header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Rozmach kubánského lékařského programu

Promocí 4700 lékařů v tomto školním roce, což je nejvyšší roční počet ukončených studií v novodobé historii Kuby od roku 1961, bylo dosaženo celkového počtu 100 000 vysokoškolských odborníků v lékařském oboru, kteří vyšli z kubánských vysokých škol, vyznačujících se vysokou vědeckou úrovní a zvýrazněným sociálním posláním ve prospěch nejchudších lidových vrstev na světě.

To bylo možné vzhledem k jasné vizi Fidela Castra v otázce cesty, kterou se musí ubírat veřejné kubánské zdravotnictví. Už v roce 1962, brzo po odchodu asi 3000 lékařů, podněcovaných Spojenými státy, ujistil vůdce revoluce, že kubánské vysoké školy budou posilovány, jejich studenti se budou počítat na desetitisíce a učitelské sbory budou postupně stále zkušenější. Od jedné lékařské fakulty, která existovala v roce 1959, byla realizována kolosální výstavba vysokých škol tak, že dnes existuje lékařské vysokoškolské učiliště v každé provincii s výjimkou havanské provincie a zvláštní municipality na Ostrově mládeže, kde existují nezávislé lékařské univerzity.

Celkový počet 24 lékařských vysokoškolských učilišť, čtyř stomatologických fakult a stejný počet vzdělávacích ústavů pro výchovu ošetřovacího a technologického personálu, to je současný stav, vedle 30 filiálek lékařských vědeckých ústavů ve všech provinciích. K tomu se řadí 33 fakulty pro studium v rámci Nového programu výchovy latinskoamerických lékařů a učiliště pro ošetřovatelský personál, které se připojily k Latinskoamerické lékařské univerzitě (SELAM), inaugurované v roce 1999 a završující letos první desetiletí své existence.

K hlavním programům, které jsou k dispozici nemajetným studentům ze zahraničí k získání lékařského vzdělání na Kubě, patří všeobecná integrální medicína (881 posluchačů) a obory ortopedie, chirurgie, interní lékařství, neurologie, neurochirurgie a anesteziologie (celkem 779 posluchačů) vedle 25 000 posluchačů v různých ročnících lékařských fakult. U příležitosti letošního 50. výročí vítězství revoluce ukončí svá studia na učilištích v provinciích posluchači ze 62 zemí. V příštích týdnech se také uzavřou vysokoškolská studia ve Venezuele, Nikaragui, Haiti, Guatemale, Bolívii, Guyaně, v zemích jako Rovníková Guinea, Gambie, Eritrea a Jižní Afrika, kde všude působí kubánští vysokoškolští profesoři a učitelé.

Vedle těchto vysokoškolských kádrů v zahraničí jsou do výuky zapojováni také členové lékařských brigád vysílaných do zahraničí. Ve 45 zemích tak jsou zajišťovány také postgraduální kurzy pro tamní lékaře. Ve Venezuele v rámci tamního programu Lékaři do sídlišť se celkem v současné době připravuje asi 22 000 nových lékařů. Jak sdělil náměstek ministra zdravotnictví: Věc, která nám nedává spát, je úsilí o rostoucí úroveň našich absolventů. Na Kubě máme dnes k dispozici rozsáhlý sbor profesorů a učitelů v počtu kolem 38 000, kteří mají vysokou akademickou a profesionální úroveň. Za posledních šest let se šestkrát zvýšil počet zapsaných posluchačů v oboru lékařství a osmkrát počet členů profesorských a učitelských sborů. Kuba může mluvit o historickém vývoji na úseku zdravotnických odborníků, píše Granma International.

Vladimír HORÁK

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .