header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Rozhovor s Leonardem Weinglassem o novém odvolání Gerarda Hernándeze

Včera bylo oznámeno, že byla předložena žádost habeas corpus pro Gerarda Hernándeze. Co znamená habeas corpus a proč se o něm také hovoří jako o souběžném odvolání? Po svém odsouzení měl Gerardo právo odvolat se k odvolacímu soudu Atlantského okrsku, což udělal, a poté žádat o revizi Nejvyšší soud Spojených států, což také udělal. Tento proces představuje přímé odvolání. Když tento proces vyvrcholí - jako v Gerardově případě -, pak má člověk právo na souběžné odvolání, což je odvolání s velmi omezeným okruhem uplatnění (pouze k ústavním otázkám, jež v předchozím řízení nebyly předmětem sporu, a je doprovázené prohlášením o reálné nevině). Dříve  bylo známé jako  "federální habeas korpus", dnes se nazývá odvolání podle "Oddílu 2255". Právě v této fázi se teď nacházíme.

14. června jsme podali odvolání podle odd. 2255 a během příštích 30 dnů předáme složku s uvedením bodů, v nichž byla porušena ústava a které nebyly součástí předchozího odvolání, plus prohlášení o reálné nevině 

Proč je toto odvolání pro Gerarda konečné? Není habeas corpus prostředkem bez jakýchkoli omezení, ani časových?Habeas korpus je rozhodně časově omezený. Musíte ho podat do roka po posledním jednání. V Gerardově případě to bylo, když Nejvyšší soud Spojených států zamítl naši žádost z 15. června 2009 o revizi případu. Takže jsme měli  do 14. června 2010 jeden rok na podání souběžného odvolání či habeas korpus. Nicméně, pokud se v určitém okamžiku, dokonce i po vypršení této lhůty, objeví nový důkaz, který dosud nebyl k dispozici, můžete se znova obrátit na soud, máte velmi úzký prostor a argumentujete reálnou nevinou. A právě to teď dokládáme v předložených dokumentech. 

Proč existuje roční lhůta?

Tato hranice byla stanovena Kongresem (v roce 1996 a podepsána prezidentem Clintonem). Dříve neexistovalo žádné omezení, avšak v reformě z roku 1996 byla na podání stanovena maximální lhůta jednoho roku. Mnoho lidí si myslí, že je to nespravedlivé, protože se v mnoha případech často stává, že svědectví se objeví po uplynutí maximální doby jednoho roku. V současné době je obviněný vyloučen, pokud se mu nebo jí nepodaří přesvědčit soud, že má právo, aby pozdní podání bylo přijato. A to není snadné.  

U jakého soudu ho Gerardo podal a jaké jsou další kroky, pokud bude tento pokus zamítnut?

Tento návrh byl podán u Soudu Federálního distriktu Miami, což je tribunál jižního okrsku Floridy. Stejný, kde se konal proces. Případ je zpravidla předložen stejnému soudci. Avšak v Miami, stejně jako v řadě dalších federálních okrsků, soudce často předá podnět soudnímu úředníkovi, který papíry prostuduje a, pokud je to třeba, nařídí slyšení.      V některých komplikovaných případech si soudce tribunálu federálního distriktu může fakticky případ ponechat. Zatím nevíme, zda si ho soudkyně Lenardová, která případ soudila, ponechá, nebo ho předá nějakému soudnímu úředníkovi. 

Pokud úředník, nebo soudkyně shledá, že případ je opodstatněný, co se bude dít?

Pokud některý z nich dojde k závěru, že je případ opodstatněný, napíše k němu stanovisko a soud na základě tohoto stanoviska nařídí opravné řízení. Náprava, jíž se domáháme, je samozřejmě nový proces pro Gerarda. Pokud bychom prohráli, museli bychom se normálním postupem odvolávat. Můžeme se znova obrátit na Odvolací soud 11. okrsku a pokud  tribunál nebo odvolací soud potvrdí témata k revizi,  provedou jeho revizi. A když tam člověk prohraje, může znovu žádat Nejvyšší soud Spojených států, aby případ přijal. 

Jeden z bodů odvolání se týká novinářů, který byli placeni, aniž to obhajobě bylo známo. Údajně nezávislých novinářů, kteří však dostávali peníze od Radia a TV-Martí.    

Toto je klasický případ nedávno odhaleného důkazu s ústavním rozměrem. Soud se konal v období 2000 ? 2001. Nikdo nevěděl, že ti novináři byli v té době placeni vládou. V roce 2006 však bylo zjištěno, že někteří z novinářů pravidelně informujících o procesu byli fakticky také na výplatní listině federální vlády, která je ve spojení s Radiem a TV-Martí. S ohledem nato, že to bylo odhaleno až v roce 2006, jde o nové zjištění. Protože jde o svědectví, že vláda manipulovala názorem komunity, má ústavní rozměr, neboť bylo porušeno Gerardovo ústavní právo na spravedlivý soud.     Navíc jde o porušení řádného procesu. Takže v našich dokumentech se odvoláváme na zjištění z roku 2006 a celou vynikající práci Národního výboru k doložení těchto zjištění. Na základě Zákona o svobodě informací pak požadujeme další informace, které dosud nebyly poskytnuty, abychom žádosti dodali větší sílu.     Existují i další informace, jako procesní spory ze Zákona o svobodě informací. Cílem je odhalit ještě více informací o těchto novinářích, o jejich dohodách s vládou, o tom, co dělali a pod čí patronací.     Očekáváme, že případ bude u okresního soudu nejméně šest měsíců, pravděpodobně déle. Takže obdržíme-li novou informaci, může být doplněna do dokumentů, které předkládáme tento a příští měsíc. 

Ušel jste dlouhou cestu jako obhájce lidí, kteří byli obviněni proto, že byli zapleteni v případech dotýkajících se sociální spravedlnosti. Jak vidíte případ kubánské Pětice v kontextu Vaší historie obhajoby politických vězňů?    

Tato kauza je velmi podobná těm ostatním: Jakmile máte obvinění, na jehož výsledcích má vláda politický zájem, vzniká silná pravděpodobnost, že byly podniknuty nepatřičné kroky na začátku i během řízení. Že byly podniknuty kroky, o nichž  nebylo v době  procesu nic známo, ale objeví se později.     My budeme hledat další informace, které má vláda zmrazené, nepředala je, ale použila k manipulování procesu, aby dosáhla odsouzení. Tak jako v předešlých kauzách půjde o proces odhalování, při němž budeme přicházet na věci, jež nebyly v okamžiku soudu známy a byly zjištěny až po různém postrkování a tlaku. 

Kteří advokáti  jsou do procesu odvolání zapojeni?    

Většina  advokátů je u tohoto případu po celých 12 let jeho trvání. Jiní se připojili během odvolání.     To je typický průběh. Často, jako v případě Toma Goldsteina, je zapotřebí speciální odbornosti advokáta, který provozuje praxi u určitého soudu. Goldstein je, samozřejmě, expert na spory u Nejvyššího soudu Spojených států. Vede semináře o sporech u Nejvyššího soudu Spojených států jak na Harvardově univerzitě, tak na Stanfordu. Když se dostaneme na úroveň Nejvyššího soudu, obracíme se na Toma Goldsteina.     Pokud jde o mě, dostal jsem se k případu v roce 2003, před sedmi lety, když šel k odvolacímu řízení. Antoniův advokát onemocněl a já jsem byl požádán, abych ho nahradil. 

Někteří lidé se ptají, zda existuje nějaká možnost po konečném odvolání, zda existuje nějaký prostředek, nějaký soud na mezinárodní úrovni, který by pro Pětici připadal v úvahu.    

V květnu 2005 podvýbor Výboru OSN pro lidská práva, pracovní skupina pro svévolné zadržování, předložil názor pěti soudců, že místo konání odporovalo mezinárodním normám pro řádný proces, a požádal Spojené státy, aby kauzu přeložily do jiné lokality. USA samozřejmě nereagovaly. Existují další mezinárodní instituce, o nichž bychom mohli uvažovat, avšak bude třeba vyčkat až do vyčerpání všech domácích možností odvolání.     

Hovoříme o zákonech  a právních aspektech. Jaké jiné prostředky podle Vás existují, aby se Pětici Kubánců dostalo spravedlnosti?    

Návrh ze 14. června se týká Gerarda Hernándeze. U ostatních bude podán v příslušné době. Ale Gerardův případ je mimořádný, protože si odpykává dvojí trest doživotí plus 15 let, ačkoli  činy, z nichž je viněn, evidentně nespáchal.  Navíc je prvním člověkem v historii USA, který byl obviněn za sestřelení letounu ozbrojenými silami jiné země, která bránila svůj letecký prostor. Nikdy předtím se to nestalo.     Navíc - jednoduchá ukázka nedostatku  důkazů proti němu ? na konci procesu státní zástupci USA přiznali v naléhavém návrhu odvolacímu soudu, že  pro odsouzení nemají dostatek důkazů, o čemž hovořili jako o ?nepřekonatelné překážce? odsouzení, pokud by soudkyně dávala porotě poučení na tomto základě. Odvolání však bylo zamítnuto, pokyny vydány a porota Gerarda odsoudila. Jedině na Miami.     Gerardův případ skutečně volá po tom, aby se pro něj angažovaly instituce působící jinde než v právní a soudní sféře a lidé z celého světa zajímající se o lidská práva a spravedlnost. 

Jaké poselství chcete zaslat Gerardovi a  hnutí solidarity?

    Přede dvěma dny jsem s Gerardem mluvil, volal mi z věznice s nejvyšší ostrahou v Kalifornii. Chtěl znát aktuální informace o současné situaci jeho případu. Je to velmi silný a jistý člověk, který věří ve vlastní nevinu a ve svou zemi. Se ctí bojoval jako dobrovolník proti apartheidu v Africe. Je příkladný vězeň, za 12 let, která strávil ve věznici s nejvyšší ostrahou, se nedopustil jediného přestupku. Obrací se na světovou veřejnost, která se zajímá o otázky spravedlnosti, aby ji se svou kauzou seznámil. Věří také, že jeho vina bude nakonec uznána.

(Gloria La Riva, 15. června 2010)

Exkluzívně pro freethefive.org

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .