header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Poolympijské otazníky - sport jako dobrý byznys

O tom, jak kapitál zneužívá sport a olympijské hry k maximalizaci zisku bez ohledu na sociálním a ekologické dopady nebo lidská práva - Zimní olympijské hry ve Vancouveru již patří minulosti. Stejně jako každý jiný sportovní podnik měly své vítěze i poražené, hrdiny, kteří se trvale zapsaly do historie i smolaře. Olympiáda však nebyla jen o lesku medailí, krásných sportovních výkonech a zážitcích z nich, ale měla i druhou stranu mince, tu ne přímo sportovní. Je jasné, že v dnešní době je tak velká událost především velkým byznysem. Všichni zúčastnění chtějí vydělat. Sponzoři, televize, sázkové kanceláře a v neposlední řadě různí spekulanti. Ve světle mimořádného úspěchu naší rychlobruslařky Martiny Sáblíkové, která se z obyčejné holky z rybníka vypracovala ve výraznou osobnost českého sportu a dokázala svým výkonem jasně převýšit i milionářské hvězdy z NHL reprezentující v Kanadě náš hokej, zůstávají některé stinné stránky právě proběhlých her.

Nešlo jen o velmi podivné výroky rozhodčích v krasobruslařské soutěži mužů či o předem naplánované finále hokejového turnaje, když dávno předem bylo jasné, že finále bude hrát domácí tým buď proti USA nebo Rusku, aby si sponzoři a televize přišly na své. Hrám předcházely i jiné události, která zůstaly dobře ukryty pozornosti sdělovacích prostředků, sportovců samotných i sportovních fanoušků po celém světě. Přesto je dobré, ale i nutné je připomenout. Minimálně pak získáme na olympijské hry jiný úplnější pohled a možná si uvědomíme, že není zlato vše co se třpytí a že pod blyštivou a uměle vytvořenou dokonalostí se skrývá i něco docela jiného.

 

Uspořádání her si vyžádalo náklady ve výši asi šesti miliard  amerických dolarů! Muselo být opraveno mnoho kilometrů silnic, další kilometry pak nově postaveny, stejně jako nové hotely, stadiony, kongresové centrum či letištní terminál. Kvůli této stavební činnosti musely být pokáceny stovky hektarů lesů. Radnice ve Vancouveru nechala zbořit na 1100 sociálních bytů, na jejichž místě vyrostla olympijská vesnice. Kvůli tomuto opatření se ve městě zvýšil počet bezdomovců na dvojnásobek oproti předolympijskému období na asi 8000 lidí bez střechy nad hlavou. Navíc radnice porušila slib, že po ukončení her budou tyto sociální byty opět postaveny. Namísto nich zde vznikne luxusní sídliště a to kvůli silnému vlivu stavebních firem a spekulacím s pozemky. Navíc náklady na výstavbu olympijské vesnice byly nakonec o 70 milionů dolarů vyšší, než bylo původně plánována a slíbeno veřejnosti. Toto nám může připomenout naše předražené dálnice.

Do bezpečnostních opatření při průběhu her mělo být dle plánu původně vynaloženo 175 milionu dolarů, tato částka však nakonec přesáhla celou jednu miliardu! Kanadská policie v období před olympiádou začala sledovat a pronásledovat kritiky olympiády, nechyběly ani domovní prohlídky či výslechy na služebnách. Zejména členové Strany zelených z Britské Kolumbie se ocitly na seznamech podezřelých osob podobně jako například teroristé či extremisté. Kritikové olympiády tak měli být umlčeni a jejich názor cenzurován. Vláda provincie Britské Kolumbie vydala nařízení kterým mohla legálně vyvážet bezdomovce a jiné nežádoucí osoby z města do jiných okresů. Omezením svobody projevu se stal speciální zákon č. 13, který prakticky zakázal pod hrozbou sankcí jakoukoliv kritiku olympiády. Potomci kanadských indiánů pak i přes tyto opatření připomněli, že mnohé sportovní disciplíny se budou odehrávat na půdě patřící historicky jejich národům, aniž by za to dostali vůbec zaplaceno. ?Tisíce Kanaďanů, kteří demonstrovali během olympiády v Pekingu za práva Tibeťanů by měli být otřeseni chudobou původních obyvatel Kanady?, uvedl hlavní náčelník původních indiánských národů Phil Fontaine. Ostatně celou trasu olympijské pochodně doprovázely i slogany ?žádnou olympiádu na ukradené půdě?.

Samozřejmě toto televize, včetně té naší řádně zcenzurovaly. Ve světle těchto závažných faktů, je naprosto nutné, aby své vyjádření podal i Mezinárodní olympijský výbor a provedl důkladnou nezávislou revizi hospodaření při hrách včetně ekologických a sociálních dopadů her. V opačném případě mnohé otazníky zůstanou a celá velmi ušlechtilá olympijská myšlenka zůstane degradována jen na pouhý byznys a zisk za každou cenu. Nejspíše se ale jako obvykle v podobných případech nestane nebo nezjistí vůbec nic.

Miroslav Pořízek 

P.S: Jen krátký ale zároveň nutný dodatek na závěr. Redaktor Halo novin R.J. odmítl tento text s tím, že jsou v něm mnohé nepravdy. Pokud novinář z levicového deníku nedokáže hledat skutečná fakta a dostávat se tak k jádru věci a spokojí se jen s obecně rozšířenými informacemi našich hlavních sdělovacích prostředků, je to skutečně smutné. V nich skutečnou realitu najde jen málokdy, stejně jako objektivitu. Je nutno se občas podívat i po zahraničních zdrojích, aby člověk našel reálné informace. Ale proč bych radil člověku, který léta pracuje jako novinář, to spíše úkol jeho nadřízených.

Trvám na tom, že fakta uvedená v textu pocházejí z několika na sobě nezávislých zdrojů, které jsou důvěryhodné, žádný bulvár typu Blesku či podobně. A to se prosím jako novinář neživím.

  

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .