header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Genocida v Hondurasu

key.jpgHonduraské ozbrojené síly a policie praktikují genocidu kolektivního charakteru, prohlásil obránce lidských práv této země měsíc po vojenském puči. Předseda Výboru pro lidská práva v Hondurasu Andrés Pavón podle listu Granma Internacional informoval tisk, že vzhledem k této skutečnosti předložil právní stížnost Nejvyššímu soudnímu dvoru formou ochrany před zákazem vycházení.

Přišli jsme, abychom předložili Nejvyššímu soudnímu dvoru doložená obvinění, aby později nemohl honduraský stát prohlásit, že nevěděl o praktikách genocidy kolektivního charakteru, kterých se dopouštějí ozbrojené síly a policie. Prostřednictvím zákazu vycházení současný režim de facto porušuje nejméně 22 článků ústavy, jako např. právo na obživu a právo na volný pohyb. Stížnost předložená Ústavní síni Nejvyššího soudního dvoru se snaží burcovat před holocaustem , který je zaváděn v pohraniční obci El Paraíso. V této lokalitě, asi 10 km od hranice s Nikaraguou, přebývá mnoho občanů, kteří se snaží spojit s prezidentem Zelayou, riskujíce život v důsledku vojenské represe, nedostatku vody a jídla.

Mladý 23letý zedník Pedro Magdiel Muňoz Salvador tam byl zavražděn a jeho tělo s viditelnými známkami mučení bylo nalezeno asi 100 metrů od policejní stanice v El Paraíso, kam přijel z Tegucigalpy, aby podpořil návrat ústavního prezidenta po puči 28. června. Provizorní vláda vedená Robertem Michelettim nařídila v pohraničních oblastech stálý zákaz vycházení od pátku 24. července poledne, který přetrvával i v den podání této stížnosti (28. července). V jeho důsledku se mnoho sympatizantů Zelayi nachází ve stále se zhoršující humanitární situaci.

Zároveň, podle údajů tajné rozhlasové stanice odpůrců puče, je přichystáno vyhlášení falešné přípravy atentátu proti Robertu Michelettimu, což by zpětně mělo ospravedlonit samotný státní převrat a především přijetí podstatně přísnějších represivních opatření proti stoupencům Zelayi. Součástí tohoto plánu je urychlený výcvik skupiny 120 nájemných vrahů, připravovaných v bývalém centru mučení - v lokalitě Amarateca, asi 25 minut jízdy od Tegucigalpy. Členové této skupiny dostávají měsíční žold 744 dolarů. Hlavními oběťmi mají být členové vedení středoškolské odborové organizace, dále organizace UNAH (Honduraská národní autonomní univerzita) a dalších organizací podporujících návrat ústavního prezidenta Zelayi.

Je známo, že provizorní prezident Micheletti a jeho komplicové se spoléhají na Billyho Fernanda Joayu Améndolu, který byl jmenován ministrem prozatimní vlády. Z 80. let minulého století je znám, ve spolupráci se svými severoamerickými poradci, jako tvůrce elitních komand Los Cobras, vycvičených pro cílené vraždění. Byl členem neblahého pluku 316, zorganizovaného ve spolupráci se CIA pro záchranu tehdejšího honduraského režimu. Sám Joya měl na starosti pronásledování a mučení a je zodpovědný za zmizení stovek Hondurasanů. V současné situaci je pověřen rekonstrukcí aparátu teroru a strachu, který má udusit lidový odpor. A Micheletti, který tuto zrůdu jmenoval do vlády, nyní neomaleně vyzývá k dalším jednáním o řešení krize (kterou sám vyvolal)...

-hor- dle Granmy

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .