header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Četli jsme: Société Générale varuje klienty před "globálním kolapsem"

dluh.jpgBěhem následujících dvou let buďte připraveni na možný ?globální ekonomický kolaps?, vzkázala banka Société Générale svým klientům. A poradila, jakou obrannou investiční strategii nastolit, aby se vyhnuli zkáze. Podle zprávy nazvané ?Dluhový scénář pro nejhorší případ? bankovní tým tvrdí, že státní záchranné balíčky jen přesunuly soukromé závazky na státní ramena, čímž vytvořily celou řadu nových problémů. Celkový dluh je podle v téměř všech bohatých ekonomikách příliš vysoký.

Během následujících dvou let buďte připraveni na možný ?globální ekonomický kolaps?, vzkázala banka Société Générale svým klientům. A poradila, jakou obrannou investiční strategii nastolit, aby se vyhnuli zkáze.

Podle zprávy nazvané ?Dluhový scénář pro nejhorší případ? bankovní tým tvrdí, že státní záchranné balíčky jen přesunuly soukromé závazky na státní ramena, čímž vytvořily celou řadu nových problémů.

Celkový dluh je podle v téměř všech bohatých ekonomikách příliš vysoký.

?Prozatím nemůže nikdo s jakoukoli jistotou říci, že jsme vyhlídkám na globální ekonomický kolaps utekli,? tvrdí osmašedesátistránkový report vypracovaný pod vedením Daniela Fermona. Není však předpovědí, jen vysvětlením nebezpečí.

Podle nejhoršího scénáře (ze tří možných) by dolar dále padal a hodnoty globálního majetku by znovu dosáhla nízkých poloh z letošního března. Ceny by se znovu propadly. Ceny ropy by v roce 2010 klesla na 50 dolarů.

Vlády by znovu utáhly fiskální šrouby, veřejný dluh ale i bez dalšího utrácení vystoupá během dvou let ke 105 procentům HDP ve Velké Británii. 125 procentům ve Spojených státech a Eurozóně a 270 procentům v Japonsku. Celosvětový státní dluh by dosáhl hodnoty 45 bilionů. (Anglická čísla se zdají být nízká kvůli nízkému počátečnímu základu.)  Celkový dluh je podle zprávy větší, než byl po Druhé světové válce.

Stárnoucí populace činí snížení dluhu skrze růst daleko obtížnější strategií. ?Vysoký veřejný dluh se zdá být v dlouhodobém hledisku neudržitelný. Pokud jde o vládní dluhy, dosáhli jsme téměř bodu, z něhož už není návratu,? tvrdí zpráva.

Podle banky současná krize vykazuje ?přesvědčivé podobnosti? s krizí v Japonsku během jeho Ztraceného desetiletí. S jedním podstatným rozdílem, ovšem: Japonsko se dokázalo udržet na vodě díky robustní exportní ekonomice a díky tomu, že nechalo padnout yen.

A aplikovat takovou strategii pro polovinu světa prostě není možné.

Banka poté radí ?medvědům? prodávat dolary a short strategii (spekulovat na pokles), pokud jde o cyklické ekvity, jako je technologie či auta, aby se vyhnuli deflační spirále.  Ušetřeny nebudou ani rozvíjející se trhy, varuje banka.

Šéf týmu, který zpráva zpracoval, přiznává, že jeho dokument způsobil poprask na obou stranách Atlantiku...

part.cz

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .