header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

S odstupem o oslavách 1. máje v Brně

1. máj je tradičním dnem, kdy se komunisté setkávají na společných manifestacích všude po světě. Oslavy Brněnského svátku práce začaly již dopoledne na Moravském náměstí a byly ve znamení voleb do Evropského parlamentu. Po dvou hodinách však moderátor akci končí, na nedalekém Náměstí Svobody se totiž šikují neonacisté k pochodu Brnem. Dokonce i trapná skupinka antikomunistů sbalila svá fidlátka - na důchodce si troufnou, ale dostat přes držku od nácka, do toho se jim i přes jejich pravdoláskysmus moc nechtělo.

Skupinka mladých komunistů vyráží z Moravského náměstí směrem k Hlavnímu nádraží, aby se zapojila do protestních akcí. Nejprve jsme narazili na skupinku romů všech generací, kterou obstoupila početní přesila policistů - těžkooděnců - z pořádkové jednotky, tzv. "kosmonauti", aby jim znemožnila jakýkoli pohyb směrem k centru dění. Všude okolo se bez potíží pohybovali "bílí". Po slovní přestřelce mezi námi a policisty - to jste dostali příkaz, že nesmíte pustit cikány a komunisty? - jsme se rozhodli ještě se zhruba dvěmi desítkami romů nasednout do tramvaje, kterou policisté taky nijak nezastavovali a ani se o to nepokoušeli - proti rozjetým tunám železa, komunikující toliko prostřednictvím drnčícího zvonku se zasahuje přeci jen hůře. Mohli jsme tedy vyrazit na nácky, ale "kosmonauti", kteří stáli o zastávku blíže k Náměstí Svobody, byli již informováni o našem vpravdě smělém pokusu narušit neonacistický pochod a proto se nám pokoušeli zatarasit cestu, kde to jen šlo. Jedné skupince se přeci jen však podařilo prorazit, i když za námi začalo okamžitě sprintovat policejní komando. Probili jsme se nakonec jen ve dvou a tak jsme se zastavili před spoře střeženou policejní páskou a zasypali jsme neonacisty nadávkami, kolega jim "zaprděl" na rouru a vrátili jsme se pro zbytek. Po cestě jsme narazili na skupinku žen s transparentem "STOP NEONACISMU", které se k nám po pár minutách tichého protestu před jednou, více než emancipovanou, příslušnicí pořádkové jednotky Policie ČR, přidaly.
Z Moravského náměstí jsme tedy dorazili na Hlavní nádraží, kde již byla připravená jízdní policie, obrněný transportér, policejní stříkačka. Pokud čekáte antiorganizované tlupy anarchistů - pak vás musím zklamat, žádní takoví zde nebyli. Zato zhruba stovka brňáků, někteří z nich přišli protestovat, jiní se ze zvědavosti podívat, jiní čekali, až zase začne jezdit hromadná doprava, která byla kvůli neonacistům po několik hodin částečně mimo provoz.
Nejprve začalo obligátní dohadování se o tom, kdo kde může či nemůže stát, které na tak významném místě však převzali "profesionálové", mile se usmívající bestie v reflexních vestičkách z antikonfliktního týmu (14 000 i více čistého na měsíc + tučné příplatky za "zásahy", to vše po exklusivním týdenním školení na základě vlastní žádosti). Záběry, kdy dva mladé komunisty obklopilo zhruba dvacet těžkooděnců, působí opravdu velmi komicky. Po dlouhém handrkování jsme se pod záplavou milých slov stahovali k budově pošty za ostatními.
Čekání se protahovalo, někteří účastníci spontáního a nikým neorganizovaného protestu marně hledali nějaké veřejné záchody, které neměly kvůli pochodu neonacistů zavřeno (asi aby tam nějaký neonacista nezaútočil na záchodovou mísu, protože je černá) a přilehlá trafika, kde na rozdíl od toaletářek pochopili, jak se dělá byznys, trhala rekordy v tržbách za balenou vodu a cigarety.
"Co tam ten Vandas furt žvaní?", ptali se mnozí, protože čekání na neonacisty se táhlo již dobré dvě hodiny. Ale pak to přišlo, dorazil ještě jeden kordon těžkooděnců, stříkačka zapla maják, koně zařehtali a i z výfuku obrněného transportéru se vyvalil dým. A hle, za zatáčkou se objevil "bobek" sotva dvou set neonacistů s červenobílými vlajkami, které z dálky připomínaly spíše vlajky příznivců polského fotbalu. Někdo ze strany "protidemonstrantů" se pokoušel začít skandovat antifašistická hesla, já se však pokoušel zadržet smích, který ve mě vzbuzovalo "ono něco", kvůli čemu bylo v ulicích Brna několik desítek zásahových jednotek, pohybujících se v kolonách policejních antonů, kvůli čemu nejezdila hromadná doprava, bylo uzavřené jedno z nejfrekventovanějších náměstí v Brně, na hodinu se dokonce zastavila i vlaková doprava a byly zavřené obchody, hospody i záchody, zabedněné výlohy.
Pokud si dobře pamatuji na demonstraci KSM za socialismus, kde byl zhruba stejný počet účastníků, tak "policejní doprovod" tvořili čtyři policisté - nekosmonauti - a akci přišel narušit pouze pomatenec Šinágl se svými čtyřmi souvěrci, které sehnal po mohutné mobilizaci. Tak se ptám, jestli ten cirkus okolo onoho slavného pochodu nebyla spíše reklama, kterou si soukmenovci z Dělnické strany domluvili u svých "kamaraden" u Policie a kterou jsme my všichni zaplatili z našich daní.
Stále se ale najdou tací, kteří srovnávají neonacisty a komunisty. Po této zkušenosti, pokud někdo prohlásí, že neonacisté a komunisté je jedno a to samé, tak nemá opravdu všech pět pohromadě.

Ať žije první máj!

Jakub Holas

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .