header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Lavina připravená přetavit Bolívii

Statisíce indiánů, venkovanů, dělníků a mládeže vyjádřily podporu nové bolivijské ústavě, kterou prezident Evo Morales vyhlásil 7. února 2009 ve městě El Alto, ležícím ve více než 4000 m n. m. v lapazském regionu. Transparenty, národní vlajky a aymarské (indiánské) standardy vybarvily pochod sociálních lidových hnutí, která zdravila svého prezidenta. Toto je lavina, řekl jeden z účastníků, horník Miguel Alpaza, lavina připravená přetavit Bolívii. Už nikdy nebude moci severoamerický velvyslanec měnit ministry, prohlásil podle bolivijských agentur Morales. Podle jeho slov měli představitelé Washingtonu v minulých obdobích dokonce moc kontrolovat letecký provoz na základně Chapare v departamenru Cochabamba.

Proto nová ústava zakazuje existenci zahraničních vojenských zařízení na území Bolívie. Ústava také zaručuje znárodnění ložisek nerostného bohatství, které byly dodávány nadnárodním společnostem. Žádná nová vláda nebude moci zprivatizovat, co patří Bolivijcům, poznamenal prezident.

Druhá nezávislost

Pro Moralese vyhlášení nové ústavy zahajuje éru druhé a skutečné nezávislosti Bolívie. Její antiimperialistické a antineoliberální znění vyvolává odpor ze strany sektorů zaprodávajících vlast a sledujících právě uvedené doktríny, upozornil vůdce Hnutí k socialismu, když mluvil o pomluvách a manipulacích rozpoutaných proti textu ústavy. Lhali, když mluvili o útoku na soukromé vlastnictví, autonomiích a útisku náboženství, to vše s cílem zmýlit lidi a připravit vítězství pro NE v referendu, které se konalo 25. ledna.

Morales před shromážděním k podpoře nové ústavy oznámil zrození nového mnohonárodního a svrchovaného státu, zaručujícího rovnost pro všechny jeho občany. Před vámi vyhlašuji novou politickou ústavu státu, ne jako dříve, kdy uzavřeni mezi čtyřmi stěnami oligarchové daného období schvalovali základní zákon této země, vždy upravený pro jejich úzké zájmy.

Odvaha a neústupnost

Prezident připomněl boje o nezávislost zahájené v 18. století vůdcem Tupac Kabanem, který pocházel z komun původního obyvatelstva. Po něm se dostávali k moci vojáci, náboženští představitelé a lídři různých společenských organizací. Jen díky odvaze a neústupnosti generací Bolivijců můžeme mít dnes tuto ústavu, završil hrdý prezident.

HaNo, Vladimír HORÁK

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .