header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Lhaní západních médií o Sýrii - zprávy očitých svědků

Zatímco mediální zprávy vykreslují obraz situace v Sýrii jako masové veřejné povstání brutáně potlačované diktátorskou vládou, ti, kteří tam žijí, události popisují zcela odlišným způsobem.

Kanál RT ruské televizní stanice TV - Novosti se spojil s Anhar Kočnevovou, ředitelkou moskevské turistické společnosti specializující se na StředníVýchod. Často cestuje do Sýrie a je v kontaktu se stovkami lidí v regionu. Podělila se s nami o to, co její známí říkají o nepokojích a koho viní za šíření násilí.

RT: Co se děje v Sýrii? Co jste viděla: A co říkají Syřané?

Anhar Kočnevová: Ani jednou jsem se nepotkala s někým, kdo by jakýmkoli způsobem podporoval nepokoje, a to v souvislosti s mým povoláním jednám se všemi druhy lidí. Mnoho vozidel s portrétem prezidenta projíždí v celé zemi ulicemi - od starých aut po zcela nová Porsche a Hummry. Těžko donutíte lidi, aby vyvěšovali portréty. Znamená to, že lidé bez ohledu na svůj status a příjem podporují spíše prezidenta než rebelii. Viděla jsem dost mladých lidí procházejících nebo projíždějících se syrskými vlajkami. Jak můžete donutit mladého člověka ve společnosti jeho přátel, aby si vzali vlajky? Myslím si, že těžko. Rozumíte-li mentalitě Syřanů, můžete říci, že lze odlišit upřímný impuls od vynucené povinnosti.

Dne 29. března jsem viděla shromáždění na podporu prezidenta v Hama - mnoho tisíc mužů a žen s dětmi, celé rodiny vyšly do ulic. Ulice byly zaplaveny lidmi. Byl to šok, když Al-Jazeera prezentovala shromáždění na podporu prezidenta jako by se jednalo o shromáždění proti němu. Bylo stejně překvapující vidět izraelské internetové stránky zveřejňující fotografie a videa shromáždění podporovatelů prezidenta s tvrzením, že to jsou oponenti režimu. Vidíte tam lidi s portréty Bašara Assada a s vlajkami, a tvrdí nám, že tito lidé jsou proti němu.


RT: Média informují o masových protivládních shromážděních.

AK: Probíhá silná desinformační smršť. Dne 1. dubna média informovala o velkém protivládním shromáždění v Damašku. Toho dne jsem v Damašku byla. Toto shromáždění se nikdy neuskutečnilo - neviděla jsem je ani já ani nikdo z místních.

16. dubna informační agentura Reuters psala, že 50 000 oponentů režimu vyšlo do ulic Damašku a že byli rozehnání slzným plynem a obušky. Obyvatelé Damašku mají za to, že takové shromáždění se nemohlo uskutečnit bez toho, že by si toho někdo všiml. Kolik tisíc policistů by je muselo rozehnat? A jak je možné, že nikdo kromě agentury Reuters je neviděl? I 500 lidí je v ulicích Damašku velkým davem. Reuters vypustil svůj materiál do světa, včetně Ruska. Jeden zdroj lže a pak se tato lež valí jako sněhová koule z kopce a vytváří falešnou realitu, nabaluje povídačky a spekulace.

Lidé v Sýrii to zpravodajství vidí. Co vidí? Obrázky pocházející údajně z Jemenu. Obrázky údajně z Egypta. Obrázky údajně ze Sýrie. Ale všechny tyto obrázky ukazují lidi oblečené stejným způsobem. Lidé v Sýrii dokáží odlišit, rozeznat své krajany od sousedů - jak podle tváří tak podle oblečení.

Existují videa na internetu ukazující, jak se dělají amatérské fotky tak zvaných nepokojů na ulici. Vidíte tam zaparkované auto a kolem se nic neděje. A vedle něho stojí muž, který hází kameny. A lidé kolem ho fotí.

Existuje mnoho naaranžovaných videí. Libanonci poznají rozdíl mezi fotkami pořízenými v Libanonu a těmi nafocenými v Damašku na první pohled. A tam vidíte fotky pořízené v Tripolisu nebo před několika lety v Iráku, a u toho komentáře, že se jedná o nepokoje v Sýrii.

Existuje řada online fór pro ženy v arabských zemích. Ženy na nich sdílejí informace pod dojmem televizního zpravodajství o "masových protestech". Ženy se ptají - co se děje před vašimi okny? A odpovídají, dívaly jsme se z oken a neviděly jsme nic, o čem TV hovoří.

Mnoho mladých neozbrojených policistů bylo zabito. Média je okamžitě označí jako oběti režimu. Opakuji, neozbrojení policisté. Syrská policie není příliš vyzbrojená, protože nic podobného se zde dlouhou dobu nestalo. Ale zabití povolanci jsou označováni buď jako oběti mezi protestujícími anebo jako policisté, kteří odmítli střílet do svých krajanů, podle toho, čemu dává vydavatel přednost. Goebbelsova slova se zdají být pravdivá: čím větší lež, tím je hodnověrnější.


RT: Ale proč by policisté umírali, kdyby neprobíhaly žádné masové protesty?

AK: Policisté umírají, protože jsou zastřeleni těmi, kdo vědí, že nejsou ozbrojeni.


RT: Kdo policisty střílí?

AK: Hodně se o tom teď v Sýrii hovoří. Pověsti tvrdí, že přes hranici z Iráku přišla vycvičená komanda. Lidé v Sýrii jsou si dobře vědomi, že poté, co USA okupovaly Irák, zformovaly tam zvláštní oddíly. Ty vraždily lidi, vyvolávaly střety mezi šíitským a sunnitským společenstvím a mezi muslimy a křesťany; odpalovali bomby v ulicích, obchodech a chrámech. Tyto teroristické útoky byly zaměřeny spíše na civilisty než na okupační režim.

Před nedávnem byli zadrženi tři příslušníci takového komanda v okrajové oblasti Damašku, kde kolem sebe stříleli do lidí. Ukázalo se, že jsou to Iráčané.

Syrská TV ukázala záběry někoho, kdo střílel na policisty a okolo procházející z křovisek a ze střech domů. Občas se je podařilo chytit, a buď se ukázalo, že to jsou Iráčané, anebo přiznali, že za to byli placeni. Takoví ozbrojenci byli chyceni v Deraa a v Latakii. Měli zbraně vyrobené v USA.

Libanonská tajná služba zadržela několik automobilů, které vezly do Libanonu zbraně. Jedno z těchto aut přijíždělo z Iráku. Byly v něm i americké zbraně. Jsou také zprávy o zadržených lidech, kteří měli u sebe vysoké částky amerických dolarů. Tito lidé měli drahé satelitní telefony, které nemůže syrská tajná služba zachytit.

V Sýrii už není pro nikoho tajemstvím, že Američané mají neomezené možnosti rekrutovat a cvičit zabijáky v Iráku a pak je posílat kamkoli chtějí.

Hillary Clintonová už prohlásila, že pokud Sýrie přeruší své styky s Iránem a stáhne svoji podporu Hamasu a Hizbaláhu, demonstrace skončí hned příští den. Ani se neobtěžují skrývat ruku podněcující nepokoje v Sýrii.

Existuje mnoho důkazů o cizím vměšování.

A konečně, lidé říkají, že protestující jsou sváženi na shromáždění ze vzdálených míst. Tito lidé hovoří a vypadají odlišně od domácích. Nikdo z okolí je nezná. Kdo najímá autobusy a platí za dopravu těchto lidí? Otázka zůstává nezodpovězená.

Bývalý syrský viceprezident Abdel Halim Khaddam inicioval nepokoje v pobřežních oblastech. Zplundroval polovinu země. Byl zapojen do korupčních sítí a nakonec utekl na Západ. Byl to on, kdo se pokusil nařknout syrského prezidenta Bašara Assada z atentátu na bývalého libanonského předsedu vlády Rafika Haririho. Syřané pevně věří, že Sayed Hariri osobně věnoval Abdelu Halimu Khaddamovi za šíření této verze zabití Rafika Haririho vilu. Ale když se tato verze rozpadla a nebyla potvrzena, vila mu byla sebrána. Dnes ti, kdo střílejí na auta v Banias, křičí: "Nechceme Bašara. Chceme Abdela Halima!"

V Banias žijí mírumilovní a kultivovaní členové opozice, kteří jsou proti Assadovu režimu mnoho let. Ale jsou šokováni tím, co se děje, a vůbec nepodporují Khaddama. Říkají: "Je to zloděj. Nejvíc si nakradl a přitom volá po boji proti korupci a zlodějně."


RT: Jakou úlohu hrají syrští emigranti při destabilizaci Sýrie?

AK: To je otevřená otázka. Došlo k úniku informací, podle něhož se v polovině dubna sešel v Istanbulu zvláštní představitel (ministryně zahraničí USA, pozn překl.) Hillary Clintonové Dan Feldman se zástupci syrské opozice a navrhl taktiku vražd civilních a vojenských představitelů. Během necelých tří dní kolem 19. dubna bylo v Sýrii brutálně zabito několik vojenských představitelů. Nejenže byli cílem útoku a byli zastřeleni, ale některé oběti těchto útoků, včetně tří dětí syrského generála, jež s ním byly v autě, byly rozsekány na kousky mačetami.

Vraždy provedené s vysokým stupněm brutality mají za cíl zastrašit obyvatelstvo. Zpráva, že děti byly rozsekány na kousky, tomuto účelu účinně posloužila.


RT: Média tvrdila, že nepokoje vypukly po zatčení několika dětí píšících protivládní hesla ve městě Deraa na jihu Sýrie. Je to skutečně tak?

AK: Všechny děti byly velmi rychle propuštěny. Vládní syrské noviny navíc zveřejnily rozkazy k jejich propuštění.


RT: Byly do Deraa přesunuty jednotky?

AK: Ano, jednotky jsou tam. Poté, co vyhlašovali v Deraa islámský emirát, místní obyvatelé požádali vládu o pomoc. Byly tam dopraveny jednotky. Právě jsem viděla videozáznamy. Demonstranti je zveřejnili na internetu a krátce poté byly zase staženy. Ale lidé si udělali kopie. Jsou na nich vojáci, lidé k nim přicházejí a v klidu spolu hovoří. Nikdo po nikom nestřílí.


RT: Existují v Sýrii takové názory, že když se Sýrie ukončí podporu Hamasu a Palestincům a uzavře s Izraelem mírovou dohodu, skončí okamžitě všechny nepokoje?

AK: Ne, takové názory se tam nevyskytují. Společnost je konsolidovaná. Lidé drží při sobě, protože vidí, že nepřítel je extrémně nebezpečný. Například dříve, když jsem jela taxíkem, neslyšela jsem v rádiu nic jiného než populární hudbu a recitace z Koránu. Teď slyšíte ze všech aut vlasteneckou hudbu. Když Bašar Sadat hovořil v televizi, lidé, kteří ho na tržišti poslouchali, mu tleskali. Nemůžete donutit lidi, aby tleskali prezidentovi, který hovoří v televizi.


RT: Jaké byly v posledních dnech nálady ve veřejnosti?

AK: Lidé se bojí vycházet ven. V některých oblastech lidé riskovali své životy, když tajně natočili na kameru neidentifikované osoby, které nasedly do auta, rozjely se a začaly střílet do všech směrů. Takto rozsévají paniku v obytných čtvrtích.

Bandité blokovali most nedaleko pobřeží. Vojáci je brzy zatlačili zpět. Jeden z mých syrských známých mi řekl: "na zatažení země do problémů nepotřebuješ mnoho lidí."

Postavit na hlavní silnici pět lidí stačí na ochromení celé oblasti. Lidé jsou neschopni dovážet potraviny či se dostat do nemocnice. A celá země je v šoku kvůli hrstce banditů.

Nyní syrská TV živě vysílá z různých částí Damašku a dalších měst, aby lidé viděli, jak se situace uklidňuje a jak se život vrací zpět do normálu, ať už západní media ukazují, co chtějí.

Stojí za to poznamenat, že bandité se záměrně snažili rozvířit nenávist mezi různými komunitami. Nedávno šejk útočil ve vystoupení k obyvatelům proti drůzům, zvláště proti ženám. Toto video bylo odvysíláno zahraničními médii a je umístěno na internetu. Nic podobného se nikdy předtím v Sýrii nestalo. V Damašku přes pokusy postavit náboženská společenství proti sobě provokace neupěly. Provokacím chybí podpora. I ve venkovských oblastech - kde provokační kampaně začaly.

Nejmasovější demonstrace v Deraa představovala 500 lidí. Ale oni prohlašují, že 450 bylo zabito.


RT: Zahájila vláda nějaké reformy?

AK: Vláda zrušila výjimečný stav a povolila konání oznámených shromáždění, pokud byla povolena 5 dní před konáním. Cizincům bylo umožněno kupovat nemovitosti. Kurdům bylo uděleno občanství. Kurdské obyvatelstvo jím předtím z řady historických důvodů nedisponovalo. Vláda otevírá pro ženy v severní Sýrii kurzy podnikání. Mnoho provinčních guvernérů bylo odvoláno z funkcí. Bohužel, v některých případech se jednalo o čestné lidi. Jako ti, kteří odmítli za úplatky propustit z vězení zločince a byli za to vystaveni pomlouvačné veřejné kampani.


RT: Bylo sníženo množství letů do Sýrie?

AK: Do Sýrie teď nejsou žádné letenky. Chtěli jsme vypravit skupinu turistů do Sýrie, ale do 30. dubna nebyly do Damašku žádné letenky. Ale Rusové Sýrii neopouštějí. Mám o tom ze své práce veškeré informace.


Naděžda Kevorková, RT

Zveřejněno: 29. dubna 2011


Zdroj: http://rt.com/news/syria-lies-interview/

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .