header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

KSM na Lázku

Velké pozornosti se těšil a významný úspěch sklidil v neděli 17. srpna stánek Komunistického svazu mládeže na 18. přátelském setkání Čechů, Moravanů a Slováků na Lázku, což je kopec poblíž obce Cotkytle v okrese Ústí nad Orlicí v blízkosti historické zemské hranice mezi Čechami a Moravou. Někteří členové se sjeli do Ústí nad Orlicí již v sobotu. Tento den věnovali prohlídce města a přátelským politickým i nepolitickým diskuzím. Přespání bylo zajištěno, jako již tradičně, v budově okresního výboru KSČM.

Většinu našeho kolektivu odvezl na vrchol Lázku autobus objednaný OV KSČM, někteří přijeli i individuálně. Stánek KSM (sdílený se Společností česko-kubánského přátelství) byl ozdoben dvěma prapory se srpem a kladivem a v mžiku byl obklopen houfem soudruhů a soudružek vyjadřujících podporu a solidaritu naší organizaci po jejím antikomunistickém a protidemokratickém rozpuštění. Objevilo se několik občanů odlišného politického přesvědčení, avšak obavy pořadatelů, že by mohlo dojít ke konfliktu, se naštěstí nenaplnily. K žádným provokacím nedošlo ani z jedné strany – pravičáci byli dosti slabí a komsomolci dosti rozumní.
Jeden z mladších soudruhů se přišel ke stánku informovat na možnost členství v KSM a podpořit jeho aktivisty nejen duševně, ale i finančně. Bohužel, s ohledem na rozpuštění KSM zorganizované vládnoucí fašizující se pravicí, jsme mu museli oznámit, že sice uvítáme jeho činnost pro komunistické hnutí, ale do svazu jej momentálně pro jeho rozpuštění přijmout nemůžeme.
Velký zájem byl o propagační materiály, zvláště o časopis „Mladá pravda“. Počet jeho výtisků zdaleka nestačil poptávce. I zde se projevily nemilé důsledky snahy o kriminalizaci KSM – červnové a červencové číslo časopisu totiž kvůli nevyjasněné situaci ohledně vydávání nevyšlo vůbec a srpnové bylo k dispozici zatím jen v omezeném nákladu.
Na akci, které se zúčastnilo přes dva tisíce lidí, promluvil předseda Komunistické strany Čech a Moravy soudruh Vojtěch Filip, který ve své řeči pranýřoval protilidovou politiku ODS a jí přisluhujících vládnoucích stran a rozpor mezi slovy a činy jejich politiků. Vyslovil se proti podpoře politického kurzu vládnoucích kruhů USA současnou státní reprezentací ČR. Přítomné vyzval, aby v letošních krajských a senátních volbách podpořili KSČM, jejíž snahou je této zrádné linii zabránit.
Za znění Pochodu padlých revolucionářů (nahrávku se slovy slyšela většina z nás poprvé a byla z ní vpravdě nadšena!) byly položeny věnce k pomníku zdejších obětí závěrečných bojů 2. světové války, který je „ozdoben“ státním znakem ČSSR s odstraněnou pěticípou hvězdou nad hlavou dvouocasého lva. Pak zazněla československá státní hymna. Nejprve jsme se obávali, že to bude hymna ČR, po zahájení slovenské části pak, že se bude jednat o dvě hymny, ČR a SR, resp. hymnu československé „druhé republiky“ (se dvěma slovenskými slokami). Ale, na rozdíl třeba od produkce hymny na nedávném sjezdu KSČM, to dopadlo dobře…
Kromě dalších projevů byla připravena hudební produkce, zajištěná především populárním duem Eva a Vašek. Zpěvák Vašek učinil významné gesto tím, že navštívil stánek KSM a nechal se vyfotografovat se soudruhem Davidem Pazderou (nedávno neoprávněně zadrženým na odborářské demonstraci za údajně protizákonnou podporu KSM) a časopisem „Mladá pravda“.
Řada stánků sloužila k občerstvení účastníků a prodeji upomínkových předmětů. Počasí akci přálo, i když předchozí deštivý den možná některé z potenciálních účastníků odradil.
Jako perličku na závěr bych rád uvedl, že souběžně s akcí na Lázku se konala pouť na náměstí v Ústí nad Orlicí, kde byla, na rozdíl od Lázku, k zakoupení červená trička se srpem a kladivem a nápisem v azbuce „SSSR“. Hle, 21. srpen 2008 za dveřmi, a na nepolitických akcích se prodávají a kupují takováto trička. I to o něčem svědčí.

Leopold Vejr

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .