header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Kdo byli mladí labouristé z Utoya?

Eskil PedersenJaké byly hodnoty norských chlapců a děvčat z ostrova Utoya, dějiště masakru z 22. července 2011? Naše media se o tom nezmiňují. V průběhu letního semináře labouristického mládežnického hnutí Mladí labouristé - Arbeidernes Ungdomsfylking (AUF) jeho lídr  poskytl 19. července rozhovor významnému deníku  Dagbladet. A co si lze přečíst tak překvapivého v tomto rozhovoru? Jaká témata ze zahraniční politiky předkládal Pedersen právě v předvečer setkání s norským ministrem zahraničí labouristou Jonasem Gahr Storem? Mladý levicový politik vládnoucí strany Norska se nepokrytým způsobem soustředí na jedno téma: ne dialogu s Izraelem, ano embargu vůči Izraeli. Předkládáme k posouzení překlad rozhovoru.

Čtenáři tak mohou vidět masakr spáchaný Andersem Behringem Breivikem, alias ABB, s jeho komplici pod jiným světlem. Lze si položit otázky, doposud neformulované, zejména když napřímíme světlo na dlouhý Breivikův dokument, který proklamuje v mnoha bodech vášnivou věrnost sionistické věci, a tedy, když se vyjeví organické vztahy ABB s extremní evropskou sionistickou pravicí. "Anti-islámský" ABB nevystřílel své olovo v mešitě, ale zlikvidoval představitele mladé nepohodlné nastupující generace. On bude šílenec. Ale šílenci jako je on jsou často v rukách manipulátorů a agentů vykonávajících vliv, kteří mají naprosto přesnou vizi. V této chvíli je možné si myslet cokoli. 

 

"Dialog nemá žádnou cenu, Jonasi !"

Vedoucí organizace Mladí labouristé (AUF) Eskil Pedersen se domnívá, že nastal čas přijmout tvrdší opatření proti Izraeli.
Rozhovor Alexandera Steneruda - dagbladet.no.

Tento týden se přibližně tisícovka členů organizace Mladí laburisté shromáždila na ostrově Utoya, aby diskutovali politická témata. Ve čtvrtek přijede na Utoyu Jonas Gahr Store, aby diskutoval o Středním Východě.

Pokud jde o konflikt mezi Izraelem a Palestinou, věří ministr zahraničí v dialog, ale vedoucí AUF Eskil Pedersen má pro ministra jasnou zprávu.

"Líbí se nám, když se hovoří, ale jak jsme viděli, Izrael nemá zájem a neposlouchá žádné námitky, které mu byly předloženy. Mírový proces je ve slepé uličce, a i když svět hlomozí jakkoli, aby se Izrael podřídil, oni to neučiní. My Labouristiká mládež požadujeme uvalit ze strany Norska na Izrael jednostranné ekonomické embargo", prohlašuje Pedersen.

Lídr mladých laburistů tvrdí, že pokud jde o Izrael, dialog už nemá co nabídnout, a myslí si, že je třeba přijmout nové typy opatření. Pedersen se domnívá, že autority Izraele se natolik posunuly napravo, že z toho plyne nemožnost jakéhokoli dialogu. 

"Norsko má málo možností, aby projevilo nějakým způsobem svůj vliv, a nejsme blízko nějakého míru v tomto konfliktu. Je to spíše naopak. Izrael se posunul extrémně napravo, což zmenšuje množství partnerů pro dialog. Dovolím si říci, že dokonce představitelé Pokrokové strany (konzervativní liberální norská formace, jejímž funkcionářem byl terorista Breivik) by museli vynaložit velké úsilí, aby nalezli v Izraeli partnery pro jednání. Už není žádné přímé spojení. To co chci, je říci, že můžeme mluvit s kýmkoli, ale nemůžeme obětovat naše principy a naši politiku jen proto, abychom hovořili.

Labouristická mládež dlouho upřednostňovala bojkot Izraele, ale rozhodnutí našeho posledního sjezdu, požadující, aby Norsko uvalilo jednostranné ekonomické embargo na tuto zemi, bylo jasnější než v minulosti.

"Uznávám, že je to drastické opatření, ale domnívám se, že by dalo jasný signál, že jsme unaveni z jednání Izraele. Široké vrstvy světa reagují okamžitě, ale Izrael neslyší. Myslím, že rozhodnutí je určité znamení, že my z AUF jednoduše vyzýváme Izrael."

Pino Cabras, 26. 7. 2011

Zdroj: http://www.dagbladet.no/2011/07/20/nyheter/politikk/innenriks/auf/17367745 .

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .