header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Setkání jihomoravských členů KSM

Pod názvem KSMáci v Ivanovicích se uskutečnila schůzka členů Komunistického svazu mládeže na Jižní Moravě. Program setkání byl nabitý, začátek byl v pátek 12. 12. 2008, kdy se na nádraží v Ivanovicích začali scházet první účastníci. Byl prostor pro přátelskou diskusi a výměnu názorů a zkušeností mezi účastníky setkání, v průběhu víkendu proběhlo několik workshopů věnovaných převážně tomu, jakým způsobem organizovat jednoduché politické akce typu petiční stánek, beseda či kinoklub. V neděli jsme se vydali i na výlet do blízkého okolí za památnými místy komunistického a dělnického hnutí Vyškovska. Jediné, co se nám oproti původnímu plánu nepodařilo realizovat byla ranní rozcvička, důvody nechť  si každý čtenář domyslí. Hlavním bodem programu však byla mimořádná schůze Jihomoravské oblastní rady Komunistického svazu mládeže.

Jejím cílem bylo zhodnotit činnost KSM na Jižní Moravě v uplynulém období, zanalyzovat stav po rozpuštění KSM ministerstvem vnitra, zaujmout stanovisko k založení SMKČ a k proběhlé tzv. ústřední radě KSM a zakládajícímu sjezdu SMKČ, zhodnotit možná východiska ve vztahu KSM k SMKČ. Dalším cílem bylo vytvořit rámcový plán práce KSM na Jižní Moravě pro první pololetí 2009 a stanovit úkoly a cíle organizace. Reagovala tak především na odštěpení části vedení a členské základny KSM. Po shrnutí proběhlých aktivit, mezi kterými dominovaly hlavně akce proti umístění vojenské základny USA na území ČR a petiční akce proti ratifikaci Lisabonské smlouvy přišel na přetřes SMKČ. Probíhající mediální kampaň přiživovaná antikomunisty a nepřáteli KSM zdeformovala a pokřivila skutečný stav věcí. Ten je takový, že Komunistický svaz mládeže pozbyl status občanského sdružení.

Tento fakt však nemá žádný vliv na jeho legálnost nebo nelegálnost jako takovou. Nelze zaměňovat občanské sdružení s organizací jako takovou. Skutečný stav je tedy nahony vzdálen vytvářenému obrazu, že Komunistický svaz mládeže jako takový není legální organizací, že se nemůžeme scházet a nemůžeme pokračovat v naší činnosti.

Této deformace využil David Pazdera, zjevně motivovaný svými osobními a kariéristickými ambicemi uvnitř komunistického hnutí. V první fázi rozvinul pomlouvačnou a na lžích založenou kampaň, namířenou proti některým členům KSM, jejímž cílem bylo dezinformovat členskou základnu a takto motivovat jednotlivé členy k podpoře založení občanského sdružení s názvem "Svaz mladých komunistů Československa", obdobně vznikly i další organizace s názvy "Svaz mladých komunistů České republiky" či dříve "Komunistické hnutí mládeže". Založením SMKČ se David Pazdera pokusil především obejít řádně zvolené orgány Komunistického svazu mládeže a převzít řídící funkce v organizaci, či do nich dosadit ty, kteří nekriticky přijímají a realizují jeho názory.

 Toto "sebeprohlášení se" za ÚR KSM je jednoznačnou manipulací, jejímž účelem je vytvořit lživý obraz, že závěry tohoto setkání jsou relevantní pro KSM. Podmínky tohoto podniku totiž rozhodně neodpovídaly tomu, jakým způsobem má být svolávána ÚR KSM, za jakých podmínek může rozhodovat a v jakých otázkách může rozhodovat. David Pazdera, který byl odpovědný za vypracování usnesení posledního sjezdu KSM, toto usnesení záměrně nevypracoval nebo nijak nerozšířil mezi členy KSM. Toho následně využil ve zfalšování počtu členů ÚR, zvolených sjezdem tak, aby jeho tzv. ústřední rada mohla být usnášeníschopná. Současně na základě informací nám poskytnutých byl za hlasujícího zástupce uveden člen ÚRRK, který dle stanov nemůže v rámci KSM vykonávat žádné další volené funkce. Další zástupce měl problém ten, že ten, koho zastupoval, o tom nevěděl. Toto jsou jen namátkou zjištěná závažná pochybení a existenci dalších lze předpokládat.

Tajemník KSM zjevně tato pochybení maskoval z důvodu své osobní angažovanosti na založení SMKČ. Rovněž i mnohé otázky, které řešila tato usnášení neschopná a pokoutně svolaná ÚR, jí nenáležely a ani o nich nemohla rozhodvat. Jedná se především o změnu předsednictva KSM a tzv. dobrovolnou inkluzi KSM do SMKČ a absolutní podřízení se orgánům SMKČ. O těchto otázkách může rozhodovat pouze sjezd KSM.

Pro celý tento podnik bylo charakteristické vyložené lhaní Davida Pazdery členům KSM, zastrašování těch, kteří vyjádřili nesouhlas se založením SMKČ, pomluvy, útoky, výhružky, vydírání, podplácení funkcemi. Za příklad lze uvést i obviňování funkcionářů KSM z kriminální činnosti. Diskuse ohledně Davida Pazdery se nesla ve velice ostrém duchu. Není se také čemu divit, když se jednotliví členové KSM postupně jeden od druhého dozvídali, kde a koho tato karikatura špinila. O soudruhovi, u něhož víkendová akce proběhla např. prohlašoval, že se pohádal se svojí přítelkyní a že se rozešli. Skutečnost však je taková, že se nerozhádali, žijí nadále ve společné domácnosti, ale hlavně spolu čekají nového malého komunistu. Také když se dozvěděl pravdu ohledně SMKČ, do kterého byl podvodně "zverbován" pološíleným a prý i silně zapáchajícím Davidem Pazderou, rozhodl se v průběhu následujícího týdne z této organizace vystoupit.

Další informace budily spíše pobavení, zejména pokud jde o lži od Jiřího Hráčka, které začal rozesílat poté, co ho krajská rada KSČM nezvolila do funkce manažera mládeže či o jeho "navazování spolupráce" s NBS ČS na jimi pořádané výstavě o Zapatistech, kde začal obcházet kolemjdoucí, kteří neměli s akcí vůbec nic společného, a každému se představil a dodal, že je z KSM. Dobré jméno mladých komunistů v KSČM ve městě Brně bylo také výrazně ohroženo např. i nepříliš slavným působením Davida Pazdery ve funkci předsedy základní organizace KSČM, kdy téměř rok nebyl schopen svolat jedinou schůzi ZO, ačkoli má povinnost toto činit min. čtyřikrát do roka, nekomunikuje se členy ZO a ztratil dokumentaci ZO. Tato neschopnost Davida Pazdery ovšem vrhá špatné světlo na mladé komunisty v Brně jako celek.

Otázky ohledně SMKČ však nebyly tím jediným, co se v Ivanovicích řešilo. Především zde byl vytvořen a schválen i rámcový plán práce Jihomoravské oblastní rady KSM. Co tedy můžeme v prvním pololetí roku 2009 očekávat za aktivity? Petiční a protestní akce, více možností pro mládež seznámit se s námi a naším programem nejen prostřednictvím besed a podobných akcí, ale i prostřednictvím internetu, větší otevřenost KSM vůči zatím politicky pasivní mládeži (a to především dělnické a učňovské), více informací o KSM, kulturní a vzdělávací akce a větší spolupráci s dalšími organizacemi působícími na území Jihomoravského kraje, především pak aktivní práce v rámci struktur KSČM. Závěrem bylo konstatováno, že Jihomoravští členové KSM nadále respektují usnesení 8. sjezdu KSM, ve kterých KSM ujistil všechny své členy a stoupence, že navzdory zákazům a perzekucím neustupuje od svého boje za zájmy většiny mladé generace - obyčejných studentů, učňů, mladých pracujících a nezaměstnaných - a za socialismus. A že toto usnesení budou konkrétní prací uvádět aktivně v život nejen v Jihomoravském kraji. I přes to, jaký charakter má SMKČ nebude KSM usilovat o izolaci SMKČ, naopak budou realizovány konkrétní kroky směrem k vytvoření akční spolupráce i s touto organizací. Se členy SMKČ, jakož i ostatních podobně založených organizací, však nelze nadále počítat jako se členy Komunistického svazu mládeže.

Jakub Holas

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .