header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Pro koho je výhodné krveprolití v Súdánu?

Hlavní prokurátor Mezinárodního trestního tribunálu (ICC) v Haagu požádal soud o vydání mezinárodního zatykače na súdánského prezidenta Omara Bašíra, obviněného z genocidy obyvatel v provincii Dárfúr. Rada bezpečnosti OSN schválila v červenci 2007 vyslání dosud největšího mezinárodního kontingentu mírotvorných sil, čítajícího 26 tisíc osob. Generální tajemník OSN Pan Ki-mun se pokusil vytvořit politický základ pro urovnání konfliktu. Proč takový zájem o jednu z nejchudších zemí světa, zatímco OSN pokrytecky podporuje vyvražďování Afghánců a nevzrušuje ji krveprolití v Iráku ani příprava nové intervence do Íránu?

Za poslední čtyři roky běsnění v Dárfúru zahynulo více než 200 tisíc obyvatel a zemi musely opustit dva miliony občanů. Zásah v Dárfúru je kamuflován bojem za lidská práva. Je tomu tak opravdu?

Pohled zpátky

První občanská válka vypukla v Súdánu v roce 1955, v roce 1956 země vyhlásila nezávislost. Skončil britský protektorát. Boje však pokračovaly a jejich rozsah se zvýšil zejména v letech 1972-83. Příčinu konfliktu mezi muslimským Severem a křesťanským Jihem vyvolali uměle Britové, kterým ulehčovala ovládání kolonie. Dva vojenské převraty v roce 1969 a 1985 potvrdily nejčernější představy Jižanů. Vítězi prvního puče Džafaru Mohamedovi al-Nimejrímu se podařilo nastolit nepříliš pevný mír, který skončil, když jeho vláda vyhlásila pro celé území platnost islámských zákonů šaríja. Vítěz převratu v roce 1989 Omar Bašír se pokouší zavést platnost učení íránského duchovního vůdce ajatolláha Chomejního.

Jižní křesťané se postavili na odpor, vytvořili Osvobozeneckou armádu súdánského lidu. Konflikt, vzhledem k rychle se rozvíjející těžbě ropy, získal ekonomický charakter. Chartúm chtěl všechny zisky, ale Jižané žádali svůj podíl.

Ropa byla objevena v roce 1978. Původní odhad zásob činil 1,6 miliardy barelů, což tehdy řadilo zemi na 37. místo na světě. Zájem o Súdán se zvýšil s objevem zemního plynu, jehož zásoby se odhadují na 85 miliard m3. Nepřetržité boje, které vedly malé skupiny ozbrojenců a zhoršující se bezpečnostní situace, nakonec donutily nadnárodní monopoly opustit ropná pole. Jejich místo zaujal jiný gigant - Čínská národní ropná společnost a koncem téhož roku započal rozsáhlejší export ropy.

Byznys = lidská práva

Spojené státy se okamžitě rozhodly: přišla doba chránit lidská práva v Súdánu. Odstartovala propagandistická kampaň proti Chartúmu. V roce 2005 objevili čínští geologové rozsáhlá ropná ložiska v jižní části Dárfúru. Spojené státy nepřepadly v té době Súdán jen proto, že uvázly v Iráku a Afghánistánu.

Čínská ekonomická expanze v Africe již dlouho dobu znepokojuje USA i EU. Objem vzájemného obchodu ČLR-Afrika se za prvních 10 měsíců roku 2006 zvýšil o 39 % a dosáhl již tehdy 20 miliard USD. ČLR poskytuje Chartúmu bezúročné úvěry a granty. ČLR odebírá 2/3 súdánské ropné produkce a v roce 2006 zaujímala v řadě dodavatelů ropy čtvrté místo. Odhaduje se, že ČLR investovala do Súdánu za posledních osm let 15 miliard USD.

Na loňském summitu G8 v Německu vyjádřily hlavy států při jednání o jednom z hlavních témat Pomoc Africe znepokojení nad rozsáhlými úvěry, které poskytuje ČLR tzv. problémovým režimům. Zatouží vlády afrických států, které nyní získávají úvěry za výhodných podmínek od čínských bank, po půjčkách odjinud? Dejme tomu od Světové banky? Súdán asi těžko zapomene na srpen 1998, kdy Bill Clinton nechal raketami zlikvidovat farmaceutický závod v Chartúmu... Zdůvodnil to tím, že šlo o továrnu na chemické zbraně.

ČLR v rozvoji vztahů s africkými zeměmi jasně vede. V dubnu 2007 se uskutečnilo v Šanghaji zasedání Africké rozvojové banky, kterého se zúčastnil i prezident ČLR, který představitelům 43 států přislíbil nejen bezúročné půjčky, ale i odpis dluhů. V roce 2006 poskytla ČLR jenom třem zemím - Nigérii, Angole a Mozambiku - bezúročné úvěry ve výši osmi miliard dolarů. Světová banka poskytla celé Africe jižně od Sahary úvěry ve výši pouhých 2,3 miliardy USD... Nevládní organizace Amnesty International, financovaná Kongresem Spojených států, trvale obviňuje Rusko a Čínu z narušování Rezoluce Rady bezpečnosti OSN č. 1591, z března 2005, která zakazuje všem zemím dodávat zbraně a bojovou techniku kterékoliv straně konfliktu v Súdánu. Rusko i Čína obvinění odmítly, přesto Spojené státy pokračují ve zneužívání nevládních organizací k dalším obviňováním a vyhledávání podstrčených důkazů . Připravují tak prostor pro zásah NATO, podobně jak se jim to povedlo v Afghánistánu?

A zase ty barely...

V roce 2003 započaly Spojené státy obviňovat Omara Bašíra z genocidy v Dárfúru. Bylo to několik dnů po tom, co ExxonMobil a ChevronTexaco dokončily stavbu ropovodu Čad-Kamerun, s kapacitou propustnosti 160 tisíc barelů denně. Ropovod je připraven i na připojení ropných polí v Dárfúru. Cíl humanitárních aktivit Spojených států, ke kterým se připojuje i EU, je nyní zřetelnější: vyprovokovat emoce, které by jako vždy za posledních 60 let zapůsobily na světovou veřejnost natolik, aby podpořila, podobně jako v minulosti rozbití Jugoslávie, i oddělení Dárfúru od Súdánu. Neštěstím pro súdánský lid je, že poslední geologické průzkumy potvrdily, že ropné zásoby činí přes dvě miliardy barelů, ale podle některých údajů mohou být vyšší než ropné zásoby Saúdské Arábie.


Karel Kluz

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .