header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Washingtonská schůzka

Fidel CastroNěkteré z vlád, které nás, soudě podle nedávných vyjádření, podporují, neopomenou podotknout, že tak činí, aby usnadnili přechod na Kubě. Přechod k čemu? Ke kapitalismu, jedinému systému, v nějž nábožně věří. Ani jediné slovo uznání pro lid, který téměř půl století, za krutých ekonomických sankcí a útoků hájí revoluční dílo, jež mu ve spojení s jeho morální silou a vlastenectvím dalo sílu vytrvat. Stejně tak opomíjejí, že poté, co se za obranu svrchovanosti a spravedlnosti položilo tolik životů a stála  takové oběti, není možné Kubě na protějším břehu nabízet kapitalismus.

Pomrkávají po Spojených státech a sní, že jim pomohou vyřešit jejich vlastní ekonomické problémy injekcemi pohádkových částek papírových bankovek do jejich kymácejících se ekonomik, které udržují nemravnou nerovnou obchodní výměnu s rozvojovými zeměmi.Jen tak lze zajistit mnohamilionové zisky Wall Streetu a bank Spojených států. Ani slovo o neobnovitelných zdrojích planety a ekologii. Nepožaduje se ukončení horečného zbrojení a zákaz možného a pravděpodobného nasazení zbraní hromadného ničení.     Nikdo z těch, kdo se zúčastní schůzky svolané narychlo současným prezidentem Spojených států, neřekl ani slovo o nepřítomnosti ostatních 150 států - většiny zemí Latinské Ameriky, Karibské oblasti, Afriky, Asie a Oceánie - potýkajících se se stejnými nebo horšími problémy, které tak nebudou mít právo říci, jak to navrhoval dočasný předseda Valného shromáždění Spojených národů Miguel d´Escoto, k mezinárodnímu finančnímu pořádku ani slovo.    

Zítra začíná ve Washingtonu schůzka G-20. Bush je nadšený. Prohlašuje, že od schůzky očekává nový mezinárodní finanční pořádek. Instituce, jež vzešly z Bretton Woods, musejí být transparentnější, zodpovědnější a efektivnější. To je to jediné, co připustí. Aby ukázal prosperitu Kuby v minulosti, hovořil o tom, že byla pokryta poli cukrové třtiny. Mimochodem, o tom, že se sklízela ručně a že nás impérium déle než půl století, v době, kdy se slovo socialismus v naší zemi ještě nevyslovovalo, i když ?Vlast nebo smrt? ano, obíralo o stanovenou kvótu, se nezmínil.     Mnozí sní o tom, že prostá výměna v čele vedení impéria ho učiní tolerantnějším a méně válkychtivým. Opovržení jeho současným vládcem vytváří iluze o pravděpodobné změně systému.    

Zatím neznáme nejniternější myšlenky občana, který převezma kormidlo, k těmto otázkám. Bylo by čirou naivitou věřit, že dobré záměry inteligentního člověka by mohly změnit to, co vytvořila staletí zájmů a egoismu. Historie lidstva ukazuje něco  jiného.     Sledujme pozorně, co říkají jednotlivý zástupci na tomto významném finančním setkání. Zpráv bude přehršel. Všichni pak budeme o něco informovanější. 

14.listopadu 2008, 17.35 hod., Fidel Castro 

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .