header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Chávezova historická výzva

Ve svém úvodním projevu na mezinárodní konferenci v Caracasu, které se od 19. listopadu 2009 zúčastnilo přes 50 delegací levicových politických stran a hnutí z 39 zemí, vyzval prezident Chávez k ustavení V. socialistické internacionály, posilující jednotu levicových revolučních stran, ochotných bojovat za socialismus a čelit globální kapitalistické krizi, jejímž sociálním produktem jsou masová nezaměstnanost, válečné intervence a hrozby budoucnosti lidstva.

Autorita a popularita prezidenta Cháveze nejen v celé Latinské Americe, ale i ve všech imperialismem zbídačených zemích světa podtrhuje historický význam výzvy, která následuje po prezentaci koncepce Socialismu pro 21. století (2005) a založení masové Jednotné socialistické strany Venezuely - PSUV (2006). Zakládající sjezd internacionály se má uskutečnit v dubnu 2010 v Caracasu. K řešení organizačních otázek a k vytvoření programu, ve kterém budou stanoveny cíle, obsah a mechanismus fungování V. socinterny, má co nejdříve vzniknout pracovní skupina složená ze zástupců socialistických stran, hnutí a proudů souhlasících s návrhem.

Caracaský závazek

Představitelé delegací stran a hnutí podepsali na konferenci závěrečný dokument nazvaný Compromiso de Caracas (Caracaský závazek). Rozhodující momenty obsahu jsou následující:

1. Výzva k nahrazení kapitalismu, který ohrožuje, kombinací ekonomické krize s ekologickou, potravinovou a energetickou, nejen přežití lidstva, ale i všech forem života na Zemi, a to socialismem.

2. Strany, které podepsaly dokument jako PSUV a bolivijské Hnutí za socialismus (MAS), jsou rozhodujícími politickými sílami ve svých zemích a disponují finančními prostředky, nezbytnými k vytváření světové organizace.

3. Závazek vyzývá k ideologické diskusi o základních aspektech procesu výstavby socialismu.

Iniciátoři návrhu zahrnuli do Závazku analýzu stávající globální krize, včetně socialistických východisek, aby se odlišili od sociální demokracie a jejího souhlasu s buržoazními postupy a dali najevo, že nastává epocha, ve které by se teorie socialistické budoucnosti měla přeměnit v naléhavý praktický problém, který je potřeba řešit.

Význam socialismu

Význam socialismu bude potvrzen pouze tehdy, pokud bude trvale prezentován jako nejlepší a nejspolehlivější řešení současné krize. Závazek zdůrazňuje, že pouhá opozice imperialismu a boj za národní suverenitu nestačí, je nezbytné překonat slogan antiglobalistů Lepší svět je možný. Antiglobalistické hnutí by se mělo transformovat v hnutí revoluční, prosazující socialismus. Aktuálním dějinným pozadím Závazku je úsilí o konsolidaci Bolívarské revoluce ve Venezuele, Ekvádoru, Nikaragui, Bolívii a Paraguayi a jejího spojení s revoluční a nezávislou Kubou.

Trvalé úsilí Spojených států izolovat a zlikvidovat Bolívarskou revoluci ekonomickými, politickými a nyní vojenskými prostředky potvrzuje, že se Latinská Amerika stala rozhodujícím elementem světového boje za socialistické změny.

Detailní plán

Caracaský závazek nabízí detailní plán vytváření nových platforem společných akcí levice. Kromě již zmíněného vytvoření prozatímního sekretariátu i reorganizaci mírového hnutí, spočívající v založení Organizace světového hnutí bojovníků za mír (OSHBM). Její aktivisté, působící z mírových center, by měli koordinovat akce pranýřující intervenční imperialistické války na mírových fórech a kulturních akcích. Ve veřejných diskusích prosazovat a obhajovat základní lidská práva a svobody, vysvětlovat občanům nutnost zapojení do společenského života a účasti ve volbách. Míroví aktivisté musí prosazovat do povědomí lidových mas odmítání všech forem nadvlády, vnitřních nebo vnějších intervencí a posilovat ideje míru. Neúnavně bojovat za svět bez ZHN, vojenských základen, ekonomického embarga, usilovat o přeměnu Ameriky v mírovou zónu, prostor pro výstavbu svobodného a suverénního světa. Prosazovat vznik tzv. Mírového parlamentu jako politického prostředí pro jednání progresivních, levicových členů poslaneckých sněmoven všech zemí světa. V textu Závazku je navržen termín zakládající schůzky OSHBM - únor 2010.

Nemenší pozornost věnuje Závazek vytváření progresivního, socialistického vědomí lidových mas. K proražení komplexního buržoazního mediálního obklíčení předpokládá vytvoření Mezinárodní alternativní levicové koordinační kanceláře, které dává k dispozici venezuelské mediální společnosti Telesur, Radiosur a webové stránky. Chávez zdůraznil, že nová internacionála musí fungovat na bázi dobrovolnosti a respektování rozdílnosti názorů.

Reprezentanti velkých politických stran Latinské Ameriky jako bolivijské MAS, salvadorské Národní osvobozenecké fronty Farabunda Martiho (FMLN), nikaragujské Sandinistické fronty národního osvobození (FSLN) a ekvádorské Vlastenecké aliance vyjádřili souhlas s návrhem založení internacionály. Podobně k návrhu přistoupily i menší strany Chile - PAS, Guatemaly - ANN, ale i australská Socialistická jednota - kromě mnoha dalších. Jiné strany, včetně portugalského Levého bloku či německé Die Linke projevily zájem s tím, že svůj postoj musí konzultovat doma.

NE evropských KS

Představitel kubánských komunistů označil návrh za výborný, ale nezaujal oficiální stanovisko. Většina KS, včetně řecké a brazilské, návrh ale odmítla. Rezervovaný postoj zaujal i představitel KS Venezuely.

Nicméně Chávezův projekt by se měl stát, zejména za současné globální krize, ze které světový imperialismus předkládá jako východiska pouze omezování sociálních vymožeností pracujících, výdajů na zdravotnictví a školství a přípravu nových válek za ovládnutí surovin, tématem rozsáhlých diskusí o úloze internacionalismu v boji s kapitalismem. Problém renesance internacionalismu spočívá i v tom, že předcházející pokusy o společný, organizovaný postup pod tlakem buržoazie selhaly.

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .