header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Loupež se zbraní v ruce v Tripolisu

Loupež se zbraní v ruce v TripolisuCo uděláte, když banka, které jste svěřili 100 000 Euro, aby vám dala vydělat, vám sdělí, že během roku se vaše investice snížila na cenu 2 000 Euro? To se stalo Libyi. Zdokumentoval to Wall Street Journal.

Poté, co USA a EU zrušily v roce 2004 embargo, přihrnuly se do Libye desítky bank a finančních společností z USA a z Evropy. Mezi nimi i Goldman Sachs, jedna z největších investičních bank světa, která má hlavní sídlo v New Yorku. V první polovině roku 2008 jí libyjské investiční autority svěřily 1 miliardu a 300 milionů USD ze svých "suveréních fondů" (kapitál státu investovaný v zahraničí). Goldam Sachs je investoval do škály valut a akcii šesti společností: Citigroup Inc, UniCredit, Santander, Alianz, Electric de France a ENI. Rok poté Goldman Sachs sdělil libyjským úřadům, že v důsledku finanční krize libyjský fond ztratil 98 % své hodnoty, když se z 1 miliardy a 300 milionů snížil na 25 milionů USD. Rozzlobené odpovědné libyjské osoby povolaly do Tripolisu zástupce Goldman Sachs pro severní Afriku. Setkání bylo bouřlivé natolik, že Goldman Sachs evakuoval své úředníky z Tripolisu v obavách, že budou zatčeni. Libye poté pohrozila soudním postihem, což by poškodilo pověst banky v očích jiných investorů a Goldman Sachs nabídla jako odškodnění své přednostní akcie. Ale jelikož Libyjci byli oprávněně podezřívaví, dohoda nebyla podepsána. Zůstávala tak otevřená možnost, které se Goldman Sachs obával, že libyjské úřady zahájí právní kroky na mezinárodní úrovni.

Podobné případy "špatné správy libyjských peněz" jsou zdokumentovány v šetření zveřejněném v New York Times. Například Permál - organizační jednotka Legg Mason, jedna z hlavních společností spravujících investice se sídlem v Baltimoru - spravovala 300 milion USD z libyjských suveréních fondů, ztratila mezi lednem 2009 a zářím 201040 % jejich hodnoty. V případě Pernalu si společnost vinkasovala 27 milionů USD za poskytnuté služby. Totéž učinily jiné banky a finanční společnosti jako holandská Palladyne, francouzská Bnp Paribas, britská Hsbc a Credit Suisse. Libyjské úřady pohrozily, že vůči těmto subjektům přijmou kroky mezinárodní soudní povahy, které by poškodily prestiž těchto "prestižních" finančních institucí.

Všechno se šťastně vyřešilo letošního února, když USA a EU "zmrazily" libyjské suverénní fondy. Jejich ochrana byla svěřena stejným bankám a finančním institucím, které je doposud tak dobře spravovaly. Od krádeže se přešlo k loupeži se zbraní v ruce, když v březnu začala válka. Pod krytím stíhacích bombardérů NATO se Hsbc a další investiční banky vylodily v Bengazí, aby vytvořily novou "Central Bank of Libya", která jim umožní spravovat "rozmražené" libyjské suverénní fondy a nové výtěžky z exportu ropy. V tomto případě určitě získají vysoké zhodnocení.

Autor: Manlio Dinucci

Zdroj: Il Manifesto, 05/07/2011

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .