header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Česká diplomacie: O zametání před vlastním prahem

KubaByl březen 2011. Jeden z žoldáků odpykávajících si trest ve vězení na Kubě byl propuštěn. Jmenuje se Oscar Elías Biscet.

Jen pár hodin po jeho propuštění ho pracovníci velvyslanectví České republiky v Havaně přivezli na svou diplomatickou misi, aby tam mohl pronést urážky na adresu kubánského lidu a vlády a neuctivě se o nich vyjadřovat.

Stojí zato připomenout, že tento čin je porušením Vídeňské konvence o diplomatických vztazích, která v odd. 3, článku 41 stanoví, že "prostory mise nesmějí být používány způsobem neslučitelným s jejími funkcemi".

V nedávné minulosti se odehrály i další provokace, kde se čeští diplomaté spolu se skupinkami kubánských kontrarevolucionářů "velmi aktivně" zapojovali do veřejných provokačních akcí.

Pro kubánskou revoluci však byla a je stálicí výzva českého vlastence, antifašisty Julia Fučíka v Reportáži psané na oprátce, "lidé bděte", mějte se na pozoru před akcemi nepřátel.

To, co dělají tito diplomaté, je součástí širšího plánu českých vlád, které se ve snaze zakrýt vlastní "práh", propůjčují k nejhanebnějším misím ve službách svého většího pána: Spojených států.

V Radě pro lidská práva v Ženevě jsou to Češi, kdo stojí při "mistru" lži a tupení, tj. washingtonských vládách.

Důvody jsou zřejmé: česká diplomacie je součástí protikubánské kampaně osnované miamskou mafií a americkou ultrapravicí.

Ve svých scénářích plných falše by Češi, vystupující jako obránci lidských práv neměli zapomínat, co se děje v jejich vlastní zemi, kde byly nastoleny zákony neoliberalismu, v nichž si podávají ruce sociální nerovnosti, xenofobní činy a diskriminace.

Na mysli mi tanou některé zprávy o tamní společnosti z posledních let. Útoky proti Romům v Ostravě, či porušování práv dítěte, jehož rodiče jsou ve vězení.

Podívejme se na zprávu Agentury EU pro lidská práva: "Čeští cikáni se cítí nejvíce diskriminováni z celé EU". Podle její studie prováděné během 12 měsíců bylo obětí diskriminace 64 % cikánů v ČR a na 42 % z nich byl spáchán kriminální čin.

Nelze také zapomínat, že v roce 2006 zakázalo Ministerstvo vnitra občanské sdružení Komunistický svaz Mládeže.

Podle italské agentury ANSA "v letech 2006 - 2009 Česká republika (prodala) vydala vývozní povolení na řetězy, zbraně s elektrickým výbojem a chemickým sprayem šesti zemím, které tyto prostředky používaly jako mučící prostředky".

Slabost české "diplomacie" v americkém stylu je známá a Češi na misi v Havaně by měli více dbát norem mezinárodního práva a Vídeňské konvence, a pokud jim to nestačí, pak by měli lépe znát náš lid, který pohrdá těmi, kdo prodávají své zásady nejníže nabízejícímu.

Elson Concepción Pérez

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .