header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Nemělo by zapadnout

Před několika dny se v Praze uskutečnila konference mládeže z českých krajů. Jakkoliv jsem podobných akcí zažil již více, musím ocenit skutečnost, že často tak obvyklé skuhrání na téma "starých" soudruhů, kteří nás "mladé" nepustí k práci zastupitelů či v aparátu strany, zaznělo jen okrajově. Stejně tak časté výzvy k tomu, aby NĚKDO udělal NĚCO, nahradilo konstruktivnější pojetí, abychom MY, členové strany, činili změny.

Bohužel méně již bylo konkrétních návrhů na to, CO činit a JAK, což je ale z logiky věci celkem pochopitelné, a navíc i v tomto směru jsem měl možnost pozorovat pozitivní posun u řečníků na tribuně a především při neformálních rozhovorech s členy naší strany a sympatizanty během přestávek, kdy se ukázalo, že některým účastníkům konference nescházely ani tak myšlenky, jako spíše odvaha promluvit veřejně před plným sálem. Nechci však čtenáře unavovat obecnými úvahami.

Naopak bych chtěl připomenout konkrétní myšlenku, kterou z tribuny prezentoval ve svém projevu místopředseda ÚV KSČM s. Leo Luzar. Jde o projekt vnitrostranického informačního systému, který by ve svém důsledku mohl přinést pozitivní změny v zaběhlých schématech práce strany, a osobně bych jeho důležitý přínos viděl v dalším rozšíření vnitrostranické demokracie, neboť prostřednictvím tohoto informačního systému by měl mít každý z členů strany přístup k informacím, dnes dohledatelným víceméně jen v Haló novinách, což ale není optimální, hledá-li někdo něco konkrétního.

Domnívám se, že tato myšlenka s. Luzara by neměla zapadnout a rozhodně by se s ní mělo dál pracovat, neboť výsledky mohou být minimálně zajímavé a osobně soudím, že pozitivní. Za svou osobu tedy přeji s. Luzarovi mnoho zdaru. Výše zmíněný příklad je dokumentací toho, že si v rámci strany začínáme uvědomovat současné technické možnosti výpočetní techniky i internetu. V tomto směru zatím nejsou příliš na úrovni ani ostatní politické strany a tak včasné podchycení nabízejících se možností by nám umožnilo být na špici, což je pro nás důležité v momentu, kdy nemáme příliš prostoru propagovat své názory prostřednictvím tradičních medií.

Řečeno stručně a srozumitelně: Dokázat sdílet informace uvnitř strany a rovněž je dokázat s pomocí moderních technologií efektivně sdělovat veřejnosti, je jedním z podstatných úkolů, kterému bychom se měli v současné době věnovat. Touto poznámkou jsem chtěl jen stručně upozornit na to, co osobně pokládám za podstatné, ale věřím, že hlubšího rozpracování dosáhnou i ostatní návrhy a myšlenky, které byly na konferenci zmíněny.

Jan Vitvar, Komise mládeže Pražské rady KSČM

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .