header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Rozsudek nad esesákem a americké válečné zločiny

Dne 23. března odsoudil německý soud v Cáchách bývalého esesáka Heinricha Boera k doživotnímu žaláři za válečný zločin, kterého se dopustil jako člen trestného komanda holandské brigády SS, když v roce 1944 chladnokrevně zavraždil tři holandské občany, podezřelé z podpory hnutí odporu. Vraždy byly součástí represivní kampaně, kterou vedla jeho jednotka.

Boere uprchnul z Nizozemí po skončení války do Německa. V Nizozemí byl v roce 1949 odsouzen v nepřítomnosti jako holandský občan k trestu smrti, který mu byl později změněn na doživotí. Německá vláda odmítla jeho vydání k výkonu trestu. V roce 1980 německá komise vyšetřující nacistické válečné zločiny odložila jeho případ s tím, že: "tři zabití jsou přípustným válečným aktem, ospravedlnitelným podle mezinárodního práva jako odpověď na násilný odpor vůči německým okupačním silám". Boere se s takovým posuzováním od počátku ztotožňoval a vraždy nepopíral. Odvolával se na tzv. Norimberskou obhajobu, že plnil pouze rozkazy.

V Německu žil až donedávna v naprostém klidu. V roce 2007 sdělil reportérovi časopisu Der Spiegel: "Řekli nám, že to jsou partyzáni, teroristé. Měli jsme za to, že děláme správnou věc." Převážná většina komentářů Boerova odsouzení se shoduje v tom, že jde zřejmě o jeden z posledních procesů, protože váleční zločinci, kteří jsou dosud na svobodě, rapidně umírají přirozenou smrtí. Deník Daily News vycházející v New Yorku k tomu uvedl: "Nyní již nezůstalo mnoho nacistických zločinců, kteří by pocítili podobný rozsudek, ale i ti musí být co nejdříve odsouzeni." A ještě dodal: "Vina za obludné zločiny nesmí být nikdy promlčena. Je to povinností všech, kdo věří ve spravedlnost."

Není sporu o tom, že si Boere trest zaslouží (jestliže se neptáme, proč až nyní a proč pouze on a Demjanjuk a nikoli Globke, Speidel a další zločinci, kteří udělali po válce kariéru v SRN). Ani jeho věk ani čas, který uběhl od zločinu, by neměly být motivem pro udělení milosti. Není však potřeba čekat 70 let k odhalení válečných zločinů a pak soudit pouze bezmála 90leté starce, jejichž viny jsou v porovnání s krveprolitími rozpoutanými politickými a militaristickými elitami v podstatě zanedbatelné a notabene až poté, kdy si prožili pohodlný život.

Stejný deník Daily News 3. února 2010 úvodníkem s názvem Pro správné chlapy: Bezpilotní letouny odstřelily náčelníka pákistánského Tálibánu komentuje dálkově řízenou vraždu údajného tálibánského vůdce Hakimuláha Mehsuda. Mehsud byl podle úvodníku mimořádně atraktivním cílem, protože se přihlásil k odpovědnosti za vyslání sebevražedného atentátníka, který se v loňském prosinci infiltroval mezi příslušníky CIA na americké základně v Afghánistánu. Usmrtil pět agentů CIA a dva smluvní zaměstnance. Autor se v článku snaží vyvolat nadšení nad schopnostmi amerických vojáků, kteří navádějí bezpilotní vražedné prostředky ze základen v USA...

Za 2. světové války jsme příslušníky odporu nazývali partyzány a považovali jsme je za hrdiny. Podle hitlerovců to byli teroristé, které zabíjeli bez soudů. Stejně jako nyní Američané, Britové, Kanaďané, Australané, Němci, Francouzi, Italové, Poláci, Češi a další národy vraždí v Iráku a Afghánistánu a Izraelci v Palestině všechny, kdo nesouhlasí s okupací a postaví se jim na odpor. Vojáci jmenovaných národů se dopouštějí denně mnohem horších zločinů, než za které byl odsouzen Boere. Mohutně vyzbrojené jednotky speciálních sil Marine Corps, podobně jako kdysi Skorzenyho Stíhací svazy SS mají stanovený úkol zabít bez jakýchkoliv soudů všechny podezřelé ze spolupráce s afghánským odbojem.

V mnoha případech jsou jejich oběťmi neozbrojené děti, ženy a muži. Tak 27. prosince 2009 přepadli tito "hrdinové" několik domů v provincii Kunar, vyvlekli ven osm studentů mezi 11 až 17 lety, svázali jim ruce a postříleli je ranami do zátylku...

Američtí vojáci ospravedlnili vraždy podezřením, že domy sloužily jako dílna k výrobě min. Při podobné razii zavraždili letos v únoru v provinci Gazni 61letého kramáře, jeho ženu a syna, protože údajně poskytl úkryt bojovníkům Tálibánu. Trvale se zvyšuje počet raketových útoků vedených z bezpilotních letounů proti silám odporu v Pákistánu a Afghánistánu. Pouze v letošním roce bylo takto usmrceno přes 660 podezřelých. Kolik lidí bylo ve skutečnosti zabito, se nikdy nedovíme. Termín "podezřelý z terorismu" je používán ve stejném smyslu, jako byl používán hitlerovci. Podle oficiálních údajů pákistánské vlády tvoří převážnou většinu usmrcených osob neozbrojení vesničané.

Německý soudce označil chování Boera za záludné a zlomyslné, odporující důstojnosti vojáka. Co je možné říci o těch, kdo vraždí bezbranné muže, ženy a děti v Afghánistánu či kdekoli jinde, vydávajíce je pak za teroristy? Pravda, většina bezpilotních prostředků je naváděna prostřednictvím satelitů ze základen v USA, vzdálených 12 tisíc km a oběti se nemohou ani postavit na odpor. Kolik by zbylo na světě Slovanů a Židů, kdyby měl Hitler k dispozici podobné technologie?

Deník Washington Post se pokouší zdůraznit podíl současného ředitele CIA Leona Panetty na těchto vraždách, protože v srpnu 2009 osobně vydal příkaz k odpálení řízené střely z bezpilotního letounu na jednoho z lídrů Tálibánu Baituláha Mehsuda a jeho manželku, jejichž pohyb byl dlouhodobě sledován, přestože byl agenty CIA informován, že se přesunuje vždy se svou manželkou a že je raketa zabije oba. Není to však pouze v Panettovi, chladnokrevné vraždění je vlastní americkému militarismu od vzniku USA v roce 1776.

Dříve se CIA snažila svou krvežíznivost utajovat. Nyní se americké "elity" včetně Obamy chvástají tím, jak úspěšně odstraňují své nepřátele. Zvláštní je, že jejich chování nevyvolává odpor médií a veřejnosti...

Taková zmrzačená politická a morální atmosféra nepochybně manifestuje hlubokou krizi amerického a světového imperialismu, ze které jeho vládnoucí elity hledají východiska ve válkách v zahraničí a komplexních útocích na pracující doma.

Realitou zůstává, že Obama, Panetta, Gates, stejně jako před nimi Bush, Cheney, Rumsfeld & Co. jsou vinní válečnými zločiny. Jednotlivá zvěrstva, vraždy, mučení a masové odvety jsou průvodními jevy agresivních válek, hlavních přestupků, za které byli nacističtí pohlaváři souzeni v Norimberku!

Karel KLUZ

 

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .