header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Josef Fousek - 70

V záplavě každodenních zpráv všeho druhu, bohužel občas zapadnou ty, které nejsou pro naše média příliš zajímavá. I proto je třeba vůbec nepostřehneme, jelikož je jim vyhrazeno místo až někde v pozadí a to ještě v tom lepším případě. Nejde totiž o informaci ve stylu kde, kdo, kdy, jak, s kým, případně za kolik nebo tak nějak podobně. A přece jde o zprávu důležitou, aspoň pro ty z nás, kteří se nevyžíváme ve sledování bulváru a vůbec nejrůznějších povrchních senzací. Právě v lavinách zpráv tohoto typu by mohla docela zapadnout informace o tom, že se textař, fotograf, spisovatel, hudebník, milovník cestování, ale v prvé řadě člověk širokého srdce, vlídného úsměvu a stálého optimismu Josef Fousek dožívá 70 let (12.3.2009). Mladá generace ho možná ani nezná a je to především pro ni škoda. Josef Fousek totiž patří k těm známým osobnostem, moderně řečeno celebritám, které když promluví má jejich sdělení a je lhostejno na jaké téma, hlavu a patu, má myšlenku, moudrost a často i vtip. Tento dar nemá každý. A ne každý kdo jej má s ním umí vhodně nakládat.

Josef Fousek nepatřil nikdy a nepatří ani dnes k těm osobnostem, které si libují na prvních stranách časopisů nebo v hlavních vysílacích časech televizí a rádií. On se nikam vnucovat nemusí. Na rozdíl od mnohých jiných, nebudu je jmenovat, ať si každý doplní jména sám. Dokáže totiž vždy zaujmout neuvěřitelným životním nadhledem, přirozeným optimismem a má i silné charisma. Navíc skutečně dokáže svůj všestranný talent využít k tomu, aby jej tak nějak vhodně rozdělil mezi několik různorodých činností. Málokdo ví, že je známý i jako fotograf, má na kontě řadu úspěšných výstav, napsal několik knih, také velmi dobře přijatých čtenáři, umí napsat písňový text na aktuální téma prošpikovaný poučením a zároveň i humorem. Josef Fousek je tedy v souhrnu i jakýmsi filosofem všedního života. Svůj talent výrazně uplatnil v dlouholetém vystupování v Semaforu ve skupině Miloslava Šimka. Dlouhá léta se ale také živil jako dělník, což nikdy netajil, naopak je na to hrdý. Proč taky, za poctivou práci se přece nikdo stydět nemusí, i když to v dnešní době není atraktivní právě toto připomínat. Mnozí ?umělci" by se za tuto svoji minulost styděli a dokázali ji často i tvrdošíjně zatloukat. Josef Fousek žije stále naplno. Neustále je velmi aktivní, píše, skládá, koncertuje, cestuje, dělí se o své životní zkušenosti s každým kdo umí a dokáže naslouchat.

Jeho životní postoje a názory dobře ilustrují následující věty, které napsal v jednom ze svých nejnovějších článků: ?Nenechme si napovídat!Mysleme vlastní hlavou a naučme se říkat Ne!Moudrým vzdejme úctu a hloupým se vyhněme!Jsme každý pouhým zrnkem písku v poušti lidské pomíjivosti!Pokora není zbabělost, ba právě naopak! K životu stačí nemít hlad, nemít žízeň, mít rád svou rodinu, neubližovat a zastat se těch, kterým se ubližuje." ?A politiky prosím: Překousněte v sobě svou ješitnost, udělejte dobré gesto a podejte si vzájemně ruce v zájmu nás, kterým říkáte - lidi. S příchodem moci se právě na lidi, ač právě oni vás vynesli na výšiny kariér zapomíná a pýcha předchází pád." Z jeho tvorby hudební bych uvedl jediný příklad, hovořící za vše. Až uslyšíte z rádia skladu Až mě andělé (hraje se poměrně často, někdy dokonce i v ryze komerčních rádiích) v nezaměnitelném podání Petra Spáleného, nemusíte napříště hádat kdo že napsal tento nesmírně silný text. Josef Fousek, který ale bývá mnohem častěji jmenován prostě a přirozeně Pepa Fousek došel na své dosavadní životní cestě dne 12. března 2009 ke svým 70. narozeninám. Myslím, že by pro mnoho lidí tato informace mohla být zajímavější než ta ve smyslu kde, kdo, kdy, jak, s kým a případně za kolik. Pepa Fousek si gratulaci k životnímu jubileu třeba i tímto způsobem určitě zaslouží.

M. Pařízek

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .