header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Proti fašismu apoliticky?

V úterý 28. října 2008, v den 90. výročí vzniku samostatné Československé republiky, bude pořádat Národní strana na pražském Václavském náměstí výroční shromáždění, nebo-li, jak je dnes v módě říkat, „mítink“, a halasně vyzývá „Čechy, Moravany a Slezany srdcem a krví“, aby přišli „říci STOP demoliberální infekci, nemocnému pseudohumanismu, ohlupující politické korektnosti, smrtící multi-kulti demagogii, ale také STOP islamismu, černému teroru a cikánskému rasismu!“

Neboť čeští „národovci“, jak se stoupenci radikálního nacionalismu nazývají, usoudili, že „doba již dozrála“, rozhodli se zároveň, že při této příležitosti „Národní garda poprvé vystoupí na veřejnosti, složí slib a převezme slavnostní praporec“. Tato „Národní garda“ má prý jako neozbrojený, ale přísně vojensky organizovaný útvar „sloužit a pomáhat... a státnímu rozpočtu ušetří nemalé peníze, veškerou činnost bude vykonávat jako službu vlasti - bez nároku na finanční kompenzaci.“
Prohlášení na internetových stránkách Národní gardy tvrdí, že „přísaha gardistů v den devadesátých narozenin založení svobodného Československa vrátí obranu našich hodnot do rukou našich mužů a našim mužům naopak přesvědčení, že slouží jen a pouze naší vlasti - po vzoru hrdinů prvních bojů na obranu království, po vzoru husitských válečníků i nejslavnějších legionářských jednotek.“ Nezmiňuje se blíže o tom, co jsou to „naše hodnoty“ a vzory uvádí skutečně pozoruhodné.
Za prvé: „První boje na obranu království.“ To je dost neurčité a dnešním lidem značně vzdálené. Čím může být pro dnešní pracující lid imponující boj středověkých feudálních rodů mezi sebou?
Za druhé: „Husitští válečníci.“ Je krajně zavádějící využívat husitské revoluční hnutí k propagaci nacionalismu, vždyť husitům šlo o něco více než o hájení zájmů českého národa (natož na úkor jiných národů a národností!). Šlo jim o skoncování s reakčními feudály ovládajícími katolickou církev a obracející všechny křesťanské hodnoty ve prospěch hromadění majetku, o zlepšení postavení poddaných a o demokratizaci společenského i náboženského života. Vnímat tyto vpravdě revoluční cíle a úspěchy nacionalisticky je směšné.
Za třetí: „Nejslavnější legionářské jednotky.“ Tedy čeští legionáři, kteří v sovětském Rusku bojovali proti bolševikům nikoli za zájmy českého národa, ale za zájmy západních imperialistů! Ne nadarmo mnozí legionáři takovéto zneužití československých jednotek v Rusku bojkotovali!
Dnes tedy nacionalisté získávají nové stoupence boje za „národní zájmy“, používajíce pro ně tolik typické šovinistické demagogie. Ač to nahlas neříkají, a někteří možná ani nevědí, jejich ideologií je fašismus. Ano, ten fašismus, který ve své plně rozvinuté formě představuje krvavou, teroristickou diktaturu nejreakčnějších vykořisťovatelů, který však může získat podporu dost početné části obyvatelstva na základě líbivých hesel a slibů, které jsou buď nerealizovatelné nebo fašisté zájem o jejich realizaci nemají.
Fašismus využívá dnes, stejně jako v minulosti, krize kapitalismu, která snižuje životní úroveň lidových mas, vyvolává jejich odpor k současnému politicko-ekonomickému systému a vzbuzuje v nich touhu po změně. A propadnout fašistické demagogii je snadné, protože fašisté slibují možnost vše vyřešit „svými hodnotami“ a bojem proti vykonstruovaným viníkům typu příslušníků národnostních menšin, cizinců žijících na území ČR a komunistů.
Michal Kubík, „zemský velitel Národní gardy“, napsal: „…Jsem ale také oporou státu, proti kterému nemohu být nikdy nasazen. Dokud nezjistím, že Čechy, Moravany a Slezany bude nutné bránit právě před státní zlovůlí, demokraturou a nezákonností. I to je moje občanská povinnost.“ Tím dokumentuje nejlépe, čemu on, celá národní garda a nacionalistické hnutí slouží! Slouží udržování a prohlubování diktatury buržoazie, podpoře protilidového buržoazního státu sloužícího jako nástroj k utlačování pracujícího lidu. A této moci bude pan Kubík a jemu podobní sloužit, dokud nebude třeba „bránit Čechy, Moravu a Slezsko před státní zlovůlí, demokraturou a nezákonností“, tedy do doby, kdy se v čelo státu postaví komunisté nebo komunisty vedená fronta podlamující síly kapitalistů.
Jak si představuje „Národní garda“ a všichni nacionalisté svou „neozbrojenou činnost“? Budou její příslušníci chodit po ulicích a napadat občany, kteří ohrožují „české národní zájmy“, tedy hlavně cikány, Vietnamce a komunisty? (Židé už díky genialitě předchozích fašistických politiků v naší zemi téměř nejsou, takže má „Národní garda“ o starost míň…) Proč se vlastně „národovci“ tolik hlásí k výročí Československa, státu, který už neexistuje, protože ho imperialisté za pomoci domácích zrádců rozbili, aby oslabili právě ony „národní zájmy“, ke kterým se dnešní fašisté tolik hlásí?! A proč zvou fašisté na svou akci zahraniční hosty, byť také nacionalisty, a doporučují účastníkům vzít „české, britské a švédské vlajky“? Pokud se chtějí nacionalisté různých zemí vzájemně podporovat, vytvoří vlastně nacionalistický internacionalismus, který pak mohou zamaskovat jedním ze svých hesel okoukaných u dělnického hnutí a mírně upravených: „Nacionalisté všech zemí, spojte se!“
Je mnoho nejasného v současné politice českého nacionalistického, fakticky fašistického, hnutí. Odpověď na ně může dát budoucnost, ale ta nemusí být nutně natolik černá (či hnědá), poučíme-li se z historie. Druhou světovou válku vyprovokovali fašisté a fašisté ji prohráli. Západní imperialisté byli nuceni se spojit proti fašistickému Německu se socialistickým Sovětským svazem a nemohli zabránit vítěznému nástupu socialismu na územích osvobozených Rudou armádou a domácím odbojem v čele s komunisty. Trvalo dlouho, než se imperialistům a jejich agentům podařilo světovou socialistickou soustavu rozložit a než znovu triumfoval kapitalismus plodící fašismus.
Fašisty vyprovokovaná světová válka přinesla miliony obětí a zničení nesmírného bohatství. Při dnešní technické vyspělosti nemůžeme nechat fašisty vyprovokovat další světovou válku, ať už v rámci boje proti „podlidem“, komunistům či komukoli jinému! Použití atomových zbraní by snadno mohlo vést k tomu, že by tato válka neměla vítěze! Fašismu je třeba zabránit dříve, než převezme státní moc a upevní diktaturu buržoazie zahalenou v háv buržoazní demokracie v legitimní teroristický systém.
Leč jak vypadá současný boj proti fašismu v české společnosti?
Petr Dvořák, údajně předseda iniciativy Studenti proti rasismu (o které nenajdete v internetových vyhledavačích ani zmínku), zve na demonstraci proti vystoupení Národní gardy, příznačně ve spojení s organizacemi Mladí zelení, Mladí sociální demokraté, Socialistická Solidarita, Socialistická organizace pracujících, REVO a Socialistická alternativa Budoucnost, tedy povětšinou s organizacemi trockistickými a sociálně demokratickými. Může se zdát, že komunisté „zaspali“ a stojí stranou dění. Pro komunisty by nebyl problém podpořit v protifašistickém boji akci organizovanou sociálními demokraty a trockisty, i když mají proti jejich postojům zásadní výhrady. Jenže, Petr Dvořák připojuje k pozvánce na demonstraci upozornění, že „akce je samozřejmě přísně apolitická“.
Tedy: přísně apoliticky proti fašismu! Člověku by se z toho chtělo smát, kdyby to nebylo k pláči. Copak boj proti fašismu může být apolitický? Jde zde pouze o ekonomiku, pouze o filozofii, nikoli o politiku? Každému, kdo to myslí s bojem proti fašismu vážně, musí být jasné, že boj proti fašismu musí být nutně politický, protože se jedná o řešení nejzákladnějších politických otázek. Apolitickému pískání píšťalkami, řehtání řehtačkami a zvonění zvonky (jak to navrhuje pan Dvořák) se fašisté jenom zasmějí. Ano, jenom zasmějí, nemusí používat pěsti, natožpak zbraně, protože takový apolitický protest jim za víc nestojí.

Leopold Vejr

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .