header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Místo pro život? Volte KSČM!

Vrcholí volební kampaň. Blíží se krajské volby. Billboardy a na nich sliby se střídají na každé rušnější silnici. Aby se prý žilo lidem v kraji hezky, přeje všem kandidát na hejtmana za ODS a zapomíná dodat, že dosavadní činností vládnoucí koalice ve Středočeském kraji to přání směřuje hlavně směrem ke zdravým a zároveň bohatým... A to vidíme nejen jako dosavadní krajští zastupitelé, nejen jako kandidáti, ale na své kůži to zažívají statisíce Středočechů každý den... Pravda, velká část je k volbám lhostejná obecně, po neustálých skandálech se není čemu divit. A o to více je značná část občanů pasivní k jiným než parlamentním volbám... Krajské volby to ostatně prokázaly na volební účasti již v obou svých obdobích.

Kraje ale nejsou jen jakousi trafikou pro odložené politiky bez vlastního smyslu. A nejsou ani pouhou převodovou pákou celorepublikové vlády. Mají neustále posilované obrovské pravomoci, hospodaří s desítkami miliard korun ročně.

No schválně: Víte, že na úrovni krajů se schvaluje, zda se rychle, levně a kvalitně dostanete hromadnou dopravou do práce? Zda se zruší autobusové či železniční spoje? Jaké mosty a silnice se budou opravovat a zda vůbec?

Víte, že na úrovni krajů se rozhoduje, zda budete v případě akutní potřeby dojíždět desítky kilometrů do nejbližší dětské zubní pohotovosti? Že krajská reprezentace hlasuje o prodeji a privatizaci zdravotnických zařízení? Zda, obrazně řečeno, bude ve vašem městě porodní sál nebo plastická chirurgie? O tom, zda bude v kraji dostupná síť zdravotních zařízení, pohotovostí?

Že kraj stanoví vlastní koncepci boje proti kriminalitě, může dát na prevenci kriminality i boj proti drogám ve vašem městě i miliony? A to nejen na semináře, K-centra, ale i na kamerové systémy a volnočasové aktivity?

Že i dostupnost stovek kulturních aktivit, obnovu památek a knižního fondu má kraj na starosti? Že bez schválených grantů a koncepcí by nebylo řady festivalů, chátraly by vzácné památky a knihovny by zely takřka prázdnotou?

Že kraj rozhoduje, a v poslední době je to běžné, i o rušení a slučování škol, které má ve své kompetenci, a tedy o možnostech a dostupnosti vzdělání pro vaše děti?

Příští týdny ukážou, jak moc se může změnit život obyčejných lidí. Zda po volbách bude pokračovat ofenziva pravice i na krajské úrovni proti jistotám a výdobytkům, které naši předkové brali skoro jako samozřejmost, zda budou pokračovat útoky na lidskou důstojnost, sociální spravedlnost nebo zda život v kraji bude hezký nejen pro zbohatlou elitu, ale pro všechny poctivě pracující. Pojďme tedy k volbám!

Zdeněk ŠTEFEK

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .