header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Brazilští komunisté pozitivně hodnotí výsledky voleb

José Reinaldo Carvalho, národní tajemník pro komunikaci ÚV KS Brazílie uveřejnil hodnocení prvního kola voleb v zemi. Konalo se třetího října, se ziskem 46,9 % hlasů se dostala na první místo v prezidentských volbách Dilma Rousseffová, kandidátka pokrokové koalice ?Aby Brazílie pokračovala se změnami?, následovaná Josem Serrou z neoliberální a konzervativní koalice PSDB-DEM-PPS se 32,6 % (poznámka překladatele - PSDB - Partido da Social Democracia Brasileira - Strana brazilské sociální demokracie, DEM - Democratas - Demokraté, PPS - Partido Popular Socialista - Lidová socialistická strana).

Carvalho uvádí: Volební zápas neskončil, protože bez dosažení absolutní většiny Dilma, stejně jako Lula v letech 2002 a 2006, bude znovu soutěžit ve druhém kole 31. října. Tak, jak výsledek vyjadřuje širokou většinu, jde o politické vítězství, které musí být potvrzeno v druhém kole. Komunistická strana Brazílie se považuje za vítěznou stranu, protože byla od samého začátku účastnicí cesty Rousseffové a podílela se na všech etapách volební kampaně. Členstvo strany nešetřilo energií pro zvolení Dilmy, chápajíce, že v tom spočívá hlavní úkol - zajistit pokračování procesu změn, kterým země prochází od prvního zvolení Luly. Před druhým kolem zůstanou komunisté na bojišti usilujíce o ten samý cíl až do sečtení posledního hlasu a potvrzení volby Rousseffové prezidentkou republiky. Souběžně se v devíti státech federace uskuteční druhé kolo voleb státních vlád. Také zde budou komunisté usilovat o zajištění vítězství aliančních politických sil, které, když budou zvoleny, přispějí ke složení vzájemných sil, podporujících transformační činnost příští vlády.

V boji o prosazení vlastních cílů také dosáhla Komunistická strana Brazílie pozitivního výsledku. Její kandidátní listina získala 2,8 milionu hlasů v proporcionální volbě do Poslanecké sněmovny, tedy 2,9 % platných hlasů a zvolení 15 federálních poslanců. Znamená to skromný nárůst o 0,6 % ve srovnání s procentuálním výsledkem z roku 2006 a zvýšení o dva poslance ve srovnání s předchozími volbami.

V zápase o Senát, založeném na mechanismu většinového hlasu v každé součásti Federace, je výsledek obdivuhodný. Více než 12 milionů platných hlasů (14,02 %) rozdělených na devět kandidatur v devíti státech, v některých s vysokým počtem hlasů. Abychom uvedli jen několik nejvýznamnějších výsledků: Netinho de Paulo (7,8 milionu hlasů v Sao Paulu, t.j. 21,2 %), Vanessa Graziottinová (2,9 milionu hlasů v Amazonii, t.j. 22,9 %) a Abgail Pereira (1,5 milionu hlasů, t.j. 13,5 % v Rio Grande do Sul). Komunistická strana Brazílie dokázala prosadit zvolení Vanessy Graziottinové, která porazila jednoho z nejostřejších neoreakčních hlasů Brazílie, Artura Virgilia ze Sociální demokracie Brazílie (PSDB), téhož, který porušil parlamentní důstojnost, když se nechal slyšet, že dá Lulovi pořádný výprask. Zvolení 15 poslanců a jedné senátorky je pozitivním, i když skromným výsledkem a znamená mnoho na cestě hromadění sil ve volebním zápase. K tomu přistupuje zvolení 18 státních poslanců ve 12 státech (proti 12 v devíti státech v roce 2006). Výsledky Komunistické strany Brazílie budou podrobně posouzeny, včetně některých nezdarů. Už nyní však lze říci, že Komunistická strana Brazílie má pocit splnění povinnosti a cítí se oprávněna čelit novým a větším výzvám.

Uzavřením volebního období druhým kolem voleb 31. října 2010 musí komunisté dál věnovat svou energii činnosti uprostřed hnutí lidových mas, především mezi pracujícími lidmi, boji idejí a organizační činnosti v pravém slova smyslu. Na první místo se dostává umění více a lépe pečovat o stranu, jak doporučoval soudruh Joao Amazonas, posilovat ji jako bojovou organizaci za společenské přeměny, hluboce ponořenou do zápasů současné doby s pohledem směrem k socialismu, národnímu a sociálnímu osvobození brazilského lidu. Momenty pozitivních hodnocení jsou nejvhodnější k sebekritice a produktivním opravám. Zlepšovat uskutečňování politické linie, zlepšovat metodu a styl práce a řízení, zvýšit politickou a ideologickou úroveň členstva, kádrů a řídících pracovníků, posilovat vztahy s masami, budovat základní organizace, vytvářet střední články vedení v hlavních populačních koncentracích a municípiích a opravovat chyby v organizačním fungování přicházejí na pořad dne jako ohniska, do kterých se musí soustřeďovat pozornost stranického vedení.

Překlad Vladimír HORÁK

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .