header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Za generální stávku!

Za generální stávku!Postupem doby s nárůstem důsledků kapitalistické ekonomické krize roste občanská nespokojenost. Lidé mluví denně mezi sebou o existenční nejistotě. Tlak zaměstnavatelů překračuje snesitelnou mez a málokdo dnes chodí do práce bez odporu. Kapitalistické prostředí i přes neustálý tlak propagandy vnímá stále méně občanů jako vhodné pro život. Co propaganda zatím zvládá, je udržování občanů v dojmu, že kromě kapitalismu nic jiného na výběr nemáme. Kapitalismus však zaručeně není jediný možný hospodářský systém. Právě v obdobích jeho krize se rodí nové proudy, stejně jako se kapitalismus rodil v krizích jemu předcházejících systémů. Tak jako si královští rádcové ve středověku mysleli, že nic jiného, než feudální hospodářství nemůže fungovat, tak si to myslí dnes i buržoazie o svém kapitalismu. Stejně jako buržoazie nekompromisně hodila feudály na hnojiště dějin, je nyní na naší generaci, abychom hodili na hnojiště dějin kapitalismus i s představiteli světové a domácí kapitalistické mafie.

Zatímco v České republice v sobě lidé dusí zlobu a poslušně dále snáší útlak mafiánských bossů, tak se ve světě již zvedá vlna odporu. To, že se lidé v konečném důsledku postaví do ulic, je samozřejmé. Co však není samozřejmé, je forma protirežimního odporu. Pokud není dav otroků utržených z řetězu přesvědčen o myšlence změny systému a nemá ve svém cíli programovou změnu, pak se takový protikapitalistický odpor mění jen v to, co letos známe z ulic Londýna, Athén, nebo v roce 2005 z Paříže. Místo svržení kapitalistických vykořisťovatelů si lidé vzájemně zapalují auta, ničí svůj vlastní už tak mizerný majetek a kapitalisté se jim za hradbami svých luxusních vil smějí.

Za generální stávku!Mnoho občanů vlivem kapitalistické výchovy netouží po změně režimu, ale pouze po tom, aby se sami dostali z pozice otroka do pozice mafiánského bosse. Nechtějí tedy změnit svět na lepší, ale svou situaci okrádaného touží změnit jen tím, že se sami stanou zloději. Bohužel právě tento způsob myšlení je brzdou pro změnu režimu. Řada klasických i moderních filosofů neustále omílá obecné diskuse o tom, zda je člověk dobrý či zlý. Tyto diskuse jsou zcela mimo realitu a ignorují celospolečenské souvislosti. Člověk jako biologický tvor není ani dobrý, ani zlý. Koná své činy tak a proto, aby se měl dobře. Pokud k uspokojení svých potřeb musí konat zlo, pak koná zlo a ubližuje druhým. Pokud však k uspokojení svých potřeb není nutné ubližovat druhým, pak jen málokdo sáhne k takovým prostředkům. Zkrátka je jen minimum lidí, kteří konají zlo jen pro pocit uspokojení z ublížení druhým. To už je pak otázka psychiatrie a nikoliv politiky či sociologie.

Ukazuje se, že na vině lidského útlaku a vykořisťování není zlý charakter lidí, jakožto biologického druhu, ale pouze politickohospodářský režim a jeho udržovatelé. Komunistický svaz mládeže jako jeden z mnoha světových představitelů komunistického hnutí hlásá, že jiný hospodářský a politický režim je nejen možný, ale přímo nutný. Socialismus jako jediná reálná alternativa je aktuálnější, než kdy dříve. Žít bez kapitalistického vykořisťování je možné! Na rozdíl od některých spoluobčanů si však nemyslíme, že by vzájemné okrádání vyúsťující v extrému do pouličních válek, nebo dokonce otevřených válek vedlo k nějakému zlepšení situace. Myslíme si, že jedině spojení sil nás všech v jednotný odpor proti kapitalismu může přinést pozitivní změnu. Myslíme si, že výsledek práce má patřit tomu, kdo ji vykonal a dělit se o výsledek naší práce je správné jen s těmi, kteří se dělí zase s námi. Odmítáme příživnictví mafiánských kapitalistických špiček, které žijí z ukradených nadhodnot. Odmítáme kapitalistický systém, který z lidí dělá nenávistné vlky, kteří se žerou mezi sebou. Za staletí existence kapitalistického systému se lidstvo potácí od války k válce a blahobyt jedněch je vždy vykoupen bídou jiných. Kapitalismus nemůže být jiný, a proto je třeba s ním skoncovat.

Blíží se doba, kdy individuální oborové stávky a demonstrace přejdou v hromadný odpor. Lidé vyjdou do ulic a nebude to na výzvu nějaké organizace. Lidé půjdou sami a nutí je k tomu sami kapitalisté. Co je ale důležité, aby se tento spontánní dav nestal vykonavatelem masakru, jak se v dějinách lidstva již mnohokrát stalo. Zamyslete se nad svou budoucností a udělejte něco pro to, aby tím odporem byla změna režimu a ne občanská válka.

Nastává čas na jednoznačné vyjádření odporu vládnoucí mafii generální stávkou. Komunistický svaz mládeže vyzývá vás, vykořisťované občany k zapojení do protikapitalistického odporu. Pište nám své postřehy ze svého okolí. Dejte nám i svým známým a kolegům v práci vědět o svých postojích. Neduste v sobě svou zlobu, ale přijďte se o tom pobavit. To, že máte strach z vykořisťovatelů, kteří vám mohou ničit život, je třeba ukončit.

Hlavou zeď neprorazíte, ale miliony rukou již rozebraly nejednu hradbu.


Napište nám!

e-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

 

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .