header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Spojené státy-nedokončený sen- 4. Ghetta - partheid po americku

Černá otázka ve Spojených státech je výsledkem staleté politiky vylučování v jejích ekonomických, kulturních, ideologických, sociálních a politických aspektech. Současná strategie odstrkování Afroameričanú se mohla projevit jen jako "apartheid" po americku. To je zřejmě otázka umístění černochů do černošských čtvrtí (town-ships) obehnaných ostnatým drátem jako v Jižní Africe v dobč apartheidu. Ale tyto "townships" však existují v samotném středu velkých měst Spojených států -jsou to "downtowns" (centra měst), ghetta, která mohou být v několika hodinách obklíčena a rozkouskována policií a armádou. Ghetta jsou napříště přenechána Afroameričanúm bohatými bílými maloměšťáky, kteří takto mohou klidně spát ve svých pěkných vilkách na kulturních předměstích s náležitou sebeobranou.

 Vykázáním nuceného pobytu realizovaným od roku 1972 se podařilo to, co se zcela nemohlo podařit otrokářství a segregaci, to jest uvedení pod dohled bez strážních věží a ostnatých drátů 97 % amerických černochů.


 Ghetto je odříznuto od oficiální ekonomiky a od zbytku společnosti. K degradaci bydlení se přimyká značná kriminalita, vysoká úmrtnost, nedostačující sociální a výchovné struktury a chronická nezaměstnanost. Je to odložená mikrospolečnost, uzavřený svět vybavený specifickými strukturami a jazykem. Násilí, rozpad rodin (56,2 % rodin je řízeno pouze ženou), alkoholismus a drogy vedou k nctečnosti. zoufalství a sebevražedným vzpourám.


 Vykázání Afroameričanú do ghett spadá pod Článek II C Mezinárodní konvence o předcházení a stíhání zločinu genocidy ratifikované Spojenými státy. V něm se říká: "V této konvenci se genocidou rozumí některý z níže uvedených činil, spáchaných s úmyslem zničit zcela nebo zčásti národní, etnickou, rasovou nebo náboženskou skupinu jako takovou. (...) Záměrné podřízení skupiny existenčním podmínkám, jež mají vést k jejímu celkovému nebo částečnému fyzickému zničení."


 Téměř" všechny černé rodiny v ghettu přežívají jen díky akci "Welfare" (sociální pomoci), veřejné pomoci, která je hlavním faktorem rozpadu černých rodin a současně nástrojem útlaku. Se systémem "welfare'" se lidé stávají otroky toho nejhoršího druhu. otroky, kteří žádají "řetězy".


 V těchto domovech bez prostředku často vládne hlad. Jak vyžít s třemi dolary na den. když jen hamburger stojí dva dolary? Ve Spojených státech neexistuje sociální zajištění. Sociální rozpočty, které bylv již přistřiženy Reaganovou administrativou, byly ještě dále sníženy jeho nástupci Bushem a Clintonem. Ku příkladu Haarle je místem na světě, kde je nejvyšší zločinnost. Ta zde kvete, protože přežití v ghettu je každodenním bojem. Zde se zabíjí šestkrát víc než ve zbytku New Yorku nebo v Chicagu. A u většiny těchto zločinu nebude nikdy známa pohnutka nebo pachatelé. Černí lidé riskují sedmkrát více, že budou občtí vraždy než bílí. Černý muž žijící v Haarlcmu má menší šanci, že se dožije 65 let než obyvatel Bangladéše. "Podle studií zde lidé méně spí, více riskují, že budou obézní a že budou mít vysoký tlak. To není způsobeno jen chudobou. Tento krátký a strastiplný život vyplývá ve velké míře z úzkostí způsobené faktem být v Americe černým."'"


  Co se týká nepokojů v Los Angeles v dubnu 1992, redakční článek v New York Times ze 7. května 1992 uvádí, že "požáry v Los Angeles osvětlují surovým a novým způsobem skutečnost. Dělají škrt nad některými místy. (...) Ještě horší je, že tento škrt dělá Amerika nad lidmi - generací mladých černochů"


  Ve věci tak zvaného projektu "reformy" sociální pomoci na začátku osmdesátých let: "To není reforma sociální pomoci, to je plán na přeměnu ghett v rozsáhlé hřbitovy - protože není práce. Cílem těchto zákonůje zajistit, aby celé generace menšin zemřely, protože tento zchátralý kapitalistický systém je již nepotřebuje."

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .