header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Válka proti teroru je pouze trik vlády USA

Významný spekulant na finančních trzích a dravý investor George Soros, který nikterak neskrývá svou velkou zášť vůči prezidentu USA Georgi Bushovi mladšímu, poskytl maďarskému deníku Metro exkluzivní rozhovor. Uveřejňujeme jej ve zkráceném znění. Jak vidíte současnou situaci v USA? Zmenšil se vliv Spojených států ve světě po 11. září? Vliv USA se dramaticky zmenšuje. Pokud chtějí obnovit ztracené pozice, budou muset na tom opravdu tvrdě pracovat. Doufám, že nový prezident spoustu věcí změní a nasměruje tuto zem jinam. Jedině tehdy mohou být USA opět silné.

- Po rozpadu SSSR zůstaly USA jedinou supervelmocí. Teď nám před očima roste Čína a opět hrozí bipolární svět.

Čína roste opravdu rychle. Poté, co USA ztratily svůj vliv v některých zemích, Čína tam naopak svůj vliv uplatnila, například v Africe. Historie nám ukazuje, že když se objevuje nová velmoc (např. Německo před první světovou válkou), tak to může vyvolat obrovský konflikt.

- Jak se tomu můžete vyhnout?

Musíme zařadit Čínu do systému. To ale hodně záleží na USA a dalších velkých zemích.

- Ve vaší nové knize píšete o tom, že dnešní svět čelí především dvěma klíčovým problémům: globálnímu oteplování a jaderným zbraním. Dá se to vyřešit?

Jsem si jistý, že tyto dva problémy jsou řešitelné.

- Jak si to představujete?

Co se týče globálního oteplování, můžeme udělat spoustu věcí. Je tu ale jedna věc, která je obzvláště důležitá: musíme vyřešit následky rostoucího spalování uhlí. Musíme tomu přizpůsobit náš ekonomický systém.

- Jak se díváte na tzv. válku USA proti teroru?

Tahle válka proti teroru je pouze trik americké vlády. Nikdo nedokáže říct, co to vlastně znamená, takže se ani nedá pořádně kritizovat. Výsledek snažení americké vlády je úplně opačný.?

- Každý ví, že jste proti prezidentu Bushovi.

Myslím, že byla obrovská chyba, že byl zvolen. To je důvod, proč tak podporuji organizace, které jsou proti Bushovi. Hodně lidí si už uvědomuje, jak se zmýlili, když mu dali svůj hlas.

- Jak se díváte na budoucnost EU?

Evropská integrace je dobrým příkladem toho, jak má vypadat mezinárodní spolupráce. EU se však samozřejmě musí dál rozvíjet. Chtěl bych proto pomáhat evropským politikům v zahraniční politice.

Dóra Mittelholcz

Metro Hungary, archiv

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .