header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Severoamerická intervence v Latinské Americe-12-Třetí intervence v Nikaragui

V srpnu 1925, po třinácti letech okupace, opouští námořnictvo zemi. Dva měsíce nato Emiliano Chamorro sesadil prezidenta Carlose Solorzana, ale musel vrátit moc bývalému prezidentu Adolfu Diazovi. Bývalému zaměstnanci jedné yankeeovské důlní společnosti a důvěrníku státního departmentu - který se tak vrátil do prezidentského úřadu.

  V prosinci 1926 viceprezident Juan Bautista Sacasa se postavil do čela síly, která chtěla opět nastolit zákonnost, ale yankeeovský admirál Latimer se vylodil s 2 000 vojáky a přiměl svářící se strany, aby uzavřely mír a odevzdaly zbraně námořnictvu.
  Jeden z liberálních vůdců Augusto Cesar Sandino se postavil na odpor a odešel opět do hor na severu země.

Dne 10. ledna 1927 prezident Spojených států Calvin Coolidge ve svém výročním poselství vysvětloval, že yankeeovský zásah se
ukázal být nutný, neboť "v současné době máme velké investice v pilách, dolech, kávových a banánových plantážích. Pokud by revoluce pokračovala, byly by vážně postiženy severoamerické investice. "


  Sandino a jeho "malá bláznivá armáda" odolávala vítězně v horách po dobu šesti let yankeeovským jednotkám, které se oddávaly loupení a bombardovaly vesnice.


  Sandino učinil z boje za opětné nastolení nedokonalé zákonnosti, válku za národní osvobození proti cizím okupantům: "Bojuji za vyhnání cizího vetřelce z mé vlasti. Jediný způsob, jak ukončit tento boj, je okamžité stažení sil, které vnikly na národní půdu."


  Vzhledem k nemožnosti vojenského vítězství usilovaly Spojené státy o politickou dohodu. Sacasa, viceprezident, se stal prezidentem, jak to požadoval Sandino a námořníci opustili Nikaraguu v lednu 1933.


  Ale opravdový silný muž Národní gardy, Anastasio Somoza, bývalý hráč pokeru a penězokazce, byl yankeeům oddán. Ten zorganizoval dne 21. února 1934 Sandinův únos a vraždu. Tento zločin mu otevřel v roce 1936 dveře k moci.  Zůstal věrný imperialistickým zájmům a jeho vláda byla jedním velkým sledem podlostí, zločinů a korupcí. Zůstal u moci až do roku 1956, kdy byl provrtán kulemi - básníkem Rigoberto Perezem. Franklin D. Roosevelt řekl kdysi o Somozovi, muži Spojených států: "Snad je Somoza čubčím synem, ale je to náš čubčí syn."

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .