header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Úspěch Komunistické strany Řecka ve volbách!

V krajských a komunálních volbách, které proběhly 7. listopadu v Řecku, zaznamenala Komunistická strana Řecka (KKE) velký úspěch - nejlepší volební výsledek od svržení diktatury v roce 1974. Lepší oslavu výročí Říjnové revoluce si lze těžko představit. První výsledky voleb zastupitelů ve 13 krajích a 325 obcích potvrzují mimořádné zakotvení strany ve společnosti.

KKE se nezřekla své komunistické identity a v průběhu posledních měsíců se aktivně stavěla do čela mohutného lidového zápasu proti protilidové politice prosazované jak Papandreovou "sociálnědemokratickou" vládou, tak i vládou "Nové demokracie", hlavní stranou pravého středu. Obě tyto strany sledují pokyny světových a evropských finančních struktur. Svou samostatnou perspektivu KKE jasně vyjádřila svojí výzvou nepodpořit v těch místech, kde proběhne druhé kolo voleb bez účasti "Lidového seskupení" KKE, žádnou ze dvou hlavních buržoazních politických stran.

Podle prvních údajů dosáhlo "Lidové seskupení" KKE ve většině míst 11 % hlasů a 15 % v hlavním kraji Attice a na ostrovech v Egejském moři.

Komunisté jsou tak skutečnými vítězi tohoto volebního klání. Jsou jedinou stranou, která dokázala ukázat na imperialistický charakter EU a vydírání prováděné vůči Řecku, na politické síly odpovědné za drastická opatření, která dramaticky zasáhla životní podmínky lidových mas, a je proto ve všech koutech země oceněna růstem volební síly, který překonává i ty nejoptimističtější prognózy.

Volební úspěch řeckých komunistů a především denodenní aktivní práce mezi pracujícími, odboráři a nezaměstnanými, která k němu vede a která se tolik liší od pasivismu a parlamentocentrismu KSČM, je inspirací především pro české a moravské komunisty.

 

RGO

 

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .