header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Prohlášení na podporu Kuby a za osvobození pěti kubánských národních hrdinů

My, účastníci setkání mladých sympatizantů s Kubou v České republice se na Vás obracíme s následující výzvou. Již více než 12 let je ve vězení Spojených států amerických vězněno pět Kubánců jejichž jediným "zločinem" bylo, že v Miami na Floridě získávali informace o protikubánských plánech proticastrovských teroristických organizací, operujících v této oblasti. Těmito Kubánci jsou Gerardo Hernandez Nordelo, Fernando Gonzales Llort, Antonio Guerrero Rodríguez, René Gonzales Sehwerert a Ramón Labaňino Salazar. Jejich činnost na území USA nebyla v žádném případě namířena proti samotným Spojeným státům, což potvrdili i svědkové obžaloby. Naopak všech pět bylo na Kubě prohlášeno za svou činnost na obranu a ve prospěch Kuby za národní hrdiny.

Jejich proces nelze charakterizovat jinak než jako nespravedlivý. Příznačné přitom bylo, že byli souzeni v Miami, městě, které je baštou proticastrovsky zaměřených kubánských emigrantů. I pracovní skupina ke svévolným zadržením OSN 27. května 2005, poté, co zhodnotila argumenty předložené rodinami vězněných Kubánců a vládou USA, došla k závěru, že jejich uvěznění bylo svévolné. Pracovní skupina OSN konstatovala, že podle faktů a podmínek, v jakých probíhal proces, podstaty obvinění a tvrdosti rozsudků uvěznění této pětice Kubánců porušuje Článek 14 Mezinárodní úmluvy o občanských a politických svobodách, jejímž signatářem je i Vaše země.

Jsme si vědomi, že již došlo k vyčerpání téměř všech možností pro jejich odvolání a jediným člověkem, který může alespoň částečně odstranit důsledky nespravedlivého procesu a soudních rozsudků proti nim, jste Vy, prezident Spojených států amerických použitím instituce tak zvaného udělení milosti. Apelujeme na Vaše mravní a lidské hodnoty, vůli po spravedlnosti a žádáme Vás, abyste Gerardu Hernandezi Nordelovi, Fernandu Gonzalesi Llortovi, Antoniovi Guerrerovi Rodríguezovi, Renému Gonzalesovi Sehwerertovi a Ramónovi Labaňinovi Salazarovi udělil milost, neboť trpí pouze proto, že na území Vašeho státu legálními prostředky odhalovali připravované teroristické akce, kterým vlády USA i přes mnohá upozornění kubánských úřadů nevěnovaly náležitou pozornost, a protože chtěli uchránit svou vlast před teroristickými útoky a dalšími akty agrese, které by si vyžádaly životy jejich spoluobčanů. Nehumánnost podmínek, v nichž se již více než 12 let zmínění Kubánci ve vězeních státu, v jehož čele stojíte, nacházejí, se projevuje například skutečností, že někteří z nich navíc neviděli už více než deset let své rodiny, protože jim to úřady Spojených státu systematicky znemožňují.

Jsme si vědomi, že jste v době své předvolební kampaně i po svém zvolení často deklaroval snahu o změnu zahraniční politiky Spojených států a o její lepší obraz ve světě. Právě propuštění pěti kubánských národních hrdinů by takovým gestem spolu se zrušením téměř padesátiletého nespravedlivého embarga vůči Kubánské republice, které poškozuje kubánskou ekonomiku a diskredituje Spojené státy v očích světové veřejnosti, bylo.

           

 

                                                                                              V Praze dne 2. 10. 2010

adresováno:

Barack ObamaU. S. PresidentThe White House, 1600 Pennsylvania Avenue NW

Washington, DC 20500

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .