header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Neposlušný zadní dvoreček

fidel_chavez.jpgLatinská Amerika, zadní dvoreček Washingtonu, už není tak poslušná, jako byla a impériu se nezamlouvají poslední změny ve vzájemných vztazích. Spojené státy se teď podle portugalského levicového listu Avante snaží uvést věci do pořádku. Honduras byl první obětí, ale skutečným kamenem v botě je Hugo Chávez a bolívarská revoluce, snad nejhorší příklad vlády v Latinské Americe po Kubě. Washington s Georgem Bushem ml. a s Barackem Obamou - rozdíly jsou pouze ve stylu, protože imperialistické cíle jsou ty samé - už vyzkoušel různá ospravedlňování případné intervence, která by skoncovala s vládou v Caracasu.

V roce 2002 přešel k přímé akci formou státního převratu, stejně groteskně provedeného jako v Hondurasu. A dopadlo to špatně. Nicméně nepřestal konspirovat spolu s místní oligarchií a s využitím podmaňující moci sdělovacích prostředků. V současné době nejčastější ospravedlnění spočívá v označování Venezuely jako drogového státu, přesně toho, čím je Kolumbie, měnící se dnes ve vojenskou letadlovou loď Washingtonu s novými základnami Spojených států, absolutně odporujícími ústavě této země.

Venezuela je svolná k obchodu s drogami? Zpráva severoamerické agentury GAO to tvrdí v rozporu se studiemi, provedenými Spojenými národy. Americká zpráva uvádí, že Venezuela má svou vlastní protidrogovou koncepci a odmítá spolupráci se Spojenými státy prostřednictvím DEA. Spolupráci s DEA přerušila už před několika lety. Zpráva dále tvrdí, že doprava drog přes Venezuelu se zvyšuje. Bez jakéhokoli reálného podkladu zpráva sděluje, že od přerušení spolupráce s DEA se přeprava drog přes Venezuelu zečtyřnásobila. Tak zní obvinění Spojených států.

Naproti tomu stojí skutečnosti, které odporují tomuto provokačnímu obvinění. Nedávno venezuelské úřady zachytily náklad 1400 kg marihuany v andské zóně státu Mérida. Droga pocházela z Kolumbie. Spolu s touto akcí se množství drogy konfiskované vládou Venezuely rovná 38 tunám. A co dělá Kolumbie, aby zabránila dodávkám drogy přes společnou hranici? Minimum. Před několika dny se stalo toto: Bolívarská národní stráž zachytila 3148 kg marihuany, nejdříve přímo na hraniční čáře a následně na policejní stanici ve státě Táchira. Droga pocházela z Kolumbie, byla v tomto případě přepravována kolumbijským kamionem, řidič a jeho pomocník byli Kolumbijci. Droga přešla přes tři kolumbijská kontrolní místa. Nabízejí se dvě alternativy: Buď režim vlády prezidenta Uribeho špatně kontroluje přepravu drog a ty se snadno z kolumbijského území dostávají ven, nebo je úmyslně zasílána do Caracasu s cílem ospravedlnit tvrzení, že Venezuela je drogový stát.

Americký plán Kolumbie k drogové problematice je absurdní: Navzdory existenci tohoto plánu v hodnotě 5550 milionů dolarů v průběhu devíti let, nebo snad právě k vůli jeho existenci, je Kolumbie největším vývozcem kokainu do Spojených států, které jsou zároveň největším konzumentem této drogy. Kdo to tvrdí? Chávez? Nikoliv! Toto odhalení přichází od JIFE (Mezinárodní junta pro kontrolu omamných látek) a bylo zveřejněno na portálu kolumbijského deníku El tiempo. Camilo Uribe, představitel JIFE, uvádí v této zprávě, že celkově z množství kokainu, které pochází z andských zemí, je Kolumbie trvale prvním výrobcem a vývozcem kokainu do Evropy a Spojených států.

Uribe, který je členem JIFE z rozhodnutí kolumbijské vlády, uznává výsledky jeho venezuelských sousedů v boji proti droze. Zvyšuje se množství kokainu zadrženého venezuelskou vládou. Před nedávnem byl bolívarskou vládou bez pomoci DEA deportován do Kolumbie Carlos Javier Blanco Parra, známý jako obchodník , který se mj. specializoval na praní zisků z obchodů s drogou. Jen v tomto roce deportovala Venezuela 10 vedoucích představitelů drogových obchodů a zabavila 26 letadel, 162 kamionů, 21 motocyklů, osm farem, řadu člunů, 33 objektů a pět firem. Všechno spojené s obchodem s drogami.

 

 

Vladimír HORÁK

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .