header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Petiční akce proti školnému

Sešli jsme se jako vždy v Brně na hlavním nádraží kolem čtvrté hodiny, kdy tu bývá nejvíce lidí. Vyrazili mezi jednotlivé hloučky a skupinky a vždy vysvětlili, co jde. Ačkoliv většina lidí petici podepsala, našli se i tací, kteří byli pro školné. Vyskytovali se však poměrně zřídka. Akce začala u ulice Masarykova, následně jsme se přesunuli pod hodiny a nakonec k budově pošty.

Zaznívaly skutečně různé názory. Někdo podepsal bez debaty, někdo si nebyl jistý, zda je pro školné, nebo proti. Našli se skeptici, kteří tvrdili, že školnému už stejně nic nezabrání, stejně jako lidé, kteří naopak tvrdili, že školné nebude.
Narazili jsme na skupinku mladíků, kteří po chvilce přemítání nakonec podepsali a setkali jsme se i se zarytým pravičákem, který mi se svítícíma očima vysvětloval, že ,,ta firma ti na to dá stipendium?.
Mám-li to hodnotit zpětně, akce dopadla poměrně dobře.
Totéž ovšem nemůžu tvrdit o akci, kterou jsem pořádal u nás ve škole.
Setkal jsem se víceméně jen se smíchem, pohrdáním, chabými dvěma podpisy a dokonce s vulgárními obrázky. Však oni si ti mí spolužáci jednou vzpomenou, až budou mít kvůli školnému hluboko do kapsy. Mám dojem, že většina z nich by volila pravicové strany a pak by nadávali po hospodách. Typicky česká, maloměšťácká povaha.
Asi si budu muset ještě hodně dlouho počkat na to, až budu žít ve vlasti, na kterou budu moct být skutečně hrdý, kde lidé budou žít v bratrském duchu, v míru a uvědomí si, že společně dokážou cokoliv.
Ve společnosti, kde úcta ke vzdělání a k práci bude něco natolik samozřejmého, že státu nebude činit problém, aby na ně přispíval.

Hubert Horský

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .