header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Rušení pracovních míst u Siemensu

Ředitel Siemensu se vyhýbá konfliktu. Ředitel koncernu Siemenz Löscher trvá na udržení německých drážních podniků. Místo toho opouští výrobní místo v Praze. Ve sporu, týkajícím se rušení tísíců pracovních míst v Německu vyšel šéf Siemensu Petr Löscher zaměstnancům „vstříc“: podle informací Süddeutsche Zeitung Löscher upustil při „řešení“ výrobní krize od rušení podniků v Německu dle původního „plánu“, místo toho se hodlá zbavit více jak 1000 zaměstnanců v Praze. Jak po páteční schůzce, týkající se „koncepce záchrany výroby“ drážní techniky bylo sděleno zástupcům zaměstnanců, bude podnik prodán nebo uzavřen.

Před několika dny se Löscher a šéf německých odborů IG-Metall Bethold Huber sešli k tajnému jednání, kde diskutovali o „úsporných programech“ a s tím souvisejícím zrušení více jak 5000 pracovních míst v Německu. K žádné dohodě však nedošlo, odbory požadují zastavení úsporných „opatření“, především pak ochranu zaměstnanců před dalším rušením pracovních míst: „Zaměstnanci potřebují po dlouhé době nejistoty a neklidu konečně klid pro práci“.
Vedení koncernu však otevřeně avizuje, že budou rušeny další stovky pracovních míst, především v lokalitě Krefeld – Uerdingen, kde se mimo jiné vyrábí rychlovlaky pro Čínu a Rusko, se bude rušit 200 pracovních míst. Celkový výsledek „úsporných opatření“ pana Löschera tak bude znamenat likvidaci celé desetiny pracovních míst. Celosvětově hodlá zrušit téměř 17.000 míst, z čehož velká většina připadne právě na průmyslový sektor, čímž prý uspoří 1,2 miliardy euro. Strojní divize firmy by měla snížit své počty o cca 6 350 míst, energetická divize o cca 3 950 míst a 2 800 míst by měla redukovat divize zdravotnictví. Většinu redukovaných pozic firma hledá v administrativě, samotné vedení firmy by mělo zeštíhlet o cca 800 míst. . V Německu budou postiženy především menší průmyslové oblasti v Regensburgu, Kielu a Wuppertalu, kde má být zrušeno až 55% míst. Celkem jich má po celém světě 435 000. Ještě v lednu management tvrdil, že tržby letos porostou až dvojnásobným tempem ve srovnání s růstem globální ekonomiky, o to větší překvapení pak bylo, když Siemens za další dva měsíce varoval, že skutečnost bude horší.
Siemens ve druhém fiskálním čtvrtletí, což je u něj do konce března, vytvořil zisk 412 milionů eur. To byl meziroční propad asi o 67 procent.
Zaměstnanci stále zvyšují své protesty proti skandálnímu porušování lidských práv, kdy jsou bez ohledu na jejich další osud zaměstnanci vyhazování jako nepotřebné zboží. 12. června proběhly protesty tisíců zaměstnanců koncernu Siemens na řadě míst ve světě jako odpověď na tyto asociální kroky.

Veronika Pazderová

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .