header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Vláda metodou zkoušky a omylu

head.gifUpozorňuji raději předem, že následující zpráva nemá nic společného s Českou republikou. Pokud budou následující věty někomu něco připomínat, jedná se podobnost čistě náhodnou; tento redakční sloupek listu The Morningstar byl opravdu napsán v Británii a o současné britské vládě (pozn. překl.). Sága téhle střelené a nekompetentní (vládní) koalice, pokud vůbec uvěříte, že je to možné, se v neděli 8. srpna dokázala obrátit k horšímu.

Začalo to, když v dopise ministryně zdravotnictví Ann Miltonové skotské ministryni veřejného zdravotnictví Shoně Robinsonové westminsterská (anglická - pozn. překl.) ministryně sdělila, že vláda zvažuje zrušit od dubna 2011 plán mléko ve školkách. Plán poskytuje zdarma mléko asi půldruhému miliónu dětí mladších pěti let v předškolních zařízeních, ale paní Miltonová tvrdila, že se výdaje na něj za posledních pět let téměř zdvojnásobily a jsou už nepřijatelné.

A tehdy, v neděli, ministr pro university David Willetts v televizním rozhovoru, v show BBC Andrewa Marra sebejistě prohlásil, že onen škrt je stále ještě na stole. "Máme komplexní zprávu o výdajích, takže zvažujeme celou škálu možností," řekl.

Špatná odpověď. Ihned po pronesení tohoto výroku premiér návrh odmítl. Mluvčí předsedy vlády trval na tom, že Davidu Cameronovi "se nelíbí představa" zrušit bezplatné dodávky mléka a že by ?k tomu nemělo dojít?.

Kolaps srdnaté strany. Nakonec vcelku zábavná historka. Má to ale i vážnější stránku, neboť to vznáší důležitou otázku, jaký že to druh houfu (v původním článku autor použil poněkud ostřejší výraz - pozn. překl.) nekompetentních, nekomunikativních ministrů spravuje v tomto okamžiku tuto zemi.

Mr. Cameron i skutečně kterýkoli rozumný toryovský (každým coulem konzervativní) politik by si zcela jasně neliboval, kdyby si zasloužil označení "zloděj mléka", jež tak těžce poškodilo Margaret Thatcherovou. Ale stejně tak jasně jen pár, pokud vůbec někdo, z jeho spojenců dosahuje alespoň této úrovně politického chápání, a co horšího, zřejmě jen pár z nich, pokud vůbec někdo, má ponětí o politice své vlastní vlády. A to v žádném případě není jediný příklad politiky zjevující se a mizící v této selhávající koalici jako po mávnutí kouzelným proutkem.

Ministr pro bydlení Grant Shapps se vrhl do boje s hlasitým provoláním, že takové neshody jsou součástí "jiného druhu politiky". Jakou pravdu má! Je zcela jiný druh politiky, když se vláda nedokáže dohodnout ani mezi sebou, natož pak s opozicí. A měli bychom mít na paměti, že to není jen případ roryů, kteří se hádají s liberálními demokraty. To není spor koaličních partnerů. Mr. Willetts a paní Miltonová jsou členy stejné strany jako Mr. Cameron - toryů.

O těchto lidech se předpokládá, že povedou zemi? Dobře, určitě to dělají, ale s katalogem drakonických útoků na pracující lid a s politikou, již nejsou schopni vést ani vůči sobě navzájem, vedou zemi přímo ke dnu (tedy správně česky, i doslova v originálu, zu grunt - pozn.překl.). Den ze dne je jasnější, že tato takzvaná vláda, nehledě na to, že je složena z pravicových třídních válečníků bez jakékoli perspektivy kromě napadání pracujících, je také bezútěšnou sbírkou politicky nezpůsobilých.

Není to chyba voličů. Nevolili vládu toryů, vládu jim vpašovala hovící si Liberálně demokratická strana, připravená rozprodat všechno, o čem říkala, že v to věří, kvůli byť jen závanu moci a úloze přikyvujících pravičákům, rozbíjejícím hlavy. A nevolili se znalostí extrémní a zničující politiky, kterou tato vláda předkládá zkouškami a omyly, z nichž bylo pár detailů v programovém prohlášení toryů. Bude ale chybou voličů, pokud této smečce, která se minula povoláním, dovolí, aby v tomto běsnění setrvala.

A bude chybou nás všech na levici, nedokážeme-li se účinně zorganizovat proti vládě, jež si jako zázrakem veřejně škodí víc, než bychom přiměřeně doufali, že dokáže za tak krátkou dobu.

Překlad Vladimír Sedláček

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .