header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Komunální volby dopadnou pro KSČM zase o něco hůře, než ty předešlé?

cherry.jpgDo začátku komunálních voleb zbývají již jen hodiny. Jednotliví kandidáti a strany či sdružení se snaží ještě na poslední chvíli zaujmout voliče tak, aby co nejlépe uspěli a mohli tak ovlivňovat rozvoj ve své obci či městě. Ani kandidáti za KSČM nepředstavují v tomto směru žádnou vyjímku. A to je jistě dobře. I přes velkou aktivitu a dobrou místní pověst a autoritu kandidátů KSČM je žel nutno konstatovat již nyní důležitou skutečnost. Letošní komunální volby dopadnou z pohledu komunistů zase o něco hůře než ty předešlé. A to již výsledek těch předešlých před 4 lety nebyl rozhodně nijak  dobrý. Samozřejmě bych se v této pesimistické předpovědi velmi rád mýlil. Myslím, že se však naplní. Právě v této nelehké situaci je ale i  třeba poděkovat všem kandidátům, kteří do toho na kandidátkách KSČM jdou. Je to dnes nemalé risiko - mnohým z nich hrozí šikana na pracovišti, narušení vztahů v rodině či ztráta přátel, nemluvě o vyhrožování různými anonymy. Kandidovat za komunisty dnes opravdu vyžaduje nemalou odvahu. A to je třeba ocenit.

Komunisté znatelně ztrácejí pozice i na komunální úrovni

Proč dopadnou letošní komunální volby hůře pro KSČM než v roce 2006? Odpověď je jednoduchá. Jednak se nepodařilo sestavit tolik kandidátek jako před čtyřmi lety. Druhým zásadním důvodem je potom ta skutečnost, že letos kandiduje rekordní počet stran a sdružení a lze předpokládat, že hlasy se tak rozloží mezi více kandidátních listin. Jen pro příklad, třeba v okresním městě kde minule bylo sestaveno 8 kandidátek, je jich dnes třeba i 12. Týká se to i malých měst a obcí. Například u nás v třítisícovém městečku se volí 15 členů zastupitelstva a přibyly hned 4 nové kandidátky, minule jich bylo 6 nyní již 10.  Jistě oslabení potká proti minulým volbám určitě všechny tradiční strany ? jak ODS tak i ČSSD, ale i lidovce. Půjde o to, jaký vliv si udrží na komunální úrovni komunistická levice. Prognózy i když je nutné je brát s rezervou nejsou vůbec dobré. Komunisté podle všeho oslabí v krajských městech, ale i v řadě měst okresních, ještě horší však bude oslabení pozic v malých městech a obcích. I zde lze počítat s tímto pesimistickým scénářem.  Není žádným tajemstvím, že v řadě míst, kde jsou komunisté ve vedení města či obce vzniklo hned několik nových víceméně tzv. umělých účelových kandidátek s jedním zásadním cílem ? zbavit komunisty jejich současných pozic. Například v Ivančicích u Brna je očividná snaha tímto způsobem sesadit dlouholetého oblíbeného a úspěšného starostu Vojtěcha Adama. A dalo by se pokračovat. V některých místech se na tento trend komunistům podařilo reagovat sestavením další kandidátky svých sympatizantů či obecně levicově orientovaných osob. Pravicovým stranám se to ale daří o poznání lépe.

Přitom komunální volby před osmi lety byly pro komunisty velmi úspěšné a v mnohém i zlomové. Dokázali zvítězit dokonce i v řadě okresních měst ? Třebíč, Hodonín, Břeclav, Havlíčkův Brod, Znojmo, Most, Blansko, Bruntál atd. A nejen to ? KSČM v roce 2002 získala poprvé od roku 1989 posty primátorů dvou statutárních měst, primátorem Karviné se stal Antonín Petráš, bývalý senátor za KSČM, primátorkou Havířova se stala Milada Halíková, současná poslankyně KSČM. V letošních komunálních volbách si komunisté o těchto ještě nedávných úspěšných výsledcích přitom mohou žel nechat jenom zdát. Vítězství v některém z okresních či statutárních měst je v podstatě nereálné. Snad s vyjímkou  Havířova.

Jaká je tedy situace a trend v poklesu vlivu komunistů na komunální úrovni? Fakta hovoří jasnou řečí a jsou neúprosná:

Komunální volby 2002:      zvoleno 5700 zastupitelů za KSČM  a  240 zastupitelů na kandidátce KSČM + nezávislých kandidátů.

Komunální volby 2006:      zvoleno 4300 zastupitelů za KSČM  a  140 zastupitelů na kandidátce KSČM + nezávislých kandidátů.

Tato čísla hovoří myslím jasnou řečí a měla by být velkým varováním. KSČM a její spojenci ztratili ve volbách 2006 oproti těm předešlým 1500 zastupitelů. To je obrovský propad. Pokud by tento propad nadále pokračoval, v těch příštích volbách za čtyři roky budou komunisté na komunální úrovni již jen malou nevýznamnou stranou s několika starosty v menších obcích. Je otázka zde si vedení strany uvědomuje vážnost situace nebo stále žije ve svém od reality uzavřeném světě a utěšuje se, že stále ještě není tak špatně, aby nemohlo být ještě hůře. Pro všechny komunisty je současný stav pobídkou k aktivitě a tlaku na vedení strany. V opačném případě se již v příštích volbách můžeme skutečně dočkat katastrofy a postupného zániku strany. Ano i toto hrozí. Přitom ještě stále se dá mnohá napravit, ale jen usilovnou prací a zvýšením nároku v činnosti na všechny členy strany i sympatizanty. 

Jen zvýšením náročnosti v práci všech komunistů a příznivců lze zastavit upadající autoritu a pozice strany 

Jaká je situace přímo v praxi, při sestavování kandidátek a vůbec v komunální politice z pohledu KSČM? Na komunální úrovni je stále ochotno z pozic nestraníků kandidovat na kandidátce KSCM mnoho schopných lidí, včetně mladé generace. To je jistě pozitivní. Na druhé straně přibývá neúplných kandidátek a míst, kde se nedaří sestavit kandidátku KSČM vůbec ani třeba ze samých nestraníků. To je naopak velmi negativní trend a je třeba mu čelit. Některé údaje jsou velmi zajímavé a měly vést k určení strategie v tvorbě komunální politiky. V letošních volbách do Poslanecké Sněmovny zvítězila KSČM v asi 500 obcích. Je třeba se tedy ptát, proč jen v mála z nich dokázala postavit svoji kandidátku? Nenašli by se právě zde lidé aktivní a ochotni kandidovat byť jako nestraníci? Nic na tom nemění fakt, že jde většinou o obce malé. Kde jinde by však komunisté měly posilovat své pozice než na venkově. Ve městech  to bude  čím dál těžší, je tam přece jen odlišná sociální situace.

Přitom přirozený potenciál strana na komunální úrovni zatím nedokáže plně využít ani na venkově. Uvedu několik konkrétních příkladů. V okrese Prostějov bylo zvoleno v roce 2006 z kandidátek KSČM hned několik starostů, vesměs v menších obcích. V obci Hrubčice, kde KSČM měla starostu ? nestraníka, nyní nedokázala ani sestavit kandidátku. Starosta přeběhl na jinou kandidátku a strana již kandidátku nesestavila. Příklad druhý, okres Prostějov, obec Rozstání. Což je ten samý příklad, starosta ? nestraník zvolený na kandidátce KSČM v těchto volbách přeběhl k ČSSD, kde asi cítil lepší možnost pro získání kariéry. Zde KSČM aspoň kandidátku sestavila, ovšem neúplnou a je tedy jasné, že v obou obcích se s místem ve vedení obce může jistojistě rozloučit. Je důvodem k vážnému zamyšlení, jak je možné, že strana dá na čelo kandidátky osoby, které očividně k ní nemají žádný vztah, ale když jim umožní zisk placené veřejné funkce pak jim jsou i komunisté dobří. S takovými lidmi je nutno se důrazně rozloučit, stahují stranu pouze do propasti. Podobných příkladů přitom celkově u nás je jistě mnohem více. Na druhé straně jsou obce, kde v minulosti komunisté nedokázali z různých důvodů kandidátku sestavit, ale nyní ano. Například Tlumačov ve Zlínském kraji. I zde se nabízí otázka, proč to dříve nešlo. Pro příslušné orgány strany je to výzva k výrazně lepší a aktivnější práci přímo v terénu. Proč nelze sestavit kandidátku v obci, kde strana velmi dobře uspěla třeba v krajských volbách? Proč když to jinak nejde se nepostaví aspoň neúplná kandidátka se staršími kandidáty? Pořád je i v tomto případě aspoň minimální šance na účast v zastupitelstvu. Zde existují velké rezervy, strana je ale často nedokáže využít a dobrovolně tak přenechá prostor jiným a to mnohdy těm, kteří nemyslí rozhodně na blaho obce, ale spíše jen na blaho vlastní. 

KSČM se mění v obdobu strany Důchodci za životní jistoty

Komunální politika je pro každou stranu velmi důležitá. Na místní úrovni se plně ukáže kdo dokáže řešit běžné problémy občanů a podílet se na rozvoji obce. Navíc na této úrovni lze najít mnoho talentovaných osob, které se mohou postupem času vypracovat na vyšší úroveň i do politiky celostátní. I v KSČM lze najít takové příklady. Komunální politika není o partajničení, ale zde je naprosto nutné řešit aktuální záležitosti. Také proto je celkem běžné, že programy kandidujících stran bývají v menších obcích často velmi podobné. Zde se potom dokáží prosadit známé osobnosti. I KSČM takových osobností má stále dost. Bohužel při sestavování kandidátek zejména ve městech často schází větší náročnost pro výběr vhodných osob. Kandidátky složené převážně ze straších osob málokdy  patřičně osloví střední generaci voličů o mladých voličích ani nemluvě. Přiznejme si to ? v řadě měst personální složení kandidátek spíše připomíná ne stále ještě silnou levicovou stranu, ale spíše stranu Důchodci za životní jistoty. Nemám nic proti straším lidem, naopak vážím si jich. Ostatně starší členové strany mají hlavní zásluhu na tom, že strana u nás ještě stále existuje a má i svůj vliv, i když v posledních letech viditelně slábnoucí. Pokud však má strana mít i perspektivní budoucnost, je nutné více než kdy jindy ji stále více otevírat mladší generaci a velmi výrazně se zaměřit na její oslovení. Řada mladých lidí je přirozeně levicově smýšlejících a odmítají volit pokrytecké papalášské pantáty z ČSSD, kteří si účastí v komunální politice pouze plní bankovní konta. Jako například pan Hulinský a mnozí další. Tito lidé umí dle potřeb mistrně užívat levicovou rétoriku, ale jasné levicové přesvědčení a zásady jim scházejí. Ostatně proč ČSSD v řadě měst jde do koalice s ODS, ačkoliv by mohla jít do koalice levicové? Z programových zásad toto spojenectví rozhodně vycházet nemůže, jde spíše o kšefty. A potom, kdo z polistopadových předsedů ČSSD byl skutečně svým přesvědčením i konáním opravdu poctivý sociální demokrat? Vůbec nikdo. Stačí si osvěžit paměť.

Ani KSČM na tom po stránce programové není příliš dobře. Čím dál více i zde připomíná stranu Důchodci pro životní jistoty. Schází větší dynamika a odvaha o obohacení programu při zachování jasné orientace na socialismus 21. století.. I proto je pro mnohé potenciální voliče strana nevýrazná a nesrozumitelná. Tudíž i nevolitelná. Strana musí bezpodmínečně nabídnou lidem srozumitelný program socialismu odpovídající požadavkům moderní doby. Je to velký dluh strany vůči společnosti. Také výrazné oslovení mladé generace je naprostou nutností. Je otázka zda to ale vedení skutečně chce, nebo je jeho cílem žít si v poklidu v ústraní za zády ČSSD a spoláhat se na tradiční voličské jádro a protestní hlasy ve smyslu, my těch svých 12% ? 14% vždycky nějak uhlemejždíme. Nikoliv. Naopak ukazuje se, že voliči KSČM už nejsou tolik disciplinovaní jako v minulosti, na rozdíl od třeba ODS. I to je důvod k zamyšlení. Stejně jako netečnost odpovědných osob vůči různým podnětům. Třeba elektronická prezentace strany v regionech je stále na mizerné úrovni. Mnohokrát jsem na to upozorňoval. Vždy marně. Kdekterá místní organizace ODS má mnohem lepší webové stránky než třeba KV KSČM. Takto se žádní noví voliči rozhodně neosloví. Také velmi finančně nákladné volební kampaně, které straně v posledních letech zajišťují různé k tomu najaté soukromé agentury se naprosto míjí účinkem, často jde o peníze doslova vyhozené oknem. Koho může asi zaujmout velební heslo tohoto obsahu: "Sami si rozhodneme jak u nás doma  budeme žít." Co má toto banální a jalové sdělení vůbec říci? To, že toto stupidní sdělení má prezentovat volební agitaci KSČM je opravdu k pláči. A dalo by se pokračovat dále. O tom, že situace opravdu není dobrá jasně svědčí i slova politologa Kubáčka, která pronesl po letošních volbách do Poslanecké Sněmovny.

 "Komunistům výrazně hrozí, že v budoucnu zmizí z politické mapy. Strana začíná být neviditelná, neprezentuje vlastní témata, nedokáže se jasně vymezit ani vůči ČSSD," říká politolog Jan Kubáček,. "Bylo by výhodné přijít s novým předsedou. Filipovi chybí hlubší vize i charizma," uvádí Kubáček. K tomu je asi zbytečné cokoliv dodávat. Velmi dobře to vystihuje skutečnou situaci ve straně, bez naivního příkrašlování situace stylem "ve volbách jsme ztratili 100 tisíc hlasů, ale ostatní ještě víc, volby tedy dopadly úspěšně". Pokud chce strana pokračovat v logice tohoto názoru, čekají jí už jenom porážky až do úplného konce...             Miroslav Pořízek. 

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .