header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Kubánský parlament protestuje proti špatnému zacházení s Gerardem Hernandezem

Gerardo HernándezKubánské národní shromáždění lidové moci (ANPP) činí vládu USA zodpovědnou za "zdravotní a fyzickou neporušenost Gerarda Hernandeze", jednoho z pěti kubánských protiteroristických bojovníků, vězněných v této zemi.

ANPP obvinil Federální vyšetřovací úřad USA (FBI) za to, že neopodstatněně poslal Hernandeze do jámy", kde je od 21. července vystaven teplotám přes 35°C bez hledu na to, že je nemocen.

Během vleklého procesu proti Kubánské pětici používaly federální úřady USA podobné metody, aby je zbavily obhajoby a bránily spravedlnosti, píše se v dokumentu.

Na zahajovacím plenárním zasedání ANPP jeho předseda Ricardo Alarcón krátce informoval o tom, jak Hernandeze navštívil jeho obhájce Leonard Weinglass společně s šéfem kalifornského Výboru pro lidská práva ve vězení Victorville, kde Weinglass osobně viděl nelidské podmínky Hernandezova vězení.

Po 12 let jeho věznění americké úřady zakazují Hernandezově manželce Adrianě Perez O'Conor jej ve vězení navštívit, dodává dokument. Několik členů parlamentu se zavázalo k protestu, mezi nimi malíř Alexis Leyva (Kcho), který navrhl, aby každý přidal svůj podpis na velké bílé plátno, umístěné ve vchodu do zasedacího sálu, "a to se stane pěstí protestu nás všech proti USA, za naše bratry".

Poslanec Armando Hart připomněl, že když se Barack Obama stal prezidentem, skupina univerzitních úředníků USA podala návrh, jak by měl národ diskutovat o latinskoamerických problémech. Navrhl tyto univerzitní úředníky navštívit a prodiskutovat s nimi situaci Geparda Hernandeze. Alarcon nechal o návrhu hlasovat a dostal jednomyslný souhlas.

Nakonec Alarcon oznámil, že protiteroristický bojovník požádal svoji sestru Isabelu, aby vyřídila jeho osobní poděkování všem na světě, kdo se zajímají o jeho současnou situaci, a požádala je, aby mu teď nepsali, protože nemůže ani na dopisy odpovídat ani nemá kam je dávat.

Potom vyslovil domněnku, že nejvyšší americké úřady nemohou plně vědět o nelidském zacházení, jemuž je Gerardo vystaven, a požádal je, aby zaplavili Obamovy kanceláře dopisy a aby každému doporučovali, aby psal o tomto problému "bez urážek".

 

Příští týdny budou pro Gerarda rozhodující

Projev Ricardo Alarcóna, předsedy Kubánského národního shromáždění lidové moci.

Svobodu Pěti!Pro mnoho lidí je letní čas časem dovolených. My přesto musíme, víc než kdy jindy, zvýšit úsilí a systematicky pracovat na plné realizaci dohod dosažených na 6. sjezdu Kubánské komunistické strany a rozhodnutí přijatých Kubánským parlamentem s cílem aktualizovat a zdokonalovat kubánský socializmus.

Stejným způsobem musíme vznést vyšší stupeň boje za svobodu Gerarda Hernándeze Nordela, Ramóna Labaňina, Antonia Guerrera, Fernanda Gonzáleze a Reného Gonzáleze. Teď je čas násobit - bez ustání - akce na prolomení bariéry ticha, jež dovolila Washingtonu zvěčnit nespravedlnost.

Musíme požadovat, aby Washington uvolnil skrývané informace o své tajné dohodě s takzvanými "novináři" z Miami, kteří pomlouvali naše soudruhy, a kteří také provokovali a ohrožovali členy poroty dokonce navzdory protestům samotného soudu. Musíme rovněž požadovat, aby vláda ukázala satelitní záznamy, jež po 15 let skrývala, nepochybně proto, že by narušily lži USA o místě incidentu z 24. února 1996.

Opět musíme požadovat, aby takzvané informační sdělovací prostředky ukončily cenzuru, již uvalily na dokument, v němž Washington před deseti roky připustil, že není možné udržet jeho zásadní obžalobu proti Gerardovi.

Nadcházející týdny budou rozhodující v již brzy předpokládaném uzavření procesu habeas corpus pro Gerarda. Tak jako se stávalo při předešlých příležitostech, je vystaven novým a těžkým překážkám, jež vytvářejí jeho velmi těžké vězeňské postavení a jsou jasným porušením jeho práv i norem USA.

V této kritické etapě jsou vytvářeny další potíže, jež zasahují jeho komunikaci s právníky a s kubánskými konzulárními úředníky; jeho přístup k vlastní korespondenci je omezovaný nebo ztěžovaný, včetně právnické korespondence se vztahem k jeho případu.

Ve světle této situace navrhuji, abychom přijali následující:

Národní shromáždění lidové moci žádá úřady Spojených států, aby učinily okamžitou přítrž protiprávnímu zacházení s Gerardem Hernándezem. Mimoto Národní shromáždění volá po co nejširší solidaritě členů parlamentů a všech čestných lidí k vybojování svobody našich pěti soudruhů a k jejich okamžitému a bezpodmínečnému návratu do Vlasti.

Havana, 1. srpna 2011

Národní shromáždění lidové moci

Zavažme se k tomuto boji, aniž bychom ztratili jediný den. Vždy kupředu k vítězství.

Ricardo Alarcón, 1. srpna 2011

 

překlad Vladimír Sedláček

Zdroj: www.kubadnes.cz

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .