif al-Islam Kaddafi (nar. 25. 6. 1972), druhorozený syn Muammara Kaddáfího a jeho druhé ženy Safii Farkash, je absolventem prestižní školy London School of Economics. Je součástí úžšího rodinného kruhu a zastává úlohu v komunikaci s veřejností a v diplomatických otázkách.

V roce 1994 absolvoval inženýrské stadium na Al Fateh University v Tripolisu, roku 2000 dosáhl titulu MBA na vídeňské universitě IMADEC. Roku 2008 dosáhl titulu PhD na London School of Economics (LSE) s disertační prací na téma "Úloha občanské společnosti při demokratizaci institucí globálního vládnutí: od "měkké moci" ke kolektivnímu rozhodování?" Mezi akademiky z LSE, kteří jsou v práci uvedeni jakožto konzultanti, figurují například Nancy Cartwright, David Held a Alex Voorhoeve či profesor Joseph Nye z Harvardovy university.

Saif je prezidentem Libyjské národní asociace pro kontrolu drog a narkotik a v roce 1997 založil Kaddáfího mezinárodní nadaci pro charitativní asociace, jež intervenovala při různých únosech, v nichž byli zapojeni islámští aktivisté, a v krizové situaci při soudním procesu s bulharskými zdravotními sestrami stejně jako při nedávném sblížení Libye a EU.

Při svém vystoupení v Sabha 20. 8. 2008 uvedl, že se již nebude angažovat ve státních záležitostech. Vyzval rovněž k politickým reformám v rámci systému Džamahírije a odmítl úvahy, že by se mohl stát nástupcem svého otce slovy: "toto není nějaká farma, kterou je možné zdědit."

V mezinárodní rovině se v letech 2002-2003 účastnil jednání, která vedla Libyii k opuštění programu na výrobu zbraní hromadného ničení, a v následném období "přibližování" zorganizoval několik důležitých obchodních jednání. Byl hodnocen jako reformátor, který při jistých příležitostech kritizoval režim.

K trvalému řešení izraelsko-palestinského konfliktu navrhl Saif vytvoření sekulárního, federativního, republikánského státu. V roce 2008 se účastnil jednání o kompenzacích od Itálie jakožto bývalé koloniální mocnosti a uzavření smlouvy o přátelství, partnerství a spolupráci, jež byla podepsána v Benghází 30. 8. 2008 Muammarem Kaddáfím a italským premiérem Silviem Berlusconim.

V roce 2007 se Saif v Tripolisu setkal s francouzským prezidentem Nicolasem Sarkozym při jednáních o nákupu zbraní včetně raket.

Po zahájení války v Libyi vystoupil 20. 2. 2011 v libyjské státní televizi s řečí, v níž obvinil z jejího rozpoutání kmenové frakce a islamisty sledující své vlastní zájmy. Slíbil reformy a uvedl, že alternativou by byla občanská válka a okupace země cizinci. V rozhovoru s Christiane Amanpourovou pro ABC odmítl obvinění, že by jeho vláda zabíjela civilisty. Dne 27. 6. 2011 na něj tzv. Mezinárodní trestní soud vydal zatykač.

Saif udržoval úzké vazby s nejvyššími kruhy britské společnosti, byl hostem britské královské rodiny v Buckinghamském paláci a na hradě Windsor. Bývalého britského premiéra Tony Blaira označil za svého osobního přítele, který byl zainteresován v otázce libyjských ropných zdrojů a financí.

 

 

Kaddafího syn hovoří o úloze Paříže v Libyjské válce

Rozhovor se Saif al Islámem Kaddáfím pro alžírský deník El-Khabar.

El-Khabar: Začínáme náš rozhovor tím, co nejvíce zajímá mezinárodní veřejné mínění - v jakém bodě jsou jednání s opozicí v Benghází?

Saif al Islám: Ve skutečnosti opravdové rozhovory probíhají s Francií a ne s rebely. Získali jsme prostřednictví zvláštního vyslance, který se setkal s francouzským prezidentem, jasné poselství z Paříže. Francouzský prezident řekl otevřeně našemu korespondentovi: "Byli jsme to my, kdo vytvořil radu (Národní přechodná rada, pozn. překladatele) a bez podpory, peněz a zbraní Francie, by neexistovala".

Tyto skupiny nás kontaktovaly přes egyptské kanály, setkali jsme se s nimi v Káhiře, kde proběhlo jedno kolo jednání, ale jakmile se Francouzi dozvěděli o schůzce, řekli skupině z Benghází: my vás podporujeme, ale jestli dojde k dalším kontaktům s Tripolisem, aniž bychom o tom věděli, nebo proběhnou za našimi zády, tedy okamžitě ukončíme vaší podporu... všechna jednání musí probíhat přes Francii, řekli: my tuto válku nevedeme z dobročinných důvodů nebo bez prospěchu, máme obchodní zájmy v Libyi a přechodná vláda musí schválit různé smlouvy. Odkazují se na smlouvy o nákupu letadel Rafael a smlouvy, které zajímají Total.

El-Khabar: Proč jste nezveřejnili kompromitující dokumenty o vašem financování Sarkozyho volební kampaně?

Saif al Islám: My nepoužíváme všechny naše zbraně najednou, máme více než jedno překvapení a více zbraní a použijeme je ve správný moment...

El - Kabar: Proč bych to měl chápat tak, že v této chvíli vedete jednání s Paříží a ne s Benghází?

Saif al- Islám: Ano, vedeme jednání s Paříží a otevřeli jsme komunikační kanály s Francii. Francouzi nám řekli: Rada dělá to, co říkáme my, proto když dosáhneme dohodu s vámi v Tripolisu, začneme hovořit o zastavení palby s Radou. Rada je tedy loutka Francouzů. Abychom uvedli další příklad francouzského vměšování, na západě Libye do hornaté oblasti na hranicích s Alžírskem a Tuniskem dorazily francouzské speciální jednotky s úkolem naučit /rebely/ pilotovat francouzské letadlo. Tyto síly měly také úkol naverbovat a vycvičit povstalecké milice a na padácích jim shodili zbraně, na tuto akci na zemi dohlížely další speciální jednotky. Stejná věc se odehrála i v Misurátě, o které nám vyprávěli rebelové, které jsme zde zajali, i zde byli školitelé cvičící je v pilotování francouzských letadel. Benghazí se stalo francouzskou provincií, kterou kontrolují francouzské speciální služby; to co bych chtěl říci, je, že francouzská přítomnost v Bengházi se stala zřejmou, nezapomínejme, že Paříž zde instalovala systém monitorování a odposlechu komunikace pomocí mobilních telefonů, který kontrolují Francouzi sami. Nezapomínejme na známý incident před 40 dny, při kterém byla v Benghází zabita skupina francouzských contractors (nájemných ozbrojenců) (odkazy 1). Bezpečnostní složky francouzských firem bojují s rebely a prohlášení skupiny, která zajala žoldnéře, dokazují, že francouzské firmy nesou odpovědnost za vraždy v Benghází. Válka proti Libyi má francouzskou značku, je to křížová výprava vedená Francií.

El-Khabar: Víme, že ve francouzském parlamentě proběhne příští pondělí diskuse o válce v Libyii, co byste rád řekl poslancům francouzského lidu?

Saif al-Islam: To, co jsme se dozvěděli od rebelů, kteří se rozhodli vrátit do Tripolisu, je, že byl zájem ukončit konflikt před 14. červencem, tedy před státním svátkem Francie, protože Sarkozy chtěl oslavit toto výročí vítězstvím a okupací Libye. Sarkozy to také oznámil prostřednictvím medií, řekl, že Muammar Kaddafí musí odejít do zahraničí, což znamená, že je zde odhodlání vrátit se do časů koloniálního panství Francie v Africe a v Alžírsku, kdy národní vůdcové byli vyhnáni ze svých zemí. Jejich projekt byl dokončit okupaci Libye před oslavou francouzského státního svátku. Toto je jejich program a máme zprávy zpravodajské agentury, podle kterých by Francouzi chtěli vylodit své pozemní jednotky v západní hornaté oblasti kontrolované rebely a zaútočit na Tripolis. Je to jedno z řešení, které bylo v Paříži studováno. Proto, pokud mohu hovořit k Francouzům, říkám jim, že tato hloupá válka, tato válka založená na falešných informacích, podle kterých se věřilo, že Libye by mohla být okupována a poraženo během několika dnů, ne-li hodin, se vyvíjí přesně tak, jako když se říkalo, že Alžírsko právně náleželo Francouzům, kteří ale nakonec museli odejít. Když bůh dá, Francie odejde z Libye s prázdnýma rukama a nedosáhne svého cíle. Říkám, že pokud Francie chce prodat své letouny Rafael, jestli chce podepsat dohody o těžbě ropy, jestli se chce vrátit do Libye se svými firmami, tedy musí hovořit s legitimní vládou Libye a s libyjským lidem, a musí tak učinit mírovým a diplomatickým způsobem, protože válkou a bombardováním nic nezíská. Toto je moje poselství Francii.

El-Khabar: V jakém bodě se nachází mezinárodní zprostředkování a co se odehrává v této chvíli? Zejména po návštěvě ruského vyjednavače, který se seznámil se skutečností, po setkání ruského prezidenta Medveděva a generálního tajemníka NATO a po setkání Medveděva s prezidentem JAR Jakobem Zumou, kdo představuje druhou stranu zprostředkování?

Saif all-Islam: V první řadě bych chtěl objasnit některé věci a to, že celá planeta byla podvedena články deníků, které světu lhaly, když tvrdily, že libyjský stát zabil tisíce manifestujících a že jsme bombardovali obyvatelstvo z vojenských letadel. Svět nyní ví, že to bylo celé lež, Human Rigts Watch uznal, že informace byly falešné, také Amnesty International prohlásila, že byly falešné a samotný Pentagon vedl interní vyšetřování se závěrem, že se jednalo o falešné informace.

El-Khabar: Vrátíme se k otázce mezinárodního vyjednávání, v jakém bodě se nacházejí?

Saif al-Islam: Pokude se týká iniciativ, existuje africká cestovní mapa, se kterou všichni souhlasí; chceme zorganizovat volby a dosáhnout vlády národní jednoty, jsme připraveni uskutečnit volby pod dohledem mezinárodních organizací a schválit novu ústavu, ale rebelové to odmítají, a odmítají to proto, že ještě nedošli k dohodě s Paříží.

El-Khabar: Plukovník Kaddáfi ve svém projevu minulý pátek ke svým příznivcům ze Sebhy pohrozil, že se pomstí a vyšle sebevražedné atentátníky do Evropy. Nebojíte se, že bude s vámi jednáno jako s teroristy?

Saif al-Islam: V první řadě je naše právo útočit na státy, které útočí na nás a které zabíjí naše děti. Zabili syna Muammara Kaddafího, zničili jeho dům. V Libyi neexistuje rodina, která by se nestala obětí útoku NATO. A proto jsme ve válce, NATO začalo útoky a teď ponese následky..

El-Khabar: Bude Saif al-Islám kandidovat v budoucích volbách?

Saif al-Islam: Oficiálně jsem mimo politiku Libye od roku 2008 a od tohoto data až do počátku krize jsem nebyl v Libyi, byl jsem v Kambodži... vrátil jsem se na počátku událostí, držel jsem se mimo politické hry, ale poté, co se stalo v Libyi, změnila se všechna východiska. Poté, co jsem viděl zrady, zájmy ve hře a novou kolonizaci, všechno se změnilo, nevylučuji, že budu kandidovat, všechna rozhodnutí jsou možná.

El-Khabar: Jak se změní systém Libye v důsledku probíhajících reforem?

Saif al-Islam: Uchováme veřejný systém, ale bude mít novou tvář. Bude druhá administrativní struktura, která se připojí k té prvé; k radosti boží, klademe základy moderního státu. Ustavili jsme před třemi léty ústavní komisi, na jejíž práci se podílí nejlepší místní i zahraniční odborníci, a tento projekt bude předložen všem kmenům Libye a diskutován lidem. Pokud bude schválen, uskutečníme ho.

El-Khabar: Někteří uvažují o rozdělení Libye, britský premiér David Cameron již prohlásil, že má cíl rozdělení libyjské Sahary. Co si o tom myslíte?

Saif al-Islam: Existuje britský plán na rozdělení Libye, západ a jih Francii a východ Velké Britanii a jedna vojenská základna, Tobruk pro Brity... to není žádné tajemství, jedná se pouze o koloniální choutky, které se rovnají vytí na měsíc.

El-Khabar: Myslíte si, že Alžírsko muže sehrát určitou roli při pokusu o sjednocení libyjských občanů?

Saif al-Islam: Zcela upřímně, když se zeptáte jakéhokoli libyjského občana, řekne vám, že Alžířané jsou Libyjcům velmi blízcí. Bohužel jak jste viděli, jediná arabská země, na kterou se hledí jako na skrýš zločinců, je Alžírsko. Máme s Alžířany jednu věc společnou. Vy jste v minulosti bojovali proti Francii, my děláme stejnou věc dnes... zprostředkování Alžírska by bylo vítáno. Chtěl bych upřesnit, že pozice arabských zemí jsou ničemné, Alžírsko patří k těm málo zemím, které zaujalo zcela odlišný postoj. Tohle libyjský lid nikdy nezapomene a právě proto je zprostředkování Alžírska vítáno, aby se libyjští bratři mezi sebou sblížili ..

El-Khabar: Chtěl by jste na závěr rozhovoru něco prohlásit?

Saif al-Islám: Chtěl bych, aby mezinárodní společenství věnovalo pozornost tomu, co se odehrává v Libyi, kde se odehrála jedna z nejkolosálnějších dezinformačních kampaní a falsifikace pravdy. To dnes uznávají Evropané i Američané. Ve skutečnosti media si vymyslela velké množství skandálů, ke kterým nikdy nedošlo. Obracíme se na mezinárodní společenství, abychom ho varovali, že obrazy, které vidí na satelitních kanálech a na internetu, jsou falešné. Pravda jednou vyjde najevo!

Zdroj: http://www.elkhabar.com/ar/autres/hiwarat/258857.html

29. 7. 2011

 

(odkazy 1) Francouzský nájemný ozbrojenec zastřelen v libyjském Benghází

BENGHAZI, Libye - Šéf a zakladatel nájemné vojenské francouzské firmy byl zabit v přestřelce v povstalecké baště Benghází přitom, když vedl spor kvůli zatčení jeho týmu, sdělil v pátek velitel povstalců.

Poradce soukromé ozbrojené firmy SECOPEX v Paříži oznámil, že Pierre Marziali zemřel ve čtvrtek v bengházské nemocnici poté, co byl zraněn na kontrolním stanovišti v době, kdy se on a jeho kolegové vraceli z noční restaurace.

Marziali (48 let) zemřel 4 hodiny před plánovaným setkáním s přechodnou vládou rebelů bojující proti silám libyjského vůdce Muammara Kaddáfího. Jeho firma uvedla, že působil v Libyi za účelem ustavení bezpečnostní ochranné služby a zajištění "bezpečnostního koridoru" podél cesty do Káhiry.

Francouzská vláda byla hlavním podporovatelem povstalců. Ministr zahraničních věcí Francie ve čtvrtek prohlásil, že pět Francouzů bylo zatčeno policií na kontrolním stanovišti a že jeden byl postřelen a později zemřel v nemocnici. Neuvedl jména pěti zatčených.

V Benghází sdělil velitel povstalců Abdel-Basat Elshaheibi agentuře The Associated Press, že čtyři Francouzi, kteří byli s Marzialim byli následně zajištěni na "tajném místě" na základě podezření ze špionáže. Neuvedl, ze špionáže pro koho jsou Francouzi podezřelí.

Řekl, že k přestřelce došlo kolem 1:00 v noci ve čtvrtek na ulici rezidenčního předměstí Benghází, kde muži žili.

Zdroj: AP, 13. 5 2011

 

49-ti letý Francouz zemřel ve čtvrtek po incidentu na policejním kontrolním stanovišti v baště povstalců Benghází, sdělil ve čtvrtek francouzský ministr zahraničních věcí. Sdělil rovněž, že čtyři francouzští občané byli při incidentu zatčeni.

"Během kontroly na policejním stanovišti v Benghází minulou noc bylo zatčeno pět francouzských občanů. Jeden z nich byl postřelen a zemřel v noci v nemocnici v Benghází," sdělil mluvčí ministra Bernard Valero ve prohlášení.

Valero nespecifikoval, zda byl Francouz zraněn policejním důstojníkem či jenou osobou. Mnoho dalších podrobností o incidentu zůstává neznámých.

"Muži pracovali pro soukromou bezpečnostní firmu Secopex," uvedl dopisovatel FRANCE 24 Nathan King působící v Benghází. "Nacházeli se na cestě vedoucí do města hned vedle Benghází v místě nazvaneém Soluch. Máme spolehlivé zdroje, jež nám sdělily, že mohl zahynout i další muž."

Ministr zahraničních věci v Paříži neuvedl nic k totožnosti a funkcím mužů ani k důvodům jejich přítomnosti mimo povstalci kontrolované město.

Podle Kinga působil Secopex v Libyi již nějakou dobu a zajišťoval soukromou ochranu jistých osob. "Nevíme, proč tam byli, ale co víme o obci Soluch, je, že tam opravdu není bezpečno. Jsou zprávy a prokaddáfiovských elementech v tomto městě," řekl King.

Zdroj: France 24 International News

 

Člen francouzské soukromé nájemné bezpečnostní firmy byl zastřelen a čtyři další byli zajati během podezřelého incidentu na kontrolním stanovišti libyjských povstalců v Benghází, dělili představitelé a zdroje ve čtvrtek.

Během policejní kontroly v Benghází minulou noc bylo zajato pět francouzských občanů, uvedl mluvčí francouzského ministra zahraničí Valero.

"Jeden z nich byl raněn kulkou a v noci zemřel v nemocnici v Benghází" zatímco zbývající čtyři zůstali zadrženi, doplnil a potvrdil zprávu nemocničního lékaře.

Francouzské prohlášení nesdělilo, kdo vypálil kulku, jež zabila kontraktora v Benghází, které leží v libyjském konfliktu daleko od frontové linie a jež je v tomto okamžiku poměrně bezpečným městem.

Představitelé povstalců neposkytli žádné podrobnosti a nepotvrdili, že zadržují čtyři muže z Francie, jež je nejsilnějším podporovatelem povstalců usilujících o svržení Muammara Kaddáfího.

Evropské diplomatické zdroje uvedly, že muži jsou bývalými francouzskými vojáky vyhledávajícími v Benghází nové smlouvy pro ve Francii sídlící firmu, která působí převážně ve francouzsky hovořící Africe.

Zdroj: ExPatica.com

12. 5. 2011

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .