header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Spojené státy-nedokončený sen-15.-političtí vězni

V roce 1978 při jednom rozhovoru poskytnutém francouzským novinám Le Malin Andrew Young, člen černé komunity, tehdy velvyslanec Spojených států v OSN, prohlásil: "V amerických věznicích jsou stovky, ne-li tisíce politických vězňů." Tato věta měla za následek, že byl prezidentem Carterem okamžitě odvolán.

Zajisté nemohou být političtí vězni ve Spojených státech, zemi svobody vyjadřování. A přesto ony stovky a tisíce mužů a žen, o nichž se Andrevv Young zmiňoval, byly zatčeny a uvrženy do vězení. Někteří z nich dokonce odsouzeni na smrt vzhledem k jejich politickým názorům nebo jejich boji za občanská práva. Byli obětí programu COINTELPRO (Counter Intelligcnce Program), který byl uplatňován FBI v letech 1956 až 1971. FBI vymýšlela proti nim zločinná obvinění na bázi falešných svědectví, zamlčování důkazů, odmítání stížností a rekursů. I když program COINTELPRO již dnes neplatí, metody FBI zůstávají stejné. Aktivisté jsou izolováni, v tisku a v justici se s nimi zachází jako s vrahy, drogově závislými, násilníky, což ztěžuje hnutí solidarity. Téměř všichni tito vězňové patří k etnickým menšinám a rasistické prostředí činí jejich věc ještě obtížněji obhajitelnou. Mezi těmito politickými vězni je i určitý počet bělochů uvězněných proto, že poskytovali praktickou pomoc akcím těchto menšin.


  Političtí vězni jsou vystaveni velmi tvrdým vězeňským podmínkám. Jsou povětšině uvězněni v "Dohlížecích jednotkách"" určených ke "zkrocení silných vůdců a horkých hlav". Těmto neblahým žalářům je věnována jedna kapitola.

 Nejznámějšími politickými vězni byli černý pastor Bcn Chavis a oněch "Deset z Wilmingtonu", Johny "Imani" Harris osvobozený na čestné slovo v roce 1991 po prvním odsouzení na smrt a dvanácti letech vězení, Terrence Johnson, uvězněný v roce 1978 ve věku patnácti let a osvobozený v roce 1994 po šestnácti letech věznění, Dhoruba Bin Wahad, odsouzený v roce 1973 na doživotí do vězení a který dosáhl v roce 1990 po 17 letech zrušení rozsudku. Elmer "Geronimo" Pratt, bývalý vůdce Černých panteru v Kalifornii, uvězněný v roce 1968 byl pod tlakem mocného mezinárodního hnutí solidarity osvobozen na kauci 10. června 1997. Stále jsou vězněni vůdce Amerického indiánského hnutí Leonard Peltier, který je ve vězení od roku 1976, David Rice a Ed Poindexter, oba členové Černých Panterů ve vězení od roku 1971 a Mumia Abu Jamal. bývalý vůdce Černých panterů a předseda Syndikátu černých novinářů ve Philadelphii, odsouzený v roce 1982 k smrti je dodnes v "cele smrti". Všichni byli obětmi obvinění vykonstruovaných FBI.

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .