header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Zápisné jako skryté školné odmítáme!

Od školního roku 2011/2012 by studenti vysokých škol měli platit zápisné. Jeho výše by mohla dosáhnout až šesti tisíc korun! Včera to uvedl první náměstek ministra školství Kryštof Hajn. Pomoci by k tomu měly zákony o terciárním vzdělávání a o finanční pomoci studentům, které ministerstvo v příštím roce předloží.

Východiskem pro tyto zákony je veřejná diskuse vedená v letech 2007 až 2009. Ministerstvo podle Hajna přihlédlo i k doporučení zahraničních expertů. "Vysokoškolský zákon upravuje poplatky a fondy. Zavádí i úpravu z dílny Karlovy univerzity pod heslem zápisné," uvedl Hajn.

Podle Hajna by zápisné mohli studenti začít platit již v roce 2011. Výše zápisného by záležela na každé VŠ, maximálně by však studenti za rok studia zaplatili 6000 korun. Konkrétní částku si ustanoví jednotlivé vysoké školy. Zákon o vysokoškolském vzdělávání by měl upravit i možnost čerpání peněz ze stipendijního fondu. " prvním znění zákona byla možnost využití stipendijního fondu k jiným než stipendijním účelům. Důvodem tohoto kroku je, že jsou školy, které mají vyšší procento déle studujících studentů,"doplnil Hajn.

Zápisné je pouze formou skrytého školného, které prodraží studium. To se tak stane při rostoucích nákladech na vzdělání ekonomicky neúnosné pro řadu studentů a jejich rodin. Přičteme-li k tomu klasické školné a další kroky, které současná vláda připravuje, bude zvfělání za chvíi výsadou jen pro bohaté... Komunisté nemohou podpořit žádný typ školného, ať už se jedná o školné klasické, odložené, nebo o jeho jinou formu.

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .