header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Válečný zločinec nepatří na Fórum 2000

Fórum 2000, které založil bývalý prezident České republiky Václav Havel, se stalo prestižní světovou organizací usilující o prosazení míru a demokracie ve světě. Sám zakladatel Fóra 2000 je známý jako bojovník za lidská práva a demokracii. Osobnosti, které obvykle jsou zvány k účasti na tomto pražském každoročním zasedání, jsou filozofové, politologové, ekonomové, bývalí představitelé svých zemí a další, kteří hráli důležitou roli v globálním měřítku ve všech oblastech života a mohou něco cenného a moudrého říci k prosazení míru, demokracie a blaha ve světě, a tím obohatit lidské myšlení.

Velké překvapení bylo, když jsme se dozvěděli, že tento rok je pozván k účasti na tomto Fóru i ministr obrany současné i předchozí izraelské vlády Ehud Barak. Pozvání této osoby k účasti je velká chyba a velký omyl, který rozhodně vede ke snížení úrovně Fóra 2000. Protože Barak si nezaslouží mít takovou čest a být mezi osobnostmi vyznávajícími šlechetné lidské hodnoty.

Proč je tomu tak? Barak je ministrem izraelské vlády, která pokračuje v okupování palestinských území, tj. Západního břehu Jordánu a východního Jeruzaléma. Ta okupace trvá od roku 1967. Izrael během tohoto období porušil všechny mezinárodní úmluvy týkající se okupace. Například staví a stále rozšiřuje židovské osady uvnitř okupovaných území, což je v hrubém rozporu s mezinárodním právem.

Ehud Barak je ministrem izraelské vlády, která od doby okupace pokračuje v provokaci náboženského cítění muslimů a křesťanů v Palestině. Například pokračuje v judaizaci Jeruzaléma a stále provádí vykopávky kolem a pod mešitou Al Aksá, která je třetí nejposvátnější islámskou mešitou. Tyto vykopávky ohrožují statiku mešity. Tento pátek 9. října tuto mešitu obklíčila izraelská armáda a zabránila věřícím z okolí Jeruzaléma vykonat páteční modlitbu, což je potlačení svobody náboženství obyvatel okupovaného palestinského území.

Okupační praktiky Izraele vůči Palestincům už zná celý svět. O tom se už hodně zmiňuje i prestižní mezinárodní organizace bránící lidská práva. Zpráva OSN, týkající se izraelských vojenských operací v Gaze mezi 27. prosincem 2008 a 18. lednem letošního roku, uvádí, že při nich bylo zabito více než 1400 Palestinců a dalších pět tisíc bylo zraněno. V dokumentu o 574 stranách se dospělo k závěru, že Izrael spáchal činy rovnající se válečným zločinům a možná zločinům proti lidskosti .

A co ještě navíc - izraelští vojáci zastřelili během války v Gaze na přelomu roku nejméně jedenáct palestinských civilistů včetně čtyř dětí, které mávaly bílými vlajkami na znamení toho, že nejsou bojovníky , uvádí 63stránková zpráva známé organizace Human Rights Watch (HRW). Barak byl ministrem obrany během této ofenzivy proti Gaze a stále je ministrem. Podle zprávy OSN a jiných světových organizací Izrael spáchal válečné zločiny, tím se tak i Barak stal válečným zločincem zodpovědným za činy spáchané izraelskou armádou, která vedla válku podle jeho pokynů.

Každý uvažující člověk těžko pochopí, že taková osoba jako Ehud Barak může být pozvána na Fórum 2000. Copak může Barak na tomto Fóru něco říct k obohacení lidského myšlení nebo k prosazení demokracie a svobody ve světě? Jako člen izraelské vlády utlačuje svobodu Palestinců na okupovaném území. A co tedy může na Fóru 2000 říct válečný zločinec?

Proto vyzýváme a žádáme zrušení účasti této osoby na Fóru 2000.

 

Mohammed Al NABULSI,

mluvčí Palestinského klubu v ČR

a člen Společnosti česko-arabské

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .