header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Společné prohlášení 21 komunistických stran z EU k volbám

Pracující, samostatně výdělečně činní, drobní zemědělci, ženy, mladí, vyzýváme vás, abyste pro evropské volby v roce 2009 spojili vaše hlasy s našimi. Komunisté, radikálové, dělničtí a rolničtí odboráři, radikálové mírového hnutí, ženského hnutí, hnutí mladých, hnutí za demokratická práva, všeobecné svobody, mezinárodní solidaritu, radikálové hnutí proti hrozbám EU a NATO. Sdílíme vizi společnosti bez vykořisťování člověka člověkem, bez chudoby, sociální nespravedlnosti a imperialistických válek. Spojíme se v této kampani za Evropu prosperity pro lid, míru, společenských a demokratických práv, Evropu bez Evropské unie kapitálu a války.

Znáte nás, můžete nám dát důvěru. Setkali jsme se ve společných bojích: ve stávkách a mobilizacích proti Lisabonské strategii, za zaměstnání s plnými právy, proti privatizaci veřejných služeb, za veřejné a bezplatné vzdělání a zdravotní péči, proti imperialistickým válkám a okupaci Palestiny, Iráku, Afganistanu a Jugoslávie. V bojích na obranu demokratických svobod a práv imigrantů. Stáli jsme ruku v ruce na demonstracích mládeže a studentstva, na mobilizacích zemědělců. Řekli jsme NE nové reakcionářské smlouvě z Lisabonu, protilidovým dohodám z Maastrichtu, Amsterodamu a Nice. Bojovali jsme za vítězství NE v referendech, jež se konala v Irsku, Holandsku a Francii o Evropské ústavě.

Říkali jsme vám pravdu o ekonomické krizi. Její kořeny leží v akumulaci bohatství do rukou hrstky a v nehorázném vykořisťování mnoha těch, kteří jsou odsouzeni k bídě, nejistotě, nedůvěře. Skutečným řešením pro lidi je čelit jejich příčinám - honbě za ziskem, samotnému kapitalizmu a ne jakési formě jeho řízení. Nepřijímejte účet za krizi; nejste za ni zodpovědní. Bojujte za vše, co vám patří, za uspokojení vašich potřeb s vaším měřítkem společenského pokroku, za to, že se nevrátí minulost. Nečekejte řešení od EU, je součástí problému, má řešení, která slouží jen oligarchii.

EU je volbou západoevropského kapitálu, plutokracie každého členského státu. Prosazuje opatření ve prospěch monopolů, koncentrace kapitálu. Její přirozeností je nepřátelství vůči pracujícím a národům. Je posilováno zbrojení, autoritářství, státní represe.

Ve jménu "modernizace", "konkurenceschopnosti", "flexibility" zesilují útoky na práva odborů a pracujících. Právo na stávku je porušováno, stejně jako další odborářské svobody. Pracovní týden je stejně jako mzdy zkracován pod záminkou krize, aby byla ochráněna ziskovost kapitálu. Pravděpodobnou vyhlídkou pracujících je práce bez práv až do smrti. Pro práva pracujících je vytvořena děsivá úprava s rostoucím počtem denních pracovních hodin s pětašedesátihodinovým pracovním týdnem, spolu s nízkou zaměstnaností, nezaměstnaností, nejistotou. S údery mzdám, penzím, se zvyšujícím se penzijním věkem, dělením pracovní doby na aktivní a neaktivní, s růstem cen, s množením pracovních úrazů. Se vzdáním se systémů vzdělávání, zdravotních a sociálních služeb velkému kapitálu. S mizením malých a středních rolníků ve prospěch velkozemědělců a monopolů. S růstem státních represí, růstem antikomunizmu, rasizmu, xenofobie. Prvními oběťmi sílícího vykořisťování, rostoucí represe jsou mladí lidé, ženy a dělníci-imigranti.

Evropská unie je pilířem nového imperialistického řádu, kapitalistické globalizace. Podporuje masakrování Palestinců Izraelem, aktivně se podílí na agresivních plánech proti národům celého světa, především proti zemím Středomoří, Afriky, Středního východu a Latinské Ameriky. V závodech ve zbrojení, v postavení "protiraketového štítu", v návratu dogmatu prvního jaderného úderu je vinna spolu s USA a NATO. Militarizmus je základem její struktury, nezbytným doplňkem Společné zahraniční a bezpečnostní politiky.

Tento vývoj ospravedlňuje síly, které odporovaly Maastrichtské smlouvě i smlouvám z Amsterdamu a Nice. Které řekly NE Evropské měnové unii, Schengenu a Prümské smlouvě. Ospravedlňuje všechny ty, kteří dnes bojují proti Evropské unii velkokapitálu. Včera jsme nebyli sami; dnes je nás ještě víc. Tři národy odmítly "Euroústavu", Lisabonskou smlouvu, tisíce pracujících a mladých lidí napříč Evropou bojují proti politice EU. Komunistické strany, jiná radikální lidová hnutí a síly významně přispívají k tomuto boji. Nepodrobíme se ideologickému terorizmu. Bojovali jsme za posílení opozice národů vůči EU, abychom udrželi naživu naději na lepší budoucnost.

Dnes jsou jasné výsledky politiky, jakou EU prosazuje od svého založení. Bez odmítnutí Maastrichtu a "čtyř svobod", ustavených pro kapitál ("svoboda pohybu" kapitálu, komodit, služeb a pracovní síly) není prolidových řešení. Pracující získali zkušenosti. Vidíte pravicové a středové vlády, vlády sociálních demokratů a levého středu, vlády "velké aliance", které se drží politiky, mezi níž není valných rozdílů. Vyzýváme vás, před eurovolbami, abyste nevěřili těmto silám, které uskutečňovaly protilidovou politiku, které podporují EU kapitálu a války nebo v ní nemají jasnou pozici.

Budoucnost národů nemá být založena na institucionálním posilování EU ?Evropskou ústavou" či nějakou jinou smlouvou. Touha národů po míru není slučitelná s posilováním společné zahraniční a bezpečnostní politiky, evropské politiky bezpečnosti a obrany, zesilování imperialistických intervencí.

Práva pracujících nemají nic společného s dovršením jednotného vnitřního trhu, uspíšení Lisabonské smlouvy, Bolkesteinovy směrnice, flexikurity, společné zemědělské politiky.

Demokratické a radikální tradice, občanské svobody jsou v naprostém rozporu s posilováním území svobody, bezpečnosti a spravedlnosti, posilováním represivního mechanizmu pod záminkou ?teroristické hrozby"; s persekucemi a vězněním komunistů a dalších radikálů, s rehabilitací nacizmu-fašismu a s nepřijatelnou situací pokud jde o neobčany v Litvě, Estonsku a na Slovensku.

Pro národy existuje alternativa. Boje národů dávají vyhlídku na jinou Evropu, Evropu prosperity pro lid, společenského pokroku, demokratických práv, míru a socializmu. Ztráta perspektivy, rozpory, potíže, jímž je vystavena EU, jsou pozitivními faktory. Je ve prospěch pracujících posilovat proud všelidové opozice vůči protilidové a nehumánní politice EU, všelidové NE Evropské unii jako takové.

Takto se každodenní boj na obranu a rozšíření sociálních a demokratických práv stane účinnějším. Možnost skutečně alternativního řešení se přiblíží rozchodem s kapitalistickou unifikací a s výhledem na socializmus na obzoru.                           

Bojujte s námi za:

-         patřičnou stálou jistou práci s plnými právy. Za skutečné navýšení mezd a penzí.

-         to, aby se národy staly vlastníky zdrojů bohatství a strategických sektorů ekonomiky svých zemí.

-         bezplatnou veřejnou zdravotní péči a systémy sociálního zabezpečení. Za snížení věku odchodu do důchodu a za skutečné navýšení penzí. Za dokonalejší bezplatné jednotné vzdělání pro všechny.

-         plná práva pracujících-imigrantů.

-         podporu drobných a středních zemědělců a potravinovou bezpečnost. Za skutečnou ochranu životního prostředí, jež je obětováno ziskům velkokapitálu.

-         právo každého člověka zvolit si vlastní cestu rozvoje. Toto právo obsahuje právo vystoupení z Evropské měnové unie, Evropské unie a NATO a stejně tak možnost socializmu.

-         mír, odstranění všech vojenských základen USA a NATO a zrušení NATO a evropské armády. Za návrat všech vojenských sil z imperialistických misí v cizině.

-         solidaritu se všemi bojujícími národy. Za nezávislý Palestinský stát s Východním Jeruzalémem jako hlavním městem. Za spravedlivé řešení kyperského problému. Za obranu socialistické Kuby, zrušení společné pozice EU vůči ní.

Hlasujte pro radikální kandidátky, které v každé zemi podporujeme.

Oslabujte síly, které podporují a brání EU- posilujte své řady.

NE EU monopolů a militarizmu.

Za Evropu prosperity lidu, míru, sociální spravedlnosti a demokratických práv, socializmu.

21 komunistických stran z členských zemí EU

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .