header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

"Lidská tvář" válce v Afghánistánu

Americká média vkládají veškeré své úsilí do potlačení lidové opozice vůči afghánskému krveprolití. Jejich hlavní zbraní je jednostranná propaganda líčení krutostí opozice, kterou chtějí kamuflovat vražedný charakter intervence. Počínaje obálkou týdeníku Time s fotografií tváře mladé ženy znetvořené jejím tálibánským manželem, kterého chtěla údajně opustit, až po vraždu deseti zdravotníků, příslušníků nevládních organizací v provincii Badachšán na severovýchodě země, z toho sedmi Američanů.

Bezesporu jde o lidskou tragédii, ale cynicky využitou k ovlivnění veřejného mínění, s cílem dosažení souhlasu občanů s pokračováním války v Afghánistánu, v okamžiku, kdy většina populace upřednostňuje urychlený odchod amerických sil. Time tak 29. července oficiálně zahájil kampaň, která má obhájit nutnost přítomnosti amerických vojsk a jejich spojenců.

 

Titulek pod snímkem nese nápis: ?Co se bude dít, jestliže opustíme Afghánistán?? O politickém poselství není potřeba pochybovat. Ti, kdo prosazují stažení amerických vosk, posílají afghánské ženy na jatka... Generální ředitel Rick Dengel k tomu uvedl: ?Cítím, že snímek je pravdivým pohledem na reálnou skutečnost a na to, co se může stát ve válce, která nás ovlivňuje a do které jsme všichni zataženi. Preferuji seznámení čtenářů s tím, jak jedná Tálibán se ženami, ať lidé znají skutečnost, ať si uvědomí, proč musí USA a jejich spojenci zůstat v Afghánistánu.? Je však potřeba se Dengela zeptat: Proč Time nezveřejnil na obálce týdeníku snímky tisíců nevinných mužů, žen a dětí zavražděných americkými bombami a raketami při leteckých náletech?

Mohl si vybrat scény z Kundúzu, kde americké letectvo zabilo najednou 140 nevinných Afghánců, svatbu v provincii Nanganhár, kde rakety roztrhaly na kousky 47 svatebčanů, včetně nevěsty, či z vrtulníků rozstřílenou pohřební ceremonii v Heratu, kde zahynulo 90 osob. Mohl uveřejnit alespoň jeden snímek zavražděného dítěte nebo ženy z tisíců obětí, které jsou zadokumentovány v informacích velitelů, zveřejněných na stránkách WikiLeaks.

 

Snímky obětí amerických intervenčních válek by mohly být uveřejňovány na obálkách všech proslulých magazínů po celá následující desetiletí. Ale americké a nadnárodní korporace, kontrolující média, zde nejsou od toho, aby informovaly Američany a světovou veřejnost o masakrech, které jsou páchány jejich jménem. Jejich úkolem je lhát a manipulovat veřejným míněním v zájmu politiky prosazované finanční aristokracií, prostřednictvím svých politických představitelů v ?demokratickém systému?... a svou úlohu plní naprosto odpovědně. K těmto manipulacím náleží i snímek v Time.

Hrůzné chování Tálibánu k ženám (podobně jako v Saúdské Arábii, Pákistánu a Jemenu) je produktem 30 let americké intervence v Afghánistánu. Carterova a Reaganova administrativa mobilizovala muslimskou, nejreakčnější opozici proti pokrokovým vládám podporovaným Sovětským svazem.

 

V letech 1977-90 získaly afghánské ženy, alespoň ve městech kontrolovaných vládou, nejvíce práv za celou historii existence samostatného Afghánistánu. Kdo žil v Kábulu v době přítomnosti Sovětské armády, nemůže popřít rozkvět emancipace žen zahrnující vysokoškolské studium, rovnost s muži, zaměstnávaní atd. Dříve povinné zakrývání obličeje najednou zmizelo. Nový trend potvrzovaly i diskotéky, divadlo a kina. ?Bojovníci za svobodu? se rekrutovali z nejreakčnějších kruhů muslimského světa financovaného Saúdskou Arábií a Emiráty. Jejich výcvik v mučení a vraždění zajišťovala před vysláním do Afghánistánu CIA. Náležel k nim i Usáma bin Ládin. USA vědomě podporovaly šíření nejkrutější verze islámského fundamentalismu, do té doby podporované pouze nejbližším spojencem USA - saúdskou monarchií.

Po odchodu sovětských vojsk se stal Tálibán nejspolehlivější silou v boji s progresivní Nadžibulláhovou vládou - připravený k válce v pákistánských církevních školách (madrasách), financovaných Saúdskou Arábií a výcvikovými středisky CIA. Tálibán se stejně jako al-Kajdá přeměnily na monstra, která se podobně jako to, které vytvořil Frankenstein, postavila proti svým stvořitelům.

 

Nyní se média vrhla na vraždu 10 zdravotníků z humanitární mise, zabývající se léčením očních chorob v provincii Badachšán. Přestože se k masakru přihlásil Tálibán, je uvedený motiv - vraždění všech cizinců podporujících intervenci a Karzájího vládu, pochybný. Dosud unášeli dělníky a pracovníky humanitárních misí pouze pro výkupné a pokud je zabili, pak předtím vyžadovali výměnu za své lidi. Proč však nenazvat tyto zločiny kolaterálním produktem války, stejně jak to činí intervenční armády, které vedou boj proti mnohem slabším a neporovnatelně hůře vyzbrojeným odbojovým skupinám, složeným z negramotných mladíků, kteří nepoznali od svého narození nic než válku a reakční výklad Koránu.

Obamova administrativa uvedla okamžitě vlastní výklad masakru. Ministryně zahraničí Hillary Clintonová vydala 8. srpna prohlášení odsuzující opovrženíhodné a bezohledné násilí odhalující zvrhlou ideologii Tálibánu a zdůrazňující rozhodnutí vlády zvítězit v afghánské válce.

Wall Street Journal (WSJ) si nenechal ujít příležitost. Pod titulkem ?Metoda Tálibánu? označil vraždy za zvlášť pozoruhodnou událost, charakterizující povahu ?našeho protivníka?.

?Vraždy dokazují, jaké hrozbě čelí denně afghánský lid, pokud najde odvahu spolupracovat s vládou. Zabíjení a znetvoření (useknutí uší, nosu, končetin a jiných orgánů) jsou součástí válečné taktiky využívané vzbouřenci k tomu, aby ztížili vládě získávat informace a přízeň obyvatelstva,? uvádí deník. Ve zrůdných metodách mrzačení a mučení jsou tzv. bojovníci za svobodu a Tálibánci školeni svými pákistánskými, saúdskými a americkými instruktory od Dubnové revoluce v roce 1978.

 

Veškerý americký a světový pravicový tisk ignoruje fakt, že většina Afghánců odmítá Američany vedenou okupaci a loutkovou vládu v Kábulu i skutečnost, že moderní zbraně, kterými Američané a jejich spojenci ?bojují? s povstalci, působí lidem mnohem větší utrpení.

WSJ uzavírá stať tvrzením: ?Hlavním americkým cílem této války je sebeobrana a úsilí o likvidaci útočiště al-Kajdá. Je rovněž naší morální povinností zabránit vítězství islámských radikálů, které by vedlo k mrzačení a smrti tisíců nevinných.? Jde o kombinaci lží označujících jako hlavní motiv zločinného útoku na Afghánistán pomstu za nikdy neobjasněný teroristický útok z 11. září 2001 a žvástů o morálce a lidskosti, nyní vytrvale propagovaných korporativními médii.

Po dobu vlády krále Záhira Šáha (1933-73) došlo v hlavním městě Kábulu pouze ke dvěma vraždám, z nichž jedna byla krevní mstou. Jeho dobré vztahy se SSSR byly hlavním motivem pro jeho svržení - organizované CIA. Za téměř 40 let se podařilo ?civilizovaným? Evropanům a Američanům přeměnit mírumilovné a pohostinné obyvatelstvo ve válečníky a zemi v peklo, podobně jako všechny země, kam vkročili.

Nelze nepřipomenout pokryteckou úlohu různých nevládních a humanitárních organizací, které jakoby obnovují zemi, zavádějí zdravotnictví atd. Dělají ovšem to, co země, dokud by nebyla násilně přepadena, nikdy nepotřebovala a podobně jako reakční média odvádějí pozornost od pravých příčin koloniální války...!

(v letech 1984-89 Vojenský přidělenec v Afghánistánu)

 

Karel KLUZ

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .