header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Výročí porážky pravicového puče ve Venezuele

Dne 13. dubna 2002 získala revoluce, která už byla ve Venezuele v chodu, pečeť revoluce socialistické a protiimperialistické a její smysl a směr začaly být jasnější, řekl prezident Hugo Rafael Chávez Frías během aktu u příležitosti VII. výročí Dne záchrany a národní důstojnosti. 13. dubna se musí přestřihnout mnoho inauguračních pásek a mnoho věcí se musí uvést na své svaté místo, protože v tento den skutečně začala ve Venezuele protiimperialistická a socialistická revoluce, uvedl Chávez v projevu v kasárnách Cipriano de Castro na caracaském sídlišti 23. ledna . Zdůraznil historický význam oněch dnů, protože jsem zde, sedm let ode dne, kdy se severoamerické impérium, jeho spojenci ve světě a lokajové venezuelské buržoazie, vykřikujíce do čtyř světových stran nenávist, pokusili zastavit revoluční sílu, jež už byla cítit, která začala otřásat celou Latinskou Amerikou. Ale ztroskotali a dnes je na celém tomto kontinentě v chodu skutečná sociální, politická a ekonomická revoluce, zahájená v bolívarské Venezuele.

Prezident vzdal hold těm, kdož padli dne 11. dubna 2002 rukama záškodníků a městské policie, kteří pod velením opozičníků připravovali státní převrat, rozehnali legálně ustavené orgány státní moci, porušujíce tak Národní ústavu schválenou samotným lidem v historickém referendu. Někdo označil onen den za datum mé smrti, ale Bůh, lid a jeho vojáci nechtěli, aby se tak stalo. Nyní jsem silnější, plný života jako nikdy předtím, odhodlán pracovat na počest padlých ve dnech 11., 12. a 13. dubna, oněch mužů a žen, kteří položili své životy bráníce můj, protože smečka plná buržoazní nenávisti vytáhla proti mně s cílem mě zlikvidovat. Ale tam, na Puente Llaguno, stál lid. Ty, co tam zemřeli, mám ve svém srdci a budu žít pro ně a za ně pro venezuelskou Revoluci až do posledního okamžiku.

Na památku těchto padlých vydal Chávez výzvu k představitelům veřejné lidové moci, k národním bolívarským ozbrojeným silám a ke všemu venezuelskému lidu: Chraňme, čeho jsme dosáhli! Už jsem to řekl z Balkonu lidu 15. února po velkém vítězství v referendu. Zahájili jsme tento cyklus uprostřed velké světové krize, za výjimečné situace. Proto žádám, abychom se denně víc a víc věnovali naší věci, abychom se zcela zaměřili na naše úkoly, každodenní boj, abychom upevnili, konsolidovali, co jsme vydobyli: sociální, ekonomickou a politickou revoluci, rozsévajíce a posilujíce nové hodnoty lidství, skutečného křesťanství, protože jen cestou socialismu budeme mít naši vlast.

Nakonec podle agentury Agencia Bolivariana de Notícias zdůraznil, že význam 13. dubna, jak bude plynout čas, poroste z hlediska venezuelských i světových dějin a povede ke zformování a uvedení do života Národní bolívarské milice, což není nic jiného, než lid ve zbrani, připravený bránit socialistickou bolívarskou revoluci .

Horák, HaNo

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .