header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Audo: v Syrii jsou křesťané s Assadem

Antoin Audo(Milano) Podle chaldejského biskupa z Aleppa, mons. Antoina Auda přehání mezinárodní společenství v hodnocení probíhající krizi v Sýrii. Jezuita, který vede diecézi od roku 1992, vyjádřil v minulých dnech pro Terrasanta.net obavy, pokud jde o protesty, ale zdůraznil, že Sýrie není Irák a že president Bašár Assad zůstává oblíbeným i mezi křesťany. Podle odhadů syrského pozorovatele pro lidská práva bylo v prvních šesti týdnech demonstrací zabito více jak 450 civilistů.

Excelence jaká je situace v Aleppu a jaký je váš názor na to, co se děje v Sýrii?

V této chvíli je situace v Aleppu klidná a zcela normální. Obyvatelé města projevují velkou rozvahu. Nechtějí zničení země. Věříme, že reformy jsou možné a že prezident a vláda v tomto smyslu pracují. Překvapuje nás zjištění, jak světová média přehánějí v popisu situace. To není objektivní informace, je to spíše manipulace. Obecně je syrský lid velmi klidný. Chápe, co se děje a je schopen analyzovat situaci. Nepřeje si zničení země, jak se to stalo v Iráku nebo jinde.


Tedy podle Vašeho názoru nelze srovnávat syrskou situaci s revoltou v Egyptě?

Ne. Sýrie je velmi odlišná země. Rozdílů je mnoho. Tady je kultura, lidé jsou dobře informovaní, i když jistě i zde jsou problémy. Všechno skončí během několika dní, nebo alespoň v to doufáme.


Myslíte si že prezident Assad zůstane u moci?

Myslím, že ano. Je to velmi oblíbený muž, mladý, vzdělaný, který pracuje v zájmu Sýrie. Naše země není dokonalá a stejně jako ostatní jsme se dostali do problému dík mezinárodní ekonomické situaci. Ale myslím, že on se chová velmi dobře a brání naší zemi s velkou důstojností.

 

Někteří srovnávají Sýrii s Libyi a domnívají se, že může být příštím dějištěm mezinárodní intervence. Zdá se vám to možné?

Opravdu si to nemyslím. Srovnání je to velmi obtížné v oblasti vzdělání a otevřenosti (mentální). Neznají dobře Sýrii. Jak už jsem řekl, je tu velká etnická a náboženská rozličnost. A pak je tu výrazné vlastenecké cítění. Syřané milují vlastní zemi. Nejsme společnost založená na kmenových klanech jako v Libyi. Tam například není početně významná křesťanská komunita. Tady křesťané představují 10 % populace a jsou všichni na straně prezidenta Assada. Ti, co manifestují, přicházejí odjinud. Jsou najatí a slouží zahraničním zájmům.


Představují pro zemi nebezpečí islamistické skupiny?

Snad ano. Je velmi snadné, aby jiné skupiny manipulovaly extrémistická hnutí. Ale jak jsem řekl, 90 % populace miluje našeho prezidenta a je na straně vlády, tak jak tomu bylo v posledních 40 letech. Hodnocení Sýrie může být celkově pozitivní: máme university a dobrý vzdělávací systém. Jistě, značný počet mladých absolventů hledá zaměstnání, je to skutečný problém, ale ekonomické povahy. Myslím, že v příštích měsících už bude tento krizový moment za námi.


Jak to jde dohromady se zprávami o potlačování manifestujících ze strany bezpečnostního aparátu?

Myslím, že je to otázka sebeobrany. Až do dnešního dne nezaútočili na nikoho, ale poté, co měsíc docházelo k útokům na oficiální instituce, k vraždění vojáků a policistů, myslím, že má policie právo jít do akce, výhradně v sebeobraně, ne s cílem útočit nebo zabíjet lidi. Můžeme to objektivně tvrdit.


V každém případě, nebylo by lepší učinit Sýrii zcela demokratickou zemí a nepotlačovat protesty pomocí násilí?

Jistě, ale to vyžaduje čas. Každá země má svou cestu k demokracii. Ze Spojených států jsme slyšeli mnoho slov o demokracii a svobodě v Iráku, ale pak jsme viděli výsledky americké demokracie a svobody ve zničené zemi. A první, kdo trpěl, byli iráčtí křesťané. Řekněme to jasně, nepřejeme si, aby Američané v Sýrii ztropili to, co v Iráku.

Edward Pentin

www.terrasanta.net 07/05/2011

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .