header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Spojené státy-nedokončený sen - 8 - Policejní násilí

Vražda Arthura McDuffyho, pojišťovacího agenta černé pleti, policií v Miami, který byl vinen tím, že projel na červenou na svém motocyklu v roce 1979; rvačka nafilmovaná jedním amatérem z Rodney King, jiným černochem, v Los Angeles v březnu 1991; potupné trýznční páchané na jednom haitskému občanu, který byl zbit a pohlavně zneužit rukojetí sacího zvonu v prostorách komisariátu 70. okresu v Brooklynu - jsou případy, které rozpoutaly skandál a dokonce bouři. Tyto případy jsou ale jen vynořenou špičkou ledovce.

 V zemi, kde veřejné mínění má za to, že již pouhá skutečnost být afrického původu, je zločinem, je celá černá komunita považována za "náchylnou ke zločinu". Systém kriminální justice se zaměřuje nikoliv na snižování kriminality, ale na zatýkání, odsuzování stále většího počtu těchto "zločinců".


  Philadelphský deník Inquirer provedl šetření policejních hrubostí během výslechu: "Technika sestávala z pokrytí hlavy podezřelého telefonním seznamem a z jeho následného bití těžkým předmětem. Při jiných příležitostech policisté bili podezřelé olověnými hadicemi, obušky, boxery, želízky, židlemi a nohami od stolu. Často byli přinuceni jiní podezřelí, aby přihlíželi těmto hrubostem přes jednostranně průhledné zrcadlo a policisté jim říkali, že podstoupí stejný osud, pokud s nimi nebudou spolupracovat."


  Vražda je běžně používána bez jakéhokoliv vyprovokování, a to velmi často. Taková vražda je velmi často ospravedlňována tím, že policisté byli obětí napadeni a že tedy stříleli ve stavu zákonné obrany. Jednomu novináři z francouzského deníku Le Matin, policista z 28. okrsku v Haarlemu sdělil: "Jestliže je někdo takto zabit, je věc ihned odložena ad acta."


  Od roku 1968 dodnes je soudní systém vědomě využíván k ospravedlňování vražd spáchaných silami pořádku a zákona proti příslušníkům menšin. Uveďme jen několik příkladů.


 Víc než 30 aktivistů strany Černí panteři bylo zavražděno policií nebo jednotlivci, kteří jednali z popudu policie, jak následně bylo prokázáno. Všechny tyto vraždy, které potřebovaly legální zdůvodnění, byly označeny jako "zdůvodněné zabití'" (včetně vraždy Freda Hamptona. který byl zabit střelou do hlavy vypálenou zblízka, když spal).


  Četní černí studenti byli zabiti při manifestacích jako v Orangebourg State, v Jižní Karolíně v roce 1968 (tři studenti zabiti), v Jackson State, v Mississippi v roce 1970 (dva studenti zabiti) a na Southern University v Luisianě v roce 1972 (dva studenti zabiti).


 Nelze se mýlit v cílech vládního programu, jestliže se posuzují zbranč namířené proti ghettům, jež jsou dodávány policejním oddělením po celé zemi.
 
Revolver P 38 byl nahrazen v četných sektorech nadmíru účinným typem Magnum P 357. Pistole jsou schopny prorazit blok motoru automobilu. To znamená, že použití takové zbranč v městské zóně může snadno nadělat četné oběti. Jeden projektil muže projít těly i více osob v řadě.


  "Policisté města New Yorku začnou letos na podzim vyměňovat svůj revolver ráže P 38 za poloautomatickou pistoli ráže 9. Toto rozhodnutí vyjadřuje změnu pozice policejního resortu, který dosud odmítal používat účinnější a rychlejší zbraně."


  Standardní vybavení mnoha policejních vozidel sestává z pušky proti vzbouřencům ráže 12, která může střílet střelami dum-dum, stejně tak jako hrubými broky (každý náboj obsahuje náplň 9 olověných kuliček o velikosti projektilu ráže P 32)."

  Tyto pušky jsou nazvány "protibuřičské", protože jejich hlaveň o délce 45 centimetrů jim umožňuje pokrýt široký úhel střelbou, která bez rozdílu zabíjí nebo zraňuje.


  S takovými zbraněmi a v represivním kontextu amerického politického systému není překvapující, že každoročně je víc než 600 osob, mužů, žen i dětí ve věku od 10 do 81 let zabito policií.


 45 až 55 % osob každoročně zabitých policií v USA jsou Afroameričané. V Chicagu a ve Philadelphii je to více než 70 %.

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .