header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Chávez opět vyhrál

Venezuelská Chavezova vládní Socialistická sjednocená strana (PSUV) podle volebního úřadu získala 95 ze 165 křesel a opozice nejméně 63 křesel. Dva mandáty připadly jedné z menších stran a další ještě nebyly určeny.  Opět tedy vyhrála svobodné volby.

Není to sice ústavní většina (opozice neblokovala volby jako posledně v roce 2005), ale jak Chávez nicméně tvrdí na svém blogu na Twitteru, jde o "solidní vítězství, které postačí k prohloubení demokratického socialismu"?

Hlasování mělo skončit půl hodinu po nedělní půlnoci SELČ, ale na mnoha místech zůstaly volební místnosti otevřené déle, protože před nimi stály fronty lidí. Může za to rekordní více než 66% volební účast, která byla zaznamenána navzdory nepřízni počasí (celý den pršelo po té, co v sobotu v Caracasu dokonce došlo k povodním)...

Na rozdíl od předchozích voleb v roce 2005, kterých se opoziční strany nezúčastnily v (nesmyslných) obavách z machinací, tentokrát opozice o hlasy voličů bojovala.

Hlasování proto analytici považují za referendum o vládnoucím levicovém režimu a za test popularity Cháveze, který se chce v roce 2012 nechat znovu zvolit prezidentem. Možná právě to, že si nehledá nástupce a hodlá vládnout sám dál (ačkoli dvě funkční volební období za sebou už naplnil), mj. způsobilo určitý pokles hlasů pro prezidentův socialistický tábor...

Své sehrálo jistě i to, že opoziční koalice Stůl jednoty se před volbami v kampani nezaměřila na neshody s Chávezem, ale spíš na téma zločinnosti a zvyšujících se životních nákladů.

Chávez je u moci skoro 12 let a za tu dobu se v zemi hlasovalo 15x! Když v neděli odevzdával svůj hlas v Caracasu, prohlásil proto pokrokový prezident, že má Venezuela nejspolehlivější volební systém na světě a že je to země s nejzdravějším demokratickým systémem.

Venezuela je rozdělena na 87 volebních krajů, v nichž bylo více než 17,5 milionu potenciálních voličů k dispozici 12 500 volebních místností.

Jednotná socialistická strana spolu také s Komunistickou stranou Venezuely kromě 95 mandátů v Národním shromáždění získala spolu s Národní indiánskou radou také půltucet poslanců v latinskoamerickém parlamentu. Socialisté zvítězili ve státech Apure, Aragua, Barinas, Bolívar, Carabobo, Cojedes, Delta Amacuro, Distrikt hlavního města, Falcón, Guárico, Mérida, Monagas, Lara, Portuguesa, Trujillo, Yaracuy a Vargas a dosáhli nerozhodného výsledku ve státech Miranda a Sucre.

Volby přivedly do parlamentu množství mladých poslanců z lidových vrstev. Nejvyšší volební funkcionáři zdůraznili občanskou uvědomělost, demokratické nadšení a politickou zralost, prokázané venezuelským lidem. Vítězství bolívarských kandidátů politicky představuje pokračování a konsolidaci revoluce a socialismu, jakož i prohloubení a hlavní úlohu lidové moci.

 

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .