header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Mexická chřipka - velký byznys pro farmaceutické giganty

prebytek.jpgTzv. prasečí chřipka se šíří Mexikem a korporativní masmédia šíří globalizovanou paniku mezi obyvatelstvem i na akciových trzích, které v obavách z uzavření státních hranic a omezení globálních obchodních a ekonomických aktivit zaznamenávají značné ztráty na světových burzách. Velké zisky registrují pouze farmaceutické monopoly, zejména manažeři a akcionáři dvou nadnárodních společností: švýcarské ROCHE a britské GlaxoSmithKline , produkující protichřipková farmaka, která hromadně nakupují v těchto dnech vlády většiny států světa. ROCHE produkuje neblaze proslulý lék Tamiflu a Glaxo lék Relenza. Zatímco tituly jiných odvětví na všech burzách padají, akcie obou strmě stoupají. Rychle se zvyšuje i hodnota akcií kalifornské farmaceutické společnosti Gilead (Tamiflu), jejímž jedním z hlavních akcionářů je exministr války USA Donald Rumsfeld, a australské společnosti Biota (Relenza) .

Slaví i další nadnárodní společnosti, kterým se podařilo uzavřít kontrakty na dodávky léků se Světovou zdravotnickou organizací (WHO). Francouzská Sanofi Aventis která počátkem března oznámila otevření nového výrobního závodu právě v Mexiku, kde bude produkovat vakcínu proti pandemickým chřipkovým onemocněním, americká společnost Baxter , jež se nedávno proslavila prodejem protichřipkových vakcín kontaminovaných virem ptačí chřipky do 18 zemí včetně ČR a švýcarská Novartis .

Hybridní virus tzv. prasečí chřipky je natolik podivný, že vyvolává pochybnosti o svém přirozeném původu. Není vůbec jednoduché najít proti němu účinnou vakcínu. Vědci z Centra kontroly nemocí v americké Atlantě, hlavní epidemiologické instituce v USA, oznámili, že tento virový kmen obsahuje jedinečnou kombinaci, s níž se nikdy dříve nesetkali. Jde o genetické spojení dvou rozdílných virů tzv. prasečí chřipky (jeden má původ v Severní Americe a druhý v Eurasii), dále známého viru ptačí chřipky a chřipky lidské. Tak zvláštní genetický sortiment vyvolává pochybnosti o přírodním původu nového superviru . V posledních letech se vytvářením podobných virových hybridů zabývají mnohá nejvyspělejší světová vědecká střediska epidemiologického výzkumu, zejména v USA. V roce 2005 vědci z již uvedeného centra v Atlantě vytvořili umělý pandemický virus kombinací viru ptačí chřipky s virem normální lidské chřipky. Totéž se podařilo realizovat i vědcům společnosti Baxter . Jde vesměs o velmi nebezpečné experimenty, které jsou ale nezbytné pro výzkum způsobů nákazy a produkce vakcín.

Analogické pokusy s vytvářením virových hybridů, ovšem s úplně jinými cíli - především vedení bakteriologických válek, realizují vojenské laboratoře lékařského institutu infekčních nemocí Amerických pozemních sil (USAMRIID) ve Fort Detrick ve státě Maryland. Antrax, který byl použit k teroristické akci v roce 2001 k zavraždění senátorů a politiků požadujících skutečné vyšetření atentátu 11. září 2001, pocházel právě z této laboratoře.

Vlády většiny států světa v očekávání objevu nové vakcíny proti tzv. prasečí chřipce se kromě zabezpečování méně účinnými léky Tamiflu a Relenza připravují na nejhorší. Zvláště pak USA, které se nacházejí nejblíže ohnisku vzniku nákazy. V USA by v případě nebezpečí pandemického šíření tzv. prasečí chřipky měly, podle plánů připravených pro ptačí chřipku, zasáhnout pozemní síly americké armády, nahnat třeba i násilím do karantény všechny občany zasažené infekcí a zabezpečit veřejný pořádek. Na základě směrnic Národní strategie pro boj s chřipkovou pandemií vypracovaných prezidentskou administrativou v roce 2005 zpracoval Pentagon v srpnu 2006 Realizační plán . V něm se uvádí: S cílem blokovat šíření viru, může být ministerstvo obrany vyzváno k pomoci civilním institucím, aby zajistilo izolaci a karanténu jednotlivců nebo skupin občanů, a to i v případě jejich odporu, a k obnovení veřejného pořádku v případě nepokojů. Celé pozadí vzniku viru tzv. prasečí chřipky a šíření globalizované paniky náleží zřejmě do kategorie celé řady podobných kamufláží typu války se světovým terorismem, určených ke krytí podstat prohlubování všeobecné krize kapitalismu, ze které mu zbylo jen jediné východisko: další války a kolonizace zemí vlastnících zdroje surovin.

Karel KLUZ

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .