header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Chile: průlom díky Michelle

Jestliže první kolo chilských voleb prezidenta nepřineslo příliš radosti pro levici, pak pokud jde o volby do parlamentu, je skutečně co komentovat. Chilská komunistická strana dosáhla podle brazilské agentury Vermelho významného vítězství v těchto volbách tím, že prolomila 36leté vyloučení a vrací se do Kongresu. S výrazným počtem hlasů byli zvoleni do poslanecké sněmovny předseda KS Chile Guillermo Teillier a jeho straničtí kolegové Hugo Gutiérez a Lautaro Carmona.

Naposledy se komunisté v Chile dostali do poslanecké sněmovny za socialistické vlády Salvadora Allendeho v roce 1970, zavražděného diktátorem Augustem Pinochetem v roce 1973. Existuje nová atmosféra, viděli jsme tu reakci, je tu nová morálka, nová naděje, po tolika letech zápasu jsme dosáhli výsledku a úspěchu našeho úsilí, prohlásil Teillier. Řekli jsme, že potřebujeme prohloubit dialog s těmi všemi, kteří jsou ochotni přistoupit na dohodu o zemi, dohodu, která by zahrnovala porážku pravice, dodal, když hovořil o sblížení na prezidentské kandidatuře Eduarda Freie do druhého kola. V prvním kole dostal komunistický kandidát na prezidenta 6,21 %.

Přestože i v minulosti získávala KS Chile dobré výsledky, zůstávala mimo parlament v důsledku deformace volebního systému, zděděné po Pinochetovi, tzv. binominálního systému. Tento systém zvýhodňoval velké strany nebo široké koalice a potlačoval minoritní strany. Touto cestou dosud provládní koalice a pravice obsazovaly parlamentní křesla. KS Chile dosahovala často až 10 % hlasů, ale nezískala žádné křeslo v parlamentu. Před vojenským převratem mívali komunisté až 20 % hlasů a významnou parlamentní reprezentaci, ve které byl také básník Pablo Neruda - zvolený senátorem.

Na zmaření uvedeného protikomunistického volebního systému se dohodla KS Chile s provládní aliancí (Dohodou) Michelle Bacheletové ve společném postupu tak, že komunističtí kandidáti byli zařazeni na její kandidátní listiny výměnou za podporu kandidatury Eduarda Freie v 2. kole prezidentské volby levicovou aliancí Společně můžeme . Teillier při komentování zvolení tří představitelů strany do Kongresu potvrdil, že poslanci strany budou usilovat o prosazení změny volebního systému cestou změny ústavy.

 

 

hor

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .