header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

ALBA je silnější a konsolidovaná

Venezuelský prezident Hugo Rafael Chávez Frías oznámil minulý týden závěry z jednání vrcholných představitelů členských zemí ALBA, které se uskutečnilo ve venezuelském městě Maracay. Vedle přijetí nových členů - Ekvádoru, Antiguy a Barbudy, resp. Svatého Vincence a Grenadin - byl vzat na vědomí zájem Paraguaye o vstup. Mění se plný název ALBA na Bolívarská Aliance (místo alternativa) pro národy naší Ameriky. Změna názvu odráží vývoj skupiny, která se z ideového seskupení stává regionálním. Mění se také vnitřní struktura ALBA. Závěrečná rezoluce potvrzuje konsolidaci skupiny jako politické, teritoriální, geopolitické a mocenské platformy, jejímž cílem je obrana politické, sociální a ekonomické nezávislosti, svrchovanosti, sebeurčení, identity a zájmů národů členských zemí proti pokusům o nadvládu.

Na schůzce vrcholných představitelů byly podle agentury Vermelho vytvořeny Rady: politická, ekonomická, sociální, a byly provedeny kroky ke zřízení stálého sekretariátu. Byl schválen program konsolidace vzájemného ekonomického doplňování se. Další rozhodnutí se týká úkolů výboru pro vytvoření jednotného systému regionální platební kompenzace SUCRE tak, aby na příštím vrcholném setkání mohla být podepsána dohoda o zavedení tohoto mechanismu. Do 60 dnů má být zřízena pracovní skupina pro mezinárodní právo, sebeurčení, svrchovanost a lidská práva a má být zřízena Ministerská rada žen. Byly podepsány dohody o uznávání titulů a diplomů z vysokoškolských studií, dohoda o telefonizaci venkova, dohoda o energetické integraci a zřízena pracovní skupina pro revizi ochrany průmyslového vlastnictví.

Vyšetřování Američanů na Mantě

Ekvádorský ministr obrany Javier Ponce podpořil vyšetřování, které uskutečňuje parlamentní komise na vojenské základně Manta, kde jsou umístěny vojenské jednotky Spojených států od roku 1999.

Existují temná místa v činnosti ozbrojených sil Spojených států, která musí být objasněna. Jsem pro jejich vyšetření, protože jde o epizodu, která vrhá stín i na naši zemi. Vojenská základna Manta byla vydána bez prospěchu z jejího zařízení pro nás a Ekvádor nikdy neměl přímou kontrolu nad tím, co se v rámci činnosti na základně Manta dělo. Vše, co povede k transparentnosti, je platné, potvrdil ministr, když vysvětloval, že jeho ministerstvo nevzneslo žádné obvinění vůči základně, ale předalo zprávu - požadovanou parlamentní subkomisí pro mezinárodní vztahy. Uvedl, že vojáci Spojených států nepředávají ekvádorským příslušným úřadům zprávy o letech z této základny, ani nebyla zajištěna ekvádorská účast na nich. V současné době zmíněná subkomise provádí šetření činnosti jednotek Spojených států poté, co dostala několik oznámení o překračování pravomoci, porušování lidských práv a zmizení námořníků v důsledku potopení rybářských člunů vojenskými silami Spojených států. Dohodu o používání vojenské základny podepsal v roce 1999 tehdejší prezident Jamil Mahuad. Její platnost podle agentury Prensa Latina vyprší letos poté, co současný prezident Rafael Correa odmítl její obnovení.

1. července 2009, (hor)

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .