header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Berlínské zdi ne a ne zmizet

kolecka.jpgGalapředstavení u příležitosti výročí likvidace Berlínské zdi zanechalo dojem, že tato stěna instalovaná zlými komunisty byla jediná (snad kromě legendární čínské) na světě a jejím zbouráním bylo odstraněno toto zlo z povrchu zemského. Realita je ale podstatně jiná, leč nehodila se do slavnostní rétoriky a obvyklé mediální chudokrevnosti.

Americký primát

Po světě širém je zbudováno nesčetně různých Berlínských zdí (jinak také v některých případech označovaných jako Zdi apartheidu - pozn. red.), zdí obehnaných ostnatým drátem, elektrickými dráty pod napětím i moderním signalizačním zařízením. Jak už to bývá, ten, kdo se nejvíce na místě bývalého rozdělení Berlína chvástal svobodou, lidskými právy a volným pohybem osob, ten má na svém kontě nejvíce umělých překážek z ostnatého drátu a dalších materiálů. Právě USA v tomto směru totiž drží primát!

Po 2. světové válce v rámci dělení světa podle svého metru USA první vybudovaly na jižní straně demarkační čáry půlící Korejský poloostrov (známé 38. rovnoběžky) masivní zeď z oceli a betonu v délce asi 250 km, která zřejmě přežije jako nezničitelná rarita i chvíle, až dojde k odstranění překážek dělících tyto dva suverénní státy. Údajným důvodem pro její vybudování měla být obrana proti útoku ze severu, ale především je svědectvím o hysterii, s jakou byla odstartována studená válka. Tato mánie Ameriku neopustila.

Pokrokovost USA

Éru lidských práv za prezidentování Bushe ml. bude připomínat grandiózní projekt masivní zdi na hranici s Mexikem v délce 37O mil (více než 400 km). Představuje hráz proti nežádoucím migrantům, kteří údajně maří snížení nezaměstnanosti v USA.

Tady je na místě připomenout, že jeden z důvodů postavení Berlínské zdi byl čistě ekonomický. Zabránit Západoberlíňanům ve vykupování levnějšího zboží na pultech v Berlíně východním a ekonomicky tak poškozovat NDR. Tato americká neproniknutelná stěna vůči Mexiku vedle ozbrojených strážců je vybavena nesčetnými signálními čidly, nezbytnými radary s propojením na počítače. Předběžný rozpočet uvádí tři miliardy dolarů. Rozumní američtí činitelé sice nešetří kritikou i návrhy, že by se vynaložené miliardy měly efektivněji uplatnit v rámci poskytnutí zaměstnání mexickým migrantům, ale jsou i takoví, kteří toto řešení schvalují, neboť je lidštější než když národní garda při střežení volné hranice střílela ilegální mexické vetřelce jako lovnou zvěř. Inu, americký pokrok...

Tímto americkým rukopisem byla poznamenaná také Evropa, když v roce 1964 Turecko se souhlasem USA a NATO uskutečnilo invazi na Kypr, jeho severní část okupovalo a od řecké části ostrova ji oddělilo ostnatým drátem v délce 180 km. Nelze nepřipomenout, že při bourání Berlínské zdi se ozývalo velice hlasitě: Zítra je na řadě likvidace hanebné turecké zdi na Kypru! Bude zajímavé sledovat, jak se to zítra ještě protáhne. Zatím trvá přes 20 let...

A to nikoli bez zásluhy USA, které stačily i na Balkáně zařídit, aby se administrativní meze jugoslávské federace krvavou cestou proměnily v nepřátelské hranice a na území srbského Kosova a Metochije proklamované multietnické a multikulturní i multináboženské soužití obyvatelstva bylo nahrazeno nebývalým množstvím ostnatého drátu. Tím byly ohrazeny enklávy se zbylým srbským obyvatelstvem, které neuprchlo před hrozící smrtí z rukou albánských teroristů. Dnes žijí jako v koncentračních táborech. Nemálo ostnatého drátu padlo na ohrazení kolem americké válečné základny Bondsteel, kterou si Washington pospíšil vybudovat právě na ukradeném srbském území.

Dosáhne izolovanost světového rekordu?

Ale ani to není vše. Podle příkladu Bushovy Ameriky také spřízněná Saúdská Arábie se začala izolovat před nežádoucími imigranty. Vzhledem k její územní rozloze plánovaná ohrada před sousedy má činit 9000 km a bude-li kdy dokončena, stane se nejdelší zdí na světě. Proinvestovat se mají zatím tři miliardy dolarů, což si tato ropná velmoc může dovolit. Podobně je tomu u nedalekých sousedů. Izrael již v r. 2002 začal budovat proti Palestincům bariéru kombinovanou z betonových panelů, ostnatého drátu a různých příkopů. A třebaže Mezinárodní soudní dvůr v r. 2004 prohlásil stavbu za ilegální, protože se nachází na palestinském území, stavební práce to nezastavilo. Silnější si může dovolit všechno (dvojnásob s podporou USA za zády - pozn. red.). Podobně na jižní straně tohoto světa Kuvajt od r. 2003 buduje bariéru na hranici s Irákem. Údajně jako obranu proti invazi ze severu, ale i když Husajna v Iráku již vystřídali Američané, stavba pokračuje a prodloužila se o dalších více než 200 km.

Nové stěny hanby

Také na severu Afriky tyto stěny hanby vznikly. Jako první se o to zasloužila vláda Maroka. Nechala vybudovat bariéru v délce 2700 km jako obranu před bojovníky fronty Polisario. Použilo se k tomu písečných a kamenných palisád, ostnatého drátu, ale také nášlapných min. Stavby tohoto druhu se rozšířily v zemích Afriky, Asie, a v poslední době i Latinské Ameriky. Ale vraťme se do staré Evropy.

Ani Španělsko, vzorný člen EU a NATO, nezůstává pozadu. Na své hranici na severu Afriky se pustilo do budování bariéry proti přílivu afrických přistěhovalců. Zatím se stavba protáhla na skromných 20 km při výšce šesti metrů, ale je také vybavena moderními přístroji, které na nežádoucí vetřelce stříkají slzný plyn. Nakolik se to osvědčuje, jsme zatím od evropsky exponovaného Španěla pana Solany neslyšeli. Ale jak se to všechno shoduje s proklamovanou svobodou a demokracií a volným pohybem lidí?!

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .