header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Spojené nádoby

Mrhání prostředky bývá luxus, kterému je zapotřebí se pokud možno vyhýbat. Je jasné, že nejefektivnější řešení nebývají nejlepší, pokud jimi trpí společnost jako taková. Nicméně jako největší luxus ze všech by se dala označit neexistence prostředků tam, kde by měly být.

Jako extrémní příklady společnosti, která na úrovni jedince selhává, bychom mohli uvést zločince a bezdomovce. Tyto zdánlivě nesouvisející skupiny lidí jsou ve skutečnosti spojenými nádobami, jež vyjadřují celkem fascinující roli individuálního já a uskutečnění jeho tužeb, které se, pokud se daný jedinec dostane do patřičných klíčových situací, vyvíjejí až destruktivním způsobem.

Co je důležité pro rehabilitaci takových lidí není sociální izolace, ale spíš pravý opak. Není možné získat nové návyky tím, že necháme subjekt utvrzovat v jeho přesvědčení. Pokud bychom se měli bavit o nápravě takového člověka, zdá se nejlogičtější řešení vystavovat jej sérii impresí a jejich vysvětlení, se kterými má malé, nulové zkušenosti nebo s nimi nikdy nechtěl mít nic společného.

Pokud budeme vzhledem k našemu duálnímu příkladu generalizovat, můžeme si vyvodit, že se zločinec rozhodne postupovat mimo zákon kvůli snadnému výdělku anebo bezdomovec vzdá nabyté příležitosti ke stabilnímu životu a zázemí, kvůli nedostatku vůle, která by určovala jeho cíl, ježto bývá velmi často lemován trním a nutností tvrdě pracovat.

Tyto lidi je třeba organizovat a zvolit jim tempo a způsob, který budou schopni absolvovat tak, aby tato cesta byla pro ně co nejpřirozenější. I trestanec, třebaže si odpykává trest, by neměl takto svou práci vnímat, aby si k ni nezískal odpor. Takový člověk potřebuje spíš pomoc v získávání určitých návyků než aby svou roli přisuzoval vině, kterou jako vinu vnímá spíš společnost jako taková, než on samotný.

K tomu něco vytvořit pak stačí velmi málo. Nářadí a materiál. Organizaci, která zajistí potřebné náležitosti a díky tomu získá stát levnou pracovní sílu, která může participovat na jeho projektech, jež budou k dispozici například lidem, kteří pobírají důchod nebo sociální dávky. Protože každý člověk, který pobírá peníze od státu a odvádí je do soukromých rukou, je luxus.

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .